skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki ciasta według listy. Zacznijmy od zrobienia ciasta kruchego. W misce włóż zmiękczone masło. W razie potrzeby masło można zastąpić margaryną, ciasto okaże się bardziej budżetowe, ale nie wpłynie to negatywnie na smak. Dodaj cukier i wbij jajko kurze, dodaj szczyptę waniliny i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Składniki mieszamy blenderem lub mikserem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką.
Krok 3:
Wymieszaj i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas. Najważniejsze jest, aby zebrać go w piłkę.
Krok 4:
Ciasto dzielimy na dwie części, większy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, mały do zamrażarki. W międzyczasie przygotuj nadzienie cytrynowe do ciasta. Cytryny myjemy mydłem, suszymy ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Pokrój cytryny na kawałki i włóż do miski. Dodaj cukier. Do smaku ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa przekręcamy cytryny z cukrem, aby uzyskać papkowatą masę. Przenosimy masę cytrynową do metalowych naczyń i podpalamy, gotujemy cytryny przez 15 minut na średnim ogniu, aby masa nieco zgęstniała. Niech nadzienie cytrynowe trochę ostygnie.
Krok 6:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zamrażarki. Większość z nich jest zwijana w okrągłą warstwę, aby dopasować ją do kształtu, ale z marginesem, aby uzyskać małe boki. Na cieście rozprowadzamy nadzienie cytrynowe.
Krok 7:
Zetrzyj mniejszą część ciasta na grubej tarce i posyp nią nadzienie na wierzchu ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysyłamy ciasto na 25 minut do piekarnika, skupiamy się na pracy piekarnika. Ciasto powinno lekko zarumienić się na wierzchu. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.
Krok 8:
Miłej herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g