ciasto luzem z warstwą cytryn

proste i szybkie w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne ciasto. Cytryny to nie tylko wspaniały owoc do dodawania do herbaty i przygotowywania innych napojów, ale także wspaniała baza do pieczenia. Na przykład ciasto kruche z nadzieniem cytrynowym na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym, przyjemna kwaskowatość i umiarkowana słodycz o wspaniałym aromacie doskonale uzupełniają ciasto kruche, tworząc delikatny smak. Takie ciasto jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je podawać z herbatą, kawą lub kakao.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 77 % 53 g
338 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki ciasta według listy. Zacznijmy od zrobienia ciasta kruchego. W misce włóż zmiękczone masło. W razie potrzeby masło można zastąpić margaryną, ciasto okaże się bardziej budżetowe, ale nie wpłynie to negatywnie na smak. Dodaj cukier i wbij jajko kurze, dodaj szczyptę waniliny i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Składniki mieszamy blenderem lub mikserem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas. Najważniejsze jest, aby zebrać go w piłkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto dzielimy na dwie części, większy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, mały do zamrażarki. W międzyczasie przygotuj nadzienie cytrynowe do ciasta. Cytryny myjemy mydłem, suszymy ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cytryny na kawałki i włóż do miski. Dodaj cukier. Do smaku ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa przekręcamy cytryny z cukrem, aby uzyskać papkowatą masę. Przenosimy masę cytrynową do metalowych naczyń i podpalamy, gotujemy cytryny przez 15 minut na średnim ogniu, aby masa nieco zgęstniała. Niech nadzienie cytrynowe trochę ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i zamrażarki. Większość z nich jest zwijana w okrągłą warstwę, aby dopasować ją do kształtu, ale z marginesem, aby uzyskać małe boki. Na cieście rozprowadzamy nadzienie cytrynowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj mniejszą część ciasta na grubej tarce i posyp nią nadzienie na wierzchu ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysyłamy ciasto na 25 minut do piekarnika, skupiamy się na pracy piekarnika. Ciasto powinno lekko zarumienić się na wierzchu. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy