pierniki na oleju roślinnym miętowe chude

delikatne, pyszne, orzeźwiające pierniki, zapach dziecięcych marzeń!!! Pierniki są naprawdę delikatne i smaczne. Kolejny oczywisty plus przepisu-pierniki są chude!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 81 % 60 g
335 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłem takiej nalewki miętowej, którą można kupić w aptece.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj cukier i wodę w żelaznym rondlu i zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj przez 30 sekund. Gdy tylko mieszanina ostygnie, dodaj do niej 1 łyżeczkę.nalewka miętowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj mąkę z sodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tam olej roślinny i wlej schłodzoną mieszankę cukru i mięty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie ciasto. Lepiej jest najpierw wziąć 2 szklanki mąki, a następnie dodać kolejne 0,5 szklanki. Ciasto powinno być delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Jeśli ciasto się rozpadnie, możesz dodać kolejne 1-2 łyżki oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zwiń ciasto w kulkę, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 5 części. Z każdej części otrzymasz około 5 pierników. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut. Pierniki powinny pozostać białe. Jeśli zaczęli się rumienić, to prześwietlili.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do glazury wymieszaj 1/3 szklanki wody w żelaznym rondlu z 1 szklanką cukru. I gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ale nie czekaj, aż cukier zagotuje się w karmelu. Gdy tylko mieszanina zacznie gęstnieć, Dodaj do niej 1 łyżkę. l sok z cytryny, dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz możesz zanurzyć pierniki w lukrze, możesz posmarować silikonową szczotką na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To wszystko, pierniki są gotowe, miłej herbaty!!!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy