ciasto Napoleon z kremem bananowo-maślanym

Szybka uczta i marnuje się sporo produktów! Dość prosty przepis na klasyczne ciasto francuskie "Napoleon" na śmietanie z kremem śmietanowym i bananowym, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 53 % 29 g
324 kcal
IG: 3 / 17 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie Napoleon z kremem śmietanowo-bananowym, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania klasycznego ciasta na każde rodzinne wakacje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź drobne sito i przesiej pięćset gramów mąki pszennej najwyższej jakości do dużej miski, a następnie wlej jedną czwartą łyżeczki soli, dwie łyżeczki proszku do pieczenia do miski i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwieście pięćdziesiąt gramów margaryny do pieczenia pokrojonej na kawałki do miski z mąką, którą w razie potrzeby można zastąpić masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiel rękami, aż będą kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwieście osiemdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ciasto w misce w grudkę, a następnie włóż do celofanowej torebki i wstaw do lodówki na trzydzieści minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować krem, umieść rondel na kuchence i wlej do niego trzysta mililitrów mleka i podgrzej, a następnie wlej trzy łyżki kaszy manny do rondla z gorącym mlekiem, dodaj jedną łyżeczkę cukru, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i ugotuj kaszę mannę w temperaturze pieca Powyżej średniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować krem, włóż trzysta gramów masła do głębokiej miski i ubij mikserem na biały kolor, a następnie dodaj do miski strużką czterysta gramów skondensowanego mleka i kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz puszystą, jednorodną śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować drugi rodzaj kremu, weź grubą tarkę i zetrzyj trzy obrane banany, a następnie włóż starte banany do rondla ze schłodzoną kaszą manną i mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp stół odrobiną mąki pszennej Premium i rozłóż ciasto, które następnie ugniataj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na osiem mniej więcej identycznych części i zwiń je w koloboki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp stół odrobiną mąki pszennej i naprzemiennie ugniataj każdą bułkę, a następnie rozwałkuj ją na cienkie ciasto o grubości około dwóch milimetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą pokrywki z patelni Wytnij obrabiany przedmiot o wymaganym rozmiarze z ciasta i nakłuj go widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż przedmiot na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wyślij go do piekarnika nagrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni i piecz ciasto przez pięć do sześciu minut, aż będzie złote.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zacznij zbierać ciasto i przymocuj pierwsze ciasto niewielką ilością kremu na odpowiednim talerzu, a następnie rozłóż na nim trzy łyżki kremu bananowego i rozprowadź równomiernie, a następnie przykryj kolejnym ciastem na wierzchu i lekko dociśnij.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż trzy łyżki kremu na cieście i rozprowadź równomiernie, a następnie rozłóż następne ciasto na wierzchu i lekko dociśnij, a następnie naprzemiennie warstwy kremu Kontynuuj zbieranie ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nałóż krem na wierzch i boki ciasta, a następnie rozprowadź go równomierną warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z resztek ciasta upiec dużą tostową tortillę i zmiażdżyć ją na miękisz, a następnie nałożyć okruchy równomierną warstwą na wierzch i boki ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ugotowane ciasto pokroić na porcje i ułożyć na talerzach,a następnie podać. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty klasyczny przepis na przygotowanie ciasta francuskiego Napoleon nasączonego kremem ze skondensowanym mlekiem i kremem bananowym! Mając tak prosty, leniwy przepis na ciasto Napoleon w książce kucharskiej, możesz szybko i łatwo przygotować pyszny klasyczny deser! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy