skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto z mrożonymi wiśniami i bezą będzie wymagało bardzo niewielu składników. Mąka, cukier, jajka (tylko żółtka), proszek do pieczenia i wanilina na kruche ciasto. Wiśnie świeże lub mrożone, cukier i skrobia do nadzienia. A sama klasyczna beza jest zrobiona z białek i cukru. Uwielbiam ten przepis za to, że jest bezodpadowy - 3 jajka są podzielone na białka i żółtka, żółtka trafiają do ciasta, a białka są używane do robienia bezy.
Krok 2:
Zacznijmy od zrobienia lekkiego ciasta kruchego. Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki i mieszamy trzy żółtka z pół szklanki granulowanego cukru.
Krok 3:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej impulsami, wymieszaj żółtka z cukrem i dodaj do nich stopione masło. W miejsce masła można użyć margaryny lub pasty do smarowania.
Krok 4:
Dodaj pół szklanki mąki, waniliny, proszku do pieczenia i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Włóż ciasto do formy, wyrównaj szpatułką i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aby ciasto się zrumieniło.
Krok 6:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj bezę. Dodaj kwas cytrynowy do schłodzonych białek na czubku noża i zacznij ubijać mikserem, stopniowo dodając pół szklanki cukru. Ubij białka do stabilnych szczytów. Przenieś bezę do torby cukierniczej.
Krok 7:
Bierzemy wiśnie, myjemy i wyjmujemy kości. Jeśli wiśnie są świeże, należy je wcześniej przygotować. Używam zamrożonego przedmiotu już bez pestek. Ponieważ często pieczę to ciasto, każdego lata robię dla niego puste miejsca. Moje wiśnie, usuwam nasiona, pakuję w paczki dokładnie 400 gramów i zamrażam. Przygotowaną wiśnie zasypiamy dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżkami skrobi (jeśli wiśnie są świeże i niezbyt soczyste, nie można dodać skrobi), wymieszaj
Krok 8:
Rozłóż wiśnie na brązowym cieście.
Krok 9:
Z góry sadzimy ubite białka za pomocą dyszy gwiazdkowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez kolejne 30 minut do zrumienienia bezy.
Krok 10:
Pozostaw ciasto do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Więc beza okaże się bardziej chrupiąca. Beza nie powinna być cała sucha, wewnątrz ciasta będzie jak krem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g