ciasto z mrożonymi wiśniami i bezą

najdelikatniejsze ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką chrupiącą bezą. Ciasto z mrożonymi wiśniami i bezą jest bardzo podobne do ciasta i wygląda spektakularnie, więc nie wstydź się podawać gościom na każdą uroczystość. A jaki jest delikatny, rozpływa się w ustach! Ten przepis stał się znakiem rozpoznawczym naszej rodziny. Upiekłam go ze śliwką, z malinami, jabłkiem, ale z wiśniami smakuje najlepiej.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 57 % 28 g
277 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto z mrożonymi wiśniami i bezą będzie wymagało bardzo niewielu składników. Mąka, cukier, jajka (tylko żółtka), proszek do pieczenia i wanilina na kruche ciasto. Wiśnie świeże lub mrożone, cukier i skrobia do nadzienia. A sama klasyczna beza jest zrobiona z białek i cukru. Uwielbiam ten przepis za to, że jest bezodpadowy - 3 jajka są podzielone na białka i żółtka, żółtka trafiają do ciasta, a białka są używane do robienia bezy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od zrobienia lekkiego ciasta kruchego. Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki i mieszamy trzy żółtka z pół szklanki granulowanego cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej impulsami, wymieszaj żółtka z cukrem i dodaj do nich stopione masło. W miejsce masła można użyć margaryny lub pasty do smarowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół szklanki mąki, waniliny, proszku do pieczenia i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do formy, wyrównaj szpatułką i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aby ciasto się zrumieniło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj bezę. Dodaj kwas cytrynowy do schłodzonych białek na czubku noża i zacznij ubijać mikserem, stopniowo dodając pół szklanki cukru. Ubij białka do stabilnych szczytów. Przenieś bezę do torby cukierniczej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy wiśnie, myjemy i wyjmujemy kości. Jeśli wiśnie są świeże, należy je wcześniej przygotować. Używam zamrożonego przedmiotu już bez pestek. Ponieważ często pieczę to ciasto, każdego lata robię dla niego puste miejsca. Moje wiśnie, usuwam nasiona, pakuję w paczki dokładnie 400 gramów i zamrażam. Przygotowaną wiśnie zasypiamy dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżkami skrobi (jeśli wiśnie są świeże i niezbyt soczyste, nie można dodać skrobi), wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż wiśnie na brązowym cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z góry sadzimy ubite białka za pomocą dyszy gwiazdkowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez kolejne 30 minut do zrumienienia bezy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Więc beza okaże się bardziej chrupiąca. Beza nie powinna być cała sucha, wewnątrz ciasta będzie jak krem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy