skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka trzepaczką, dodaj porcje cukru i cukru waniliowego, kontynuując ubijanie.
Krok 3:
Następnie dodaj porcje mąki, wymieszaj. Dodaj sól i sodę gaszoną octem (lub kwasem cytrynowym rozcieńczonym wodą).
Krok 4:
Mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto będzie grube i płynne.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem. Mam blachę do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką na całej powierzchni blachy do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut.
Krok 6:
Przygotuj krem. Ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera. Cukier puder stopniowo wlewamy porcjami. Kupiłam domowy krem, jest bardzo gęsty.
Krok 7:
Przykryj gotowy biszkopt ręcznikiem i odwróć na ręcznik. Ostrożnie usuń papier pergaminowy.
Krok 8:
Zwiń długi bok w rolkę razem z ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 9:
Obierz banany i wyrównaj, pokrój w miejsca, w których się zaokrąglają, i obróć te kawałki w przeciwnym kierunku.
Krok 10:
Ostrożnie rozpakuj schłodzony biszkopt, Usuń ręcznik. Posmaruj całą powierzchnię kremem (zostawiłem 2 łyżki kremu do dekoracji). Rozłóż Banana, zwiń rolkę.
Krok 11:
Pokrywamy wierzch bułki kremem.
Krok 12:
Do dekoracji zmieliłem na tarce z drobnymi otworami, batonik waflowy. Możesz zetrzeć czekoladę lub inne cukierki.
Krok 13:
Równomiernie posyp bułkę powstałym okruchem. Wkładamy do lodówki, aby krem zestalił się.
Krok 14:
Aby ułatwić podawanie, możesz przeciąć długą rolkę na pół. Wezwij wszystkich do stołu, miłej herbaty!
przygotowując krem, pamiętaj, że powinien być gęsty i dobrze zestalić się, aby nie wyciekł podczas krojenia. Aby to zrobić, użyj gęstej śmietany lub śmietany, lepiej domowej roboty, ponieważ po staniu w lodówce dobrze gęstnieją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g