bułka waniliowa z bananem i cukierkami

pyszna, delikatna bułka o smaku bananowym. Bardzo łatwym do przygotowania przepisem jest bułka waniliowa z bananem i cukierkami. Przygotuj krem z tych składników, które są – może to być masło ubite ze skondensowanym mlekiem lub gęsta śmietana ubita z cukrem pudrem.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 76 % 39 g
243 kcal
IG: 3 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka trzepaczką, dodaj porcje cukru i cukru waniliowego, kontynuując ubijanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj porcje mąki, wymieszaj. Dodaj sól i sodę gaszoną octem (lub kwasem cytrynowym rozcieńczonym wodą).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto będzie grube i płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem. Mam blachę do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką na całej powierzchni blachy do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera. Cukier puder stopniowo wlewamy porcjami. Kupiłam domowy krem, jest bardzo gęsty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj gotowy biszkopt ręcznikiem i odwróć na ręcznik. Ostrożnie usuń papier pergaminowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń długi bok w rolkę razem z ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz banany i wyrównaj, pokrój w miejsca, w których się zaokrąglają, i obróć te kawałki w przeciwnym kierunku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie rozpakuj schłodzony biszkopt, Usuń ręcznik. Posmaruj całą powierzchnię kremem (zostawiłem 2 łyżki kremu do dekoracji). Rozłóż Banana, zwiń rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrywamy wierzch bułki kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do dekoracji zmieliłem na tarce z drobnymi otworami, batonik waflowy. Możesz zetrzeć czekoladę lub inne cukierki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równomiernie posyp bułkę powstałym okruchem. Wkładamy do lodówki, aby krem zestalił się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby ułatwić podawanie, możesz przeciąć długą rolkę na pół. Wezwij wszystkich do stołu, miłej herbaty!

przygotowując krem, pamiętaj, że powinien być gęsty i dobrze zestalić się, aby nie wyciekł podczas krojenia. Aby to zrobić, użyj gęstej śmietany lub śmietany, lepiej domowej roboty, ponieważ po staniu w lodówce dobrze gęstnieją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy