ciasto Praga z ciemną czekoladą

domowy deser z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Dość prosty przepis na przygotowanie najdelikatniejszego ciasta "Praga" z trzech ciast biszkoptowych z dwiema warstwami kremu w polewie czekoladowej, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
375 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu przygotować najdelikatniejsze ciasto "Praga" z trzech ciast biszkoptowych z dwiema warstwami kremu w polewie czekoladowej, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania klasycznego ciasta zgodnie z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto biszkoptowe, weź miskę objętościową i rozbij do niej sześć jaj kurzych, a następnie dodaj szczyptę soli do miski i ubij jajka mikserem na niskich obrotach, a następnie wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski w dwóch lub trzech dawkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuuj ubijanie jajek z cukrem na wysokich obrotach miksera przez dziesięć minut, aż powstanie puszysta biała masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź małą miskę i wlej do niej sto dziesięć gramów mąki pszennej najwyższej jakości, jedną łyżeczkę skrobi, dwadzieścia pięć gramów proszku kakaowego i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie weź drobne sito i przesiej powstałą mieszaninę do miski z masą jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką ruchami od dołu do góry i zachowaj puszystość, a następnie dodaj trzydzieści gramów zmiękczonego masła do ciasta i od dołu do góry kontynuuj mieszanie wszystkich składników szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź formę o odpowiedniej średnicy i przykryj spód pergaminem, a następnie posmaruj boki formy odrobiną masła i włóż do niej przygotowane ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy biszkopt na poziomie piekarnika poniżej średniej czterdziestu do czterdziestu pięciu minut, po czym uwalniamy lekko schłodzony biszkopt z formy i kroimy na trzy równe ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować krem, włóż jedno żółtko do rondla, a następnie wlej do niego dwadzieścia pięć mililitrów przegotowanej wody i wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj sto pięćdziesiąt gramów skondensowanego mleka do rondla i dobrze wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić krem, umieść patelnię na kuchence, a następnie stale mieszaj i gotuj mleko, aż zgęstnieje na średnim ogniu kuchenki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź drobne sito i przesiej dwadzieścia gramów proszku kakaowego do rondla, a następnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż uzyskasz bazę czekoladową, którą następnie ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż dwieście gramów zmiękczonego masła do głębokiej miski i ubij mikserem, a następnie dodaj bazę czekoladową do miski i kontynuuj ubijanie mikserem, aż uzyskasz gładką śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby ciasto nie okazało się suche, obficie namocz ciasta syropem morelowym z dżemu rozcieńczonego ciepłą przegotowaną wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zacznij zbierać ciasto i rozprowadź równomiernie przygotowany krem czekoladowy na pierwszym cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż średnie ciasto na wierzchu i równomiernie rozprowadź na nim drugą warstwę kremu, a następnie przykryj trzecim ciastem na wierzchu i równomiernie rozprowadź pozostałą śmietanę z boków ciasta, które następnie wstaw do lodówki na dwadzieścia minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby przygotować lukier, włóż sto pięćdziesiąt gramów ciemnej czekolady, siedemdziesiąt pięć gramów masła do rondla i umieść go na kuchence, a następnie wymieszaj i rozpuść czekoladę na małym ogniu kuchenki, a następnie całkowicie ostudź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu posmaruj wierzch i boki ciasta dżemem morelowym z dżemu, a następnie włóż ciasto do lodówki na dwadzieścia minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu nałóż równomiernie schłodzony lukier z boków ciasta i wylej resztę na wierzch ciasta, a następnie równomiernie rozprowadź lukier.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój najdelikatniejsze ciasto czekoladowe "Praga"na porcje i podawaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na klasyczny przepis na zrobienie słynnego ciasta czekoladowego "Praga" według GOST! Szczegółowo opowiadamy i pokazujemy, jak przygotować bujny pachnący biszkopt i pyszny krem z lukrem na idealne domowe ciasto "Praga" na świątecznym stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy