skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak po prostu przygotować najdelikatniejsze ciasto "Praga" z trzech ciast biszkoptowych z dwiema warstwami kremu w polewie czekoladowej, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania klasycznego ciasta zgodnie z GOST.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, weź miskę objętościową i rozbij do niej sześć jaj kurzych, a następnie dodaj szczyptę soli do miski i ubij jajka mikserem na niskich obrotach, a następnie wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski w dwóch lub trzech dawkach.
Krok 3:
Kontynuuj ubijanie jajek z cukrem na wysokich obrotach miksera przez dziesięć minut, aż powstanie puszysta biała masa.
Krok 4:
Weź małą miskę i wlej do niej sto dziesięć gramów mąki pszennej najwyższej jakości, jedną łyżeczkę skrobi, dwadzieścia pięć gramów proszku kakaowego i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie weź drobne sito i przesiej powstałą mieszaninę do miski z masą jajeczną.
Krok 5:
Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką ruchami od dołu do góry i zachowaj puszystość, a następnie dodaj trzydzieści gramów zmiękczonego masła do ciasta i od dołu do góry kontynuuj mieszanie wszystkich składników szpatułką.
Krok 6:
Weź formę o odpowiedniej średnicy i przykryj spód pergaminem, a następnie posmaruj boki formy odrobiną masła i włóż do niej przygotowane ciasto.
Krok 7:
Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy biszkopt na poziomie piekarnika poniżej średniej czterdziestu do czterdziestu pięciu minut, po czym uwalniamy lekko schłodzony biszkopt z formy i kroimy na trzy równe ciasta.
Krok 8:
Aby przygotować krem, włóż jedno żółtko do rondla, a następnie wlej do niego dwadzieścia pięć mililitrów przegotowanej wody i wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj sto pięćdziesiąt gramów skondensowanego mleka do rondla i dobrze wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 9:
Aby zrobić krem, umieść patelnię na kuchence, a następnie stale mieszaj i gotuj mleko, aż zgęstnieje na średnim ogniu kuchenki.
Krok 10:
Weź drobne sito i przesiej dwadzieścia gramów proszku kakaowego do rondla, a następnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż uzyskasz bazę czekoladową, którą następnie ostudź.
Krok 11:
Włóż dwieście gramów zmiękczonego masła do głębokiej miski i ubij mikserem, a następnie dodaj bazę czekoladową do miski i kontynuuj ubijanie mikserem, aż uzyskasz gładką śmietanę.
Krok 12:
Aby ciasto nie okazało się suche, obficie namocz ciasta syropem morelowym z dżemu rozcieńczonego ciepłą przegotowaną wodą.
Krok 13:
Zacznij zbierać ciasto i rozprowadź równomiernie przygotowany krem czekoladowy na pierwszym cieście.
Krok 14:
Rozłóż średnie ciasto na wierzchu i równomiernie rozprowadź na nim drugą warstwę kremu, a następnie przykryj trzecim ciastem na wierzchu i równomiernie rozprowadź pozostałą śmietanę z boków ciasta, które następnie wstaw do lodówki na dwadzieścia minut.
Krok 15:
Aby przygotować lukier, włóż sto pięćdziesiąt gramów ciemnej czekolady, siedemdziesiąt pięć gramów masła do rondla i umieść go na kuchence, a następnie wymieszaj i rozpuść czekoladę na małym ogniu kuchenki, a następnie całkowicie ostudź.
Krok 16:
Po upływie czasu posmaruj wierzch i boki ciasta dżemem morelowym z dżemu, a następnie włóż ciasto do lodówki na dwadzieścia minut.
Krok 17:
Po upływie czasu nałóż równomiernie schłodzony lukier z boków ciasta i wylej resztę na wierzch ciasta, a następnie równomiernie rozprowadź lukier.
Krok 18:
Pokrój najdelikatniejsze ciasto czekoladowe "Praga"na porcje i podawaj.
Krok 19:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na klasyczny przepis na zrobienie słynnego ciasta czekoladowego "Praga" według GOST! Szczegółowo opowiadamy i pokazujemy, jak przygotować bujny pachnący biszkopt i pyszny krem z lukrem na idealne domowe ciasto "Praga" na świątecznym stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g