skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej semolinę do miski, napełnij kefirem, pozostaw na 30 minut, aby puchła.
2. Obierz skórkę z dyni, usuń nasiona, zetrzyj miąższ na średniej tarce.
3. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę na tarce, a następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok.
4. Włóż masło o temperaturze pokojowej do osobnego pojemnika, wlej cukier i cukier waniliowy, rozbij jajka, potrzyj łyżką stołową lub ręczną trzepaczką.
5. W przygotowanej masie rozprowadzamy spuchniętą semolinę z kefirem, mieszamy, dodajemy dynię i skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
6. Następnie wlej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto, okazuje się, że nie jest strome, ale wystarczająco grube.
7. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego ciasto, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-55 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką).
8. Podczas pieczenia Manny przygotujemy syrop do impregnacji. Filtruj sok z cytryny przez drobny sitko, dodaj wodę, aby całkowita objętość nie przekraczała 100 ml, wlej do rondla, wlej cukier i wyślij do ognia. Doprowadź syrop do wrzenia, trzymaj na małym ogniu przez 5 minut.
9. Wyjmujemy mannę z dyni z piekarnika i bez wyjmowania z formy natychmiast nasączamy syropem cytrynowym.
pozostaje posypać smakołyk cukrem pudrem i podać.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g