mannik z dyni z impregnacją cytrynową

popularne ciasto z dyni! Traktuj swoich krewnych! Mannik z dyni z impregnacją cytrynową jest interesujący, ponieważ jest nasączony syropem cytrynowym, dzięki czemu staje się umiarkowanie wilgotny, smakuje jak delikatna babeczka. Naczynie do pieczenia powinno mieć nie więcej niż 20 cm średnicy, ponieważ podczas pieczenia ciasto praktycznie nie rośnie, a Manna w dużej formie nie będzie wysoka.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 39 g
241 kcal
IG: 3 / 26 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wlej semolinę do miski, napełnij kefirem, pozostaw na 30 minut, aby puchła.

2. Obierz skórkę z dyni, usuń nasiona, zetrzyj miąższ na średniej tarce.

3. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę na tarce, a następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok.

4. Włóż masło o temperaturze pokojowej do osobnego pojemnika, wlej cukier i cukier waniliowy, rozbij jajka, potrzyj łyżką stołową lub ręczną trzepaczką.

5. W przygotowanej masie rozprowadzamy spuchniętą semolinę z kefirem, mieszamy, dodajemy dynię i skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.

6. Następnie wlej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto, okazuje się, że nie jest strome, ale wystarczająco grube.

7. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego ciasto, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-55 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką).

8. Podczas pieczenia Manny przygotujemy syrop do impregnacji. Filtruj sok z cytryny przez drobny sitko, dodaj wodę, aby całkowita objętość nie przekraczała 100 ml, wlej do rondla, wlej cukier i wyślij do ognia. Doprowadź syrop do wrzenia, trzymaj na małym ogniu przez 5 minut.

9. Wyjmujemy mannę z dyni z piekarnika i bez wyjmowania z formy natychmiast nasączamy syropem cytrynowym.

pozostaje posypać smakołyk cukrem pudrem i podać.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy