Szybkie ciasto biszkoptowe

domowe wypieki z najtańszych produktów! Bardzo prosty przepis na przygotowanie idealnego zwiewnego biszkoptu na ciasto, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
242 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować idealny zwiewny biszkopt na ciasto, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do doskonałych domowych wypieków według wielokrotnie sprawdzonej receptury.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij przygotowywać ciasto i rozbij sześć średnich jaj kurzych do obszernej miski, wlej do niej szczyptę soli, a następnie weź mikser i ubij jajka w misce, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z masą jajeczną w trzech dawkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie jaj kurzych z cukrem mikserem, aż uzyskasz gęstą i puszystą białą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sto dwadzieścia gramów mąki pszennej premium do małej miski, dodaj do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę skrobi, dwadzieścia pięć gramów proszku kakaowego i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź drobne sito i przesiaj w kilku krokach wszystkie suche składniki do miski z płynną bazą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zachowując lekkość przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce trzepaczką od dołu do góry, aż uzyskasz gładką, gęstą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź formę o odpowiedniej średnicy i posmaruj ją odrobiną masła, a następnie przykryj spód formy pergaminem i włóż do niej przygotowane ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równomiernie rozprowadź ciasto w formie i odstaw na około dwie minuty, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni i piecz biszkopt na dolnym poziomie piekarnika przez pięćdziesiąt do sześćdziesięciu minut, po czym wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt na kolejne dziesięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wyjmij formę z przygotowanym biszkoptem z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uwolnij ugotowany biszkopt powietrzny z formy i rozłóż go na odpowiednim talerzu lub naczyniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na przygotowanie najbardziej przewiewnego, delikatnego i pysznego domowego biszkoptu na bazie proszku kakaowego! Przede wszystkim w naszym przepisie wideo pokazujemy i mówimy, jak prawidłowo zagnieść ciasto biszkoptowe na przyszłe ciasto, a także udane pieczenie domowego biszkoptu czekoladowego. Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy