skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować idealny zwiewny biszkopt na ciasto, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do doskonałych domowych wypieków według wielokrotnie sprawdzonej receptury.
Krok 2:
Zacznij przygotowywać ciasto i rozbij sześć średnich jaj kurzych do obszernej miski, wlej do niej szczyptę soli, a następnie weź mikser i ubij jajka w misce, aż będą gładkie.
Krok 3:
Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z masą jajeczną w trzech dawkach.
Krok 4:
Kontynuuj ubijanie jaj kurzych z cukrem mikserem, aż uzyskasz gęstą i puszystą białą masę.
Krok 5:
Włóż sto dwadzieścia gramów mąki pszennej premium do małej miski, dodaj do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę skrobi, dwadzieścia pięć gramów proszku kakaowego i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 6:
Weź drobne sito i przesiaj w kilku krokach wszystkie suche składniki do miski z płynną bazą.
Krok 7:
Zachowując lekkość przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce trzepaczką od dołu do góry, aż uzyskasz gładką, gęstą masę.
Krok 8:
Weź formę o odpowiedniej średnicy i posmaruj ją odrobiną masła, a następnie przykryj spód formy pergaminem i włóż do niej przygotowane ciasto.
Krok 9:
Równomiernie rozprowadź ciasto w formie i odstaw na około dwie minuty, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni i piecz biszkopt na dolnym poziomie piekarnika przez pięćdziesiąt do sześćdziesięciu minut, po czym wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt na kolejne dziesięć minut.
Krok 10:
Po upływie czasu wyjmij formę z przygotowanym biszkoptem z piekarnika.
Krok 11:
Uwolnij ugotowany biszkopt powietrzny z formy i rozłóż go na odpowiednim talerzu lub naczyniu.
Krok 12:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na przygotowanie najbardziej przewiewnego, delikatnego i pysznego domowego biszkoptu na bazie proszku kakaowego! Przede wszystkim w naszym przepisie wideo pokazujemy i mówimy, jak prawidłowo zagnieść ciasto biszkoptowe na przyszłe ciasto, a także udane pieczenie domowego biszkoptu czekoladowego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g