koperty twarogowe z cukrem

bardzo delikatne, miękkie i aromatyczne ciasteczka z twarogiem. Pieczenie z twarogiem jest bardzo popularne. Nawet ci, którzy nie lubią twarogu w swojej naturalnej formie, lubią to. Z twarogu robi się nadzienia do ciastek, ciast i ciast, a także dodaje się je do samego ciasta, dzięki czemu jest szczególnie delikatne i miękkie. Ciasteczka "koperty" są przygotowywane bardzo prosto i szybko, a okazuje się nie tylko smaczne, ale także piękne. Przygotowanie takich ciasteczek pozwoli zrealizować resztki twarogu, którego nie chcesz już jeść na świeżo.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 51 % 30 g
321 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka. Włóż twaróg do miski. Jeśli twaróg jest ziarnisty, lepiej zmielić go przez sito lub zmielić blenderem. Wbij jajko kurze, dodaj cukier, szczyptę soli i wanilinę. Ponownie zmiel składniki blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę twarogową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby masło można zastąpić margaryną, nie będzie gorzej w smaku, ale masło jest nadal zdrowsze niż margaryna. Ponownie przewiń masę za pomocą blendera, aby stała się jednorodna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną do miski z masą twarogową. Ciasto zagniatamy łyżką, gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuujemy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby dodając trochę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Długie ugniatanie ciasta nie jest konieczne, aby ciasteczka nie były twarde i ciasne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w cienką warstwę o grubości około 0,3 centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą szklanki i specjalnej wycinki do ciastek wycinamy koła z ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier i cynamon na talerz, wymieszaj składniki. Kto nie lubi cynamonu, może go nie dodawać lub zastąpić kakao w proszku. W każdym razie okaże się pyszny. Rzuć każde koło z jednej strony w powstałą mieszaninę. Obróć okrąg z posypką na pół i zanurz jedną stronę ciasteczek w mieszance cukru. Ponownie złóż na pół. I ponownie zanurz górną stronę w cukrze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na natłuszczonej blasze do pieczenia układamy półfabrykaty z ciasta twarogowego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 25 minut. Wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy