skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasteczka. Włóż twaróg do miski. Jeśli twaróg jest ziarnisty, lepiej zmielić go przez sito lub zmielić blenderem. Wbij jajko kurze, dodaj cukier, szczyptę soli i wanilinę. Ponownie zmiel składniki blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę twarogową.
Krok 2:
Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby masło można zastąpić margaryną, nie będzie gorzej w smaku, ale masło jest nadal zdrowsze niż margaryna. Ponownie przewiń masę za pomocą blendera, aby stała się jednorodna.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną do miski z masą twarogową. Ciasto zagniatamy łyżką, gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuujemy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby dodając trochę mąki.
Krok 4:
Długie ugniatanie ciasta nie jest konieczne, aby ciasteczka nie były twarde i ciasne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w cienką warstwę o grubości około 0,3 centymetra.
Krok 6:
Za pomocą szklanki i specjalnej wycinki do ciastek wycinamy koła z ciasta.
Krok 7:
Wlej cukier i cynamon na talerz, wymieszaj składniki. Kto nie lubi cynamonu, może go nie dodawać lub zastąpić kakao w proszku. W każdym razie okaże się pyszny. Rzuć każde koło z jednej strony w powstałą mieszaninę. Obróć okrąg z posypką na pół i zanurz jedną stronę ciasteczek w mieszance cukru. Ponownie złóż na pół. I ponownie zanurz górną stronę w cukrze.
Krok 8:
Na natłuszczonej blasze do pieczenia układamy półfabrykaty z ciasta twarogowego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 25 minut. Wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g