ciasto twarogowe z jagodami

apetyczny, zdrowy, jasny i bardzo smaczny! Ciasto twarogowe z jagodami to prosty przepis na domowe wypieki, niedrogi i łatwy do przygotowania. Takie ciasto można upiec nie tylko latem, w sezonie świeżych jagód, ale także zimą, z mrożonymi półfabrykatami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 52 % 27 g
283 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe z jagodami? Przygotuj jedzenie. Masło, śmietana i twarożek wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem — ciasto będzie wtedy bardziej puszyste. Zawartość tłuszczu w twarogu i kwaśnej śmietanie nie ma większego znaczenia. Ale twaróg powinien być miękki, bez ziaren. Weź skrobię kukurydzianą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? W misce umieść miękkie masło, cukier i jajko. Wymieszaj je drewnianą szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Na początku wygodnie jest mieszać tę samą drewnianą szpatułką, a następnie możesz kontynuować rękami. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Gdy ciasto przestanie przyklejać się do rąk, nie dodawaj więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ciasta odpowiednia jest dzielona forma 22-24 cm, przykryj spód papierem do gotowania i zaciśnij go pierścieniem. Rozłóż gotowe ciasto na dnie formy, tworząc boki po bokach. Wygodnie jest to zrobić, odcinając cienkie kawałki ciasta i układając je na dole i bokach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Połącz jajka z cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj twaróg i śmietanę. Dodaj skrobię. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli nadal masz twaróg ziarnisty, przebij nadzienie blenderem, aby okazało się bardziej jednorodne i delikatne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotowe nadzienie do formy na przygotowane ciasto. Posyp jagody na całej powierzchni. Używam świeżych malin i czarnej porzeczki. Zimą do tego ciasta można użyć mrożonych jagód. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasto powinno się rozdrobnić, a nadzienie powinno stać się stabilne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić w formie. Następnie uwolnij go.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasto na porcje i poczęstuj się. Smacznego!

uwielbiam wszystkie rodzaje ciast twarogowych. A jeśli dodasz świeże, soczyste jagody, smak jest po prostu pyszny. Jako jagody możesz użyć porzeczek, malin, jeżyn, jagód, jagód, wiśni.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy