skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto twarogowe z jagodami? Przygotuj jedzenie. Masło, śmietana i twarożek wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem — ciasto będzie wtedy bardziej puszyste. Zawartość tłuszczu w twarogu i kwaśnej śmietanie nie ma większego znaczenia. Ale twaróg powinien być miękki, bez ziaren. Weź skrobię kukurydzianą.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? W misce umieść miękkie masło, cukier i jajko. Wymieszaj je drewnianą szpatułką.
Krok 3:
Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Na początku wygodnie jest mieszać tę samą drewnianą szpatułką, a następnie możesz kontynuować rękami. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Gdy ciasto przestanie przyklejać się do rąk, nie dodawaj więcej mąki.
Krok 4:
Gotowe ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni.
Krok 5:
Do ciasta odpowiednia jest dzielona forma 22-24 cm, przykryj spód papierem do gotowania i zaciśnij go pierścieniem. Rozłóż gotowe ciasto na dnie formy, tworząc boki po bokach. Wygodnie jest to zrobić, odcinając cienkie kawałki ciasta i układając je na dole i bokach.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Połącz jajka z cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.
Krok 7:
Następnie dodaj twaróg i śmietanę. Dodaj skrobię. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli nadal masz twaróg ziarnisty, przebij nadzienie blenderem, aby okazało się bardziej jednorodne i delikatne.
Krok 8:
Wlej gotowe nadzienie do formy na przygotowane ciasto. Posyp jagody na całej powierzchni. Używam świeżych malin i czarnej porzeczki. Zimą do tego ciasta można użyć mrożonych jagód. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasto powinno się rozdrobnić, a nadzienie powinno stać się stabilne.
Krok 9:
Gotowe ciasto lekko ostudzić w formie. Następnie uwolnij go.
Krok 10:
Pokrój ciasto na porcje i poczęstuj się. Smacznego!
uwielbiam wszystkie rodzaje ciast twarogowych. A jeśli dodasz świeże, soczyste jagody, smak jest po prostu pyszny. Jako jagody możesz użyć porzeczek, malin, jeżyn, jagód, jagód, wiśni.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g