skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Kuchnia jest pieczona z ciasta kruchego. Masło powinno być miękkie. Aby to zrobić, masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, nie trzeba go topić, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde i suche po upieczeniu. Wystarczy pozostawić olej w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Krok 2:
Włóż zmiękczone masło pokrojone w kostkę do głębokiej miski. Wlej cukier do miski z masłem. Cukier i masło wcieramy w okruchy. Trochę cukru z masłem i kilkoma łyżkami mąki należy natychmiast odłożyć na bok, aby zrobić kruszonkę.
Krok 3:
Wbij jajka kurze do miski z kruszonką, za każdym razem mieszając masę mikserem. Mieszaj masę, aż stanie się jednorodna konsystencja.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, posłuszne i elastyczne.
Krok 5:
Aby uzyskać pożądany efekt, możesz dodać kilka łyżek mąki, aby ciasto było gęstsze lub odwrotnie, lodowatą wodę do ciasta, aby uzyskać gładkość.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto o grubości nie większej niż 0,3 cm, zgodnie z rozmiarem formy, w której ciasto zostanie upieczone. Ciasto przenosimy do formy i wysyłamy do lodówki w formie na 30 minut.
Krok 7:
W międzyczasie możesz zrobić kruszonkę, mieląc kawałek masła z cukrem i mąką, aż uzyskasz drobny okruch. W Niemczech podczas pieczenia kuchni niektóre gospodynie domowe nie dodają cukru podczas robienia kruszonki, ale posypują nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Schładzamy również Streusel w lodówce.
Krok 8:
Wyjmij ciasto, posmaruj je gęstym dżemem, aby dżem nie spłynął podczas pieczenia. Posyp kruszonką na wierzchu.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec ciasto przez około 20 minut. Niech ciasto ostygnie i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g