niemieckie ciasto kucharskie z dżemem

proste i pyszne ciasto kruche z dżemem do herbaty! Kuchnia z dżemem i Streusel to Niemieckie klasyczne słodkie ciasto na herbatę. Te wypieki są bardzo popularne w Niemczech. Składniki do przygotowania tego ciasta są bardzo proste i niedrogie, zawsze można je znaleźć w domu, przygotowuje się je szybko i prosto, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przepisem. Kuchnia z dżemem to łatwy sposób na urozmaicenie menu gospodarstw domowych, zaskakując ich narodowym niemieckim ciastem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 70 % 56 g
394 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Kuchnia jest pieczona z ciasta kruchego. Masło powinno być miękkie. Aby to zrobić, masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, nie trzeba go topić, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde i suche po upieczeniu. Wystarczy pozostawić olej w temperaturze pokojowej na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż zmiękczone masło pokrojone w kostkę do głębokiej miski. Wlej cukier do miski z masłem. Cukier i masło wcieramy w okruchy. Trochę cukru z masłem i kilkoma łyżkami mąki należy natychmiast odłożyć na bok, aby zrobić kruszonkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka kurze do miski z kruszonką, za każdym razem mieszając masę mikserem. Mieszaj masę, aż stanie się jednorodna konsystencja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, posłuszne i elastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać pożądany efekt, możesz dodać kilka łyżek mąki, aby ciasto było gęstsze lub odwrotnie, lodowatą wodę do ciasta, aby uzyskać gładkość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto o grubości nie większej niż 0,3 cm, zgodnie z rozmiarem formy, w której ciasto zostanie upieczone. Ciasto przenosimy do formy i wysyłamy do lodówki w formie na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie możesz zrobić kruszonkę, mieląc kawałek masła z cukrem i mąką, aż uzyskasz drobny okruch. W Niemczech podczas pieczenia kuchni niektóre gospodynie domowe nie dodają cukru podczas robienia kruszonki, ale posypują nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Schładzamy również Streusel w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto, posmaruj je gęstym dżemem, aby dżem nie spłynął podczas pieczenia. Posyp kruszonką na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec ciasto przez około 20 minut. Niech ciasto ostygnie i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy