ciasto bezglutenowe i bez mleka

pyszne ciasto miodowe z dżemem, bezglutenowe i bez mleka w składzie! Jeśli ze względów zdrowotnych musisz przestrzegać diety bezglutenowej, a także zakazać mleka i produktów mlecznych z powodu nietolerancji laktozy, to nie jest to powód, aby odmawiać sobie tak małych przyjemnych przyjemności, na przykład kawałka słodkiego ciasta z filiżanką herbaty. Istnieje ogromna liczba przepisów na bezglutenowe wypieki i desery, bez zawartości mleka, jaj kurzych lub cukru w kompozycji, które pozwalają wybrać dla siebie najciekawszy i najwygodniejszy przepis.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 75 % 57 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj proste ciasto na herbatę z rodziną. W smaku przypomina miód pitny, tylko zamiast kwaśnej śmietany nakładamy go ulubionym dżemem. W razie potrzeby możesz zrobić dowolny krem bez zawartości mleka, na przykład zastąpić go śmietaną kokosową, w smaku prawie nie ustępuje zwykłemu kremowi. Wsyp przesiany ryż i mąkę gryczaną do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszaj suche składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj smalec wieprzowy do miski z mąką, kilka łyżek miodu i zmiel składniki na okruchy. Następnie wbijamy jajko kurze i mieszamy, aby jajko całkowicie się rozproszyło. Zaczynamy zbierać ciasto w kulkę, ugniatając je. Na początku będzie się wydawać, że ciasto jest zbyt suche i nie połączy się w jedną masę. Ale podczas procesu ugniatania wilgoć ze smalcu wieprzowego i jaja kurzego zostanie równomiernie rozłożona na całej mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli ciasto nadal się pokoloruje, możesz wlać trochę wody do środka ciasta i ponownie zagnieść. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj każdy z nich w okrąg lub kwadrat o grubości nie większej niż 0,5 centymetra, możesz natychmiast wyciąć okrąg lub kwadrat na talerzu lub w innym kształcie (półfabrykat ciasta) lub możesz najpierw upiec ciasto, a następnie ostrożnie przyciąć krawędzie, uzyskując piękniejsze i bardziej równomierne ciasto. Lepiej jest rozwałkować ciasto między dwoma pergaminami, aby nie przykleiło się do wałka i nie pękło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ciast.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasta powinny być lekko zarumienione. Podczas gdy ciasta są ciepłe, przycinamy ich krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kawałki ciasta za pomocą wałka do ciasta na okruchy i posyp nim górę i boki ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasta ostygną, posmaruj je dowolnym gęstym kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto odstawiamy na kilka godzin w lodówce, namoczymy i podajemy. Miłego picia herbaty!

to bezglutenowe ciasto jest idealne nie tylko do pieczenia ciast i ciast, ale można z niego upiec bardzo smaczne ciasteczka. W przeciwieństwie do zwykłego ciasta kruchego, to ciasto jest smaczne i interesujące samo w sobie i w zasadzie nie wymaga żadnych dodatków, takich jak dżem, dżem, mleko skondensowane, śmietana. Po upieczeniu okazuje się chrupiący, kruchy w smaku, nie psuje się przez długi czas i nie staje się wilgotny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Smalec - 930   kcal/100g

Podobne przepisy