skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj proste ciasto na herbatę z rodziną. W smaku przypomina miód pitny, tylko zamiast kwaśnej śmietany nakładamy go ulubionym dżemem. W razie potrzeby możesz zrobić dowolny krem bez zawartości mleka, na przykład zastąpić go śmietaną kokosową, w smaku prawie nie ustępuje zwykłemu kremowi. Wsyp przesiany ryż i mąkę gryczaną do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszaj suche składniki.
Krok 2:
Dodaj smalec wieprzowy do miski z mąką, kilka łyżek miodu i zmiel składniki na okruchy. Następnie wbijamy jajko kurze i mieszamy, aby jajko całkowicie się rozproszyło. Zaczynamy zbierać ciasto w kulkę, ugniatając je. Na początku będzie się wydawać, że ciasto jest zbyt suche i nie połączy się w jedną masę. Ale podczas procesu ugniatania wilgoć ze smalcu wieprzowego i jaja kurzego zostanie równomiernie rozłożona na całej mące.
Krok 3:
Jeśli ciasto nadal się pokoloruje, możesz wlać trochę wody do środka ciasta i ponownie zagnieść. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 4:
Podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj każdy z nich w okrąg lub kwadrat o grubości nie większej niż 0,5 centymetra, możesz natychmiast wyciąć okrąg lub kwadrat na talerzu lub w innym kształcie (półfabrykat ciasta) lub możesz najpierw upiec ciasto, a następnie ostrożnie przyciąć krawędzie, uzyskując piękniejsze i bardziej równomierne ciasto. Lepiej jest rozwałkować ciasto między dwoma pergaminami, aby nie przykleiło się do wałka i nie pękło.
Krok 5:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ciast.
Krok 6:
Gotowe ciasta powinny być lekko zarumienione. Podczas gdy ciasta są ciepłe, przycinamy ich krawędzie.
Krok 7:
Pokrój kawałki ciasta za pomocą wałka do ciasta na okruchy i posyp nim górę i boki ciasta.
Krok 8:
Gdy ciasta ostygną, posmaruj je dowolnym gęstym kremem.
Krok 9:
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w lodówce, namoczymy i podajemy. Miłego picia herbaty!
to bezglutenowe ciasto jest idealne nie tylko do pieczenia ciast i ciast, ale można z niego upiec bardzo smaczne ciasteczka. W przeciwieństwie do zwykłego ciasta kruchego, to ciasto jest smaczne i interesujące samo w sobie i w zasadzie nie wymaga żadnych dodatków, takich jak dżem, dżem, mleko skondensowane, śmietana. Po upieczeniu okazuje się chrupiący, kruchy w smaku, nie psuje się przez długi czas i nie staje się wilgotny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Smalec - 930 kcal/100g