ciasteczka z kawałkami czekolady

pachnące, smaczne, proste i szybkie wypieki na herbatę! Ciasteczka z kawałkami czekolady każdego ranka zamieniają się w wakacje! Połączenie gorzkiej czekolady z solą jest niezwykłe i bardzo udane. Spodoba się wszystkim fanom słodko-słonych wypieków. Do ciasta można dodać rodzynki, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 65 % 51 g
421 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasteczka z kawałkami czekolady? Bardzo łatwe i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao-wysokiej jakości, najlepiej alkalizowane. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Czekolada jest gorzka z zawartością kakao co najmniej 72%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz połamaną na kawałki czekoladę z masłem. Ustaw na małym ogniu i stop przy ciągłym mieszaniu. Zamiast kuchenki możesz stopić mieszaninę w kuchence mikrofalowej. Schłodzić masę do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą miksera ubij jajko z cukrem, aż się rozjaśni i zwiększy masę 3-4 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj schłodzoną mieszankę czekolady i ponownie ubij, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do osobnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę mąki wraz z solą do ciasta. Sól do przepisu lepiej jest wziąć zwykłą kuchnię, Nie dużą, nie morską. Ponieważ ciasteczka pieczą się tylko przez 12 minut, duże kryształy soli mogą po prostu nie mieć czasu na stopienie i chrupnięcie zębów. Sól dodaje kontrast smakowy do ciasteczek, ale jeśli nie lubisz połączenia słodkiego i słonego, lepiej w ogóle nie dodawać soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Ugniatałem silikonową szpatułką. Jeśli ciasto zaczęło łatwo formować się w grudkę, odrywając się od ścianek miski, jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, włóż je do lodówki na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z ciasta rozwałkuj 8 identycznych kulek o wadze 45-50 g.spłaszcz każdą kulkę rękami, tworząc kształt równego okrągłego ciasteczka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości 5-6 cm od siebie, ponieważ ciastka powiększą się podczas pieczenia. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C nie dłużej niż 12 minut. Wewnątrz ciasteczka powinny pozostać lekko wilgotne, a na zewnątrz będą chrupiące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe jeszcze ciepłe ciasteczka z blachy do pieczenia na ruszt, w razie potrzeby posyp solą morską i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy