skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasteczka z kawałkami czekolady? Bardzo łatwe i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao-wysokiej jakości, najlepiej alkalizowane. Jajko potrzebuje dużego wyboru. Czekolada jest gorzka z zawartością kakao co najmniej 72%.
Krok 2:
Na patelni połącz połamaną na kawałki czekoladę z masłem. Ustaw na małym ogniu i stop przy ciągłym mieszaniu. Zamiast kuchenki możesz stopić mieszaninę w kuchence mikrofalowej. Schłodzić masę do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Za pomocą miksera ubij jajko z cukrem, aż się rozjaśni i zwiększy masę 3-4 razy.
Krok 4:
Dodaj schłodzoną mieszankę czekolady i ponownie ubij, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do osobnej miski.
Krok 6:
Wlej mieszankę mąki wraz z solą do ciasta. Sól do przepisu lepiej jest wziąć zwykłą kuchnię, Nie dużą, nie morską. Ponieważ ciasteczka pieczą się tylko przez 12 minut, duże kryształy soli mogą po prostu nie mieć czasu na stopienie i chrupnięcie zębów. Sól dodaje kontrast smakowy do ciasteczek, ale jeśli nie lubisz połączenia słodkiego i słonego, lepiej w ogóle nie dodawać soli.
Krok 7:
Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Ugniatałem silikonową szpatułką. Jeśli ciasto zaczęło łatwo formować się w grudkę, odrywając się od ścianek miski, jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki.
Krok 8:
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, włóż je do lodówki na 10-15 minut.
Krok 9:
Z ciasta rozwałkuj 8 identycznych kulek o wadze 45-50 g.spłaszcz każdą kulkę rękami, tworząc kształt równego okrągłego ciasteczka.
Krok 10:
Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości 5-6 cm od siebie, ponieważ ciastka powiększą się podczas pieczenia. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C nie dłużej niż 12 minut. Wewnątrz ciasteczka powinny pozostać lekko wilgotne, a na zewnątrz będą chrupiące.
Krok 11:
Przenieś gotowe jeszcze ciepłe ciasteczka z blachy do pieczenia na ruszt, w razie potrzeby posyp solą morską i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g