skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto ziemniaczane z biszkoptu czekoladowego? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały-wtedy lepiej się ubiją. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na Jasną, puszystą masę. Ubijaj przez długi czas, co najmniej 5 minut. Zrób średnią prędkość. Podczas ubijania z dużą prędkością utworzą się zbyt duże pęcherzyki powietrza, które następnie szybko pękną. Przy średnich prędkościach bąbelki będą takie same, co pozwoli biszkoptowi lepiej wyrosnąć podczas pieczenia.
Krok 3:
Przesiej mąkę i kakao w proszku do jajek. To kolejny krok w kierunku bujnego biszkoptu — podczas przesiewania produkty są nasycone powietrzem.
Krok 4:
Wymieszaj ciasto silikonową szpatułką. To trzeci sekret dobrego biszkoptu. Silikon bardzo delikatnie miesza produkty bez wpływu na strukturę pęcherzyków powstałych podczas ubijania. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wlej na niego ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie szpatułką. Moja blacha do pieczenia jest dość duża-30 * 40 cm, ciasto nie wystarczyło na całą powierzchnię. Ale to nie jest krytyczne, biszkopt nadal będzie musiał zostać złamany, piękno nie jest tutaj ważne. Możesz również upiec biszkopt w dowolnej innej formie.
Krok 6:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Całkowicie ostudź gotowy biszkopt. Odpowiednie są również zakupione ciasta biszkoptowe i ścinki z domowych ciast.
Krok 7:
Teraz możesz robić ciasta blisko siebie. Wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki. Kup mleko skondensowane najlepszej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 8:
Zmiel gotowy biszkopt na okruchy. Możesz użyć blendera, możesz kombajn lub po prostu pokruszyć go rękami.
Krok 9:
Aby uzyskać krem, ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem, aż będzie puszyste. Możesz odłożyć bardzo małą część kremu, aby zrobić z niego oczy ziemniaczane.
Krok 10:
Partiami dodaj okruchy biszkoptu do kremu. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszaj masę szpatułką. Wszystko mi zniknęło z biszkoptu, a myślałam, że będzie dużo i część zostanie. Masa powinna stać się jednolita i wystarczająco gęsta, aby można ją było wyrzeźbić.
Krok 11:
Uformuj ciasteczka z masy biszkoptowej. Możesz robić małe kulki, możesz rzeźbić podłużne ciasta. Zrobiłem dość duże ziemniaki o nieregularnym kształcie, aby wyglądały jak bulwy. Mam 8 sztuk. Włóż ciasteczka do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniały.
Krok 12:
Gotowe ciasta obtocz w proszku kakaowym i udekoruj według własnego uznania. Zrobiłem małe dziurki i wypełniłem je kremem, naśladując kiełki. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!
próbowałem wielu opcji ziemniaków. Z biszkoptu zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce. Najbardziej przypomina kupione ciasto.
jeśli przygotowujesz go dla dorosłych, Dodaj do kremu łyżkę dobrego alkoholu-koniaku lub rumu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g