ziemniak z biszkoptu czekoladowego klasyczne ciasto

najsmaczniejsze, naturalne, ze zwykłych produktów! Klasyczne ciasto ziemniaczane według tego przepisu składa się z biszkoptu czekoladowego upieczonego w domu. Żadnych ciastek i bułki tartej. Tylko biszkopt i krem zrobiony z masła ze skondensowanym mlekiem. Być może jest to najsmaczniejsza wersja słynnego ziemniaka!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 49 % 33 g
389 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto ziemniaczane z biszkoptu czekoladowego? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały-wtedy lepiej się ubiją. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na Jasną, puszystą masę. Ubijaj przez długi czas, co najmniej 5 minut. Zrób średnią prędkość. Podczas ubijania z dużą prędkością utworzą się zbyt duże pęcherzyki powietrza, które następnie szybko pękną. Przy średnich prędkościach bąbelki będą takie same, co pozwoli biszkoptowi lepiej wyrosnąć podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i kakao w proszku do jajek. To kolejny krok w kierunku bujnego biszkoptu — podczas przesiewania produkty są nasycone powietrzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto silikonową szpatułką. To trzeci sekret dobrego biszkoptu. Silikon bardzo delikatnie miesza produkty bez wpływu na strukturę pęcherzyków powstałych podczas ubijania. Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wlej na niego ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie szpatułką. Moja blacha do pieczenia jest dość duża-30 * 40 cm, ciasto nie wystarczyło na całą powierzchnię. Ale to nie jest krytyczne, biszkopt nadal będzie musiał zostać złamany, piękno nie jest tutaj ważne. Możesz również upiec biszkopt w dowolnej innej formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Całkowicie ostudź gotowy biszkopt. Odpowiednie są również zakupione ciasta biszkoptowe i ścinki z domowych ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz możesz robić ciasta blisko siebie. Wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki. Kup mleko skondensowane najlepszej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel gotowy biszkopt na okruchy. Możesz użyć blendera, możesz kombajn lub po prostu pokruszyć go rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uzyskać krem, ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem, aż będzie puszyste. Możesz odłożyć bardzo małą część kremu, aby zrobić z niego oczy ziemniaczane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Partiami dodaj okruchy biszkoptu do kremu. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszaj masę szpatułką. Wszystko mi zniknęło z biszkoptu, a myślałam, że będzie dużo i część zostanie. Masa powinna stać się jednolita i wystarczająco gęsta, aby można ją było wyrzeźbić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj ciasteczka z masy biszkoptowej. Możesz robić małe kulki, możesz rzeźbić podłużne ciasta. Zrobiłem dość duże ziemniaki o nieregularnym kształcie, aby wyglądały jak bulwy. Mam 8 sztuk. Włóż ciasteczka do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniały.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasta obtocz w proszku kakaowym i udekoruj według własnego uznania. Zrobiłem małe dziurki i wypełniłem je kremem, naśladując kiełki. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!

próbowałem wielu opcji ziemniaków. Z biszkoptu zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce. Najbardziej przypomina kupione ciasto.

jeśli przygotowujesz go dla dorosłych, Dodaj do kremu łyżkę dobrego alkoholu-koniaku lub rumu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy