Charlotte z jabłkami i bananem

piękne wypieki z owocami na każdy dzień! Charlotte z jabłkami i bananem okazuje się bujna i pachnąca. Aby plasterki jabłek z powodzeniem łączyły się z delikatnymi kawałkami bananów, należy wyciąć z nich skórę i usunąć rdzeń z jabłek. Banany można przyjmować w dowolnej dojrzałości, najważniejsze jest to, że sama miąższ jest umiarkowanie gęsta, nie rozpada się. Ważne jest, aby serwatka dodana do ciasta nie była zimna, dlatego należy ją wcześniej wyjąć z lodówki lub podgrzać w łaźni wodnej do pożądanej temperatury.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 82 % 37 g
199 kcal
IG: 8 / 35 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W dużej misce, w której wygodnie będzie wymieszać ciasto, połączyć semolinę i cukier, drobną sól, wymieszać

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej serwatkę o temperaturze pokojowej, wymieszaj. Masło należy stopić, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Odstawić połączone składniki na 15-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem (możesz posypać formę odrobiną mąki, kaszy manny), połóż plastry obranych jabłek i plasterki bananów na dnie. W tym przepisie zastosowano ceramiczną formę do pieczenia o średnicy 27 cm, Wysokość boku tej formy wynosi 4 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ciasta dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do ciasta. Wymieszaj jeszcze raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe ciasto do przygotowanego wcześniej naczynia do pieczenia z plasterkami owoców. Resztki ciasta są bardzo wygodne do usunięcia z miski za pomocą silikonowej szpatułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść formę z ciastem w rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 35 minut. Charlotte powinna wstać i zarumienić się na wierzchu.

ten przepis charlotte z jabłkami i bananem można urozmaicić, dodając do ciasta słodkie przyprawy, na przykład naturalną wanilię lub wanilinę, mielony cynamon lub imbir, gałkę muszkatołową. Do ciasta można włożyć startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Mak, posiekane orzechy, chipsy kokosowe, krople czekolady dodane do ciasta również nadadzą temu daniu niepowtarzalny smak.
zamiast sody gaszonej możesz wziąć saszetkę proszku do pieczenia, to 10 g.
jabłka do gotowania Charlotte można wziąć dowolne: słodkie, kwaśne, słodko-kwaśne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy