skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, rozbij 5 jaj kurzych do miski, dodaj 1 herbatę. L. sól i dokładnie ubij.
Krok 2:
Dodaj 250 gr. do jajek. śmietana.
Krok 3:
Dodaj 250 gr. majonezu.
Krok 4:
Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przesiać przez sito 250 gr. mąka.
Krok 6:
Dodaj 10 gr. (nie więcej) proszku do pieczenia ciasta.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Włóż dwie puszki saury do miski i dokładnie ugniataj rybę widelcem.
Krok 9:
Pokrój ziemniaki w cienkie paski.
Krok 10:
Drobno posiekaj cebulę i włóż do osobnej miski.
Krok 11:
Bardzo drobno posiekaj zieloną cebulę, koperek i natkę pietruszki.
Krok 12:
Dodaj warzywa do miski do cebuli.
Krok 13:
Dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Smarujemy wnętrze wygodnego pojemnika masłem.
Krok 15:
Rozłóż połowę przygotowanego ciasta i wyrównaj łyżką.
Krok 16:
Rozłóż połowę ziemniaków cienką, równomierną warstwą na cieście, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Rozłóż warzywa z cebulą na ziemniakach równą warstwą.
Krok 17:
Następną warstwą równomiernie rozprowadź saurę.
Krok 18:
Przykryj saurę warstwą pozostałych ziół, na których kładziemy ziemniaki, pieprz i sól do smaku.
Krok 19:
Rozłóż drugą część ciasta na wierzchu równą warstwą.
Krok 20:
Dokładnie wyrównaj ciasto łyżką i włóż nasze danie na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Krok 21:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, posmaruj je masłem na wierzchu i przykryj serwetką do ostygnięcia przez 15 minut.
Krok 22:
Porcje kroimy ciasto i podajemy. Życzę wszystkim smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
pyszne ciasto z galaretką, które zostanie poproszone o gotowanie w kółko! Prosty szybki obiad! Ten przepis można wykorzystać jako podstawowy, dodając różne nadzienia do ciasta galaretowego według własnego gustu. Na przykład kapusta, smażone mięso mielone z cebulą lub zielona cebula z gotowanym jajkiem. W każdym wykonaniu to ciasto zachwyci cię!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g