pyszne ciasto z galaretką na kwaśnej śmietanie z rybą

bardzo smaczne, delikatne i miękkie ciasto w pośpiechu! Ulubiony przepis jest dość prosty i szybki w przygotowaniu galaretowego ciasta rybnego na kwaśnej śmietanie z ziołami i ziemniakami na rodzinny obiad! Ciasto z rybami w puszkach spodoba się wszystkim!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 42 % 13 g
170 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, rozbij 5 jaj kurzych do miski, dodaj 1 herbatę. L. sól i dokładnie ubij.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 250 gr. do jajek. śmietana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 250 gr. majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać przez sito 250 gr. mąka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 10 gr. (nie więcej) proszku do pieczenia ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż dwie puszki saury do miski i dokładnie ugniataj rybę widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ziemniaki w cienkie paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj cebulę i włóż do osobnej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo drobno posiekaj zieloną cebulę, koperek i natkę pietruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj warzywa do miski do cebuli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smarujemy wnętrze wygodnego pojemnika masłem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż połowę przygotowanego ciasta i wyrównaj łyżką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż połowę ziemniaków cienką, równomierną warstwą na cieście, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Rozłóż warzywa z cebulą na ziemniakach równą warstwą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następną warstwą równomiernie rozprowadź saurę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj saurę warstwą pozostałych ziół, na których kładziemy ziemniaki, pieprz i sól do smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż drugą część ciasta na wierzchu równą warstwą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dokładnie wyrównaj ciasto łyżką i włóż nasze danie na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, posmaruj je masłem na wierzchu i przykryj serwetką do ostygnięcia przez 15 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Porcje kroimy ciasto i podajemy. Życzę wszystkim smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

pyszne ciasto z galaretką, które zostanie poproszone o gotowanie w kółko! Prosty szybki obiad! Ten przepis można wykorzystać jako podstawowy, dodając różne nadzienia do ciasta galaretowego według własnego gustu. Na przykład kapusta, smażone mięso mielone z cebulą lub zielona cebula z gotowanym jajkiem. W każdym wykonaniu to ciasto zachwyci cię!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy