ciasto z rodzynkami i orzechami

bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie, dobrze smakuje ciasto! To ciasto nadaje się nie tylko na herbatę z rodziną, ale także na świąteczny stół. Przyjemny orzechowy smak i smak rodzynek, delikatny krem i lekko wilgotne ciasta biszkoptowe nie pozostawiają nikogo obojętnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 67 % 43 g
325 kcal
IG: 5 / 16 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z wrzącą wodą i dodaj trochę brandy do impregnacji rodzynek, pozostaw rodzynki do pęcznienia na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spuść płyn z miski z rodzynkami, zmiel rodzynki blenderem na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę soku z cytryny do rodzynek i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj sodę i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Zmiel orzechy włoskie blenderem lub wałkiem do ciasta na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przejdź do przygotowania ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka kurze wbijamy do miski blendera, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż powstanie gęsta piana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę jajek do dużej miski, wlej przesianą mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj składniki, aby ciasto się nie osiadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do ciasta Wprowadzamy masę rodzynkową i posiekane orzechy włoskie i ponownie delikatnie mieszamy, aby Dodatki równomiernie rozeszły się po całym cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj naczynie do pieczenia ciasta pergaminem, posmaruj olejem. Postanowiłem upiec jedno duże ciasto, a następnie pokroić je na trzy jak zwykły biszkopt. Ale takie ciasto, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, ze względu na dodatki orzechów i rodzynek, jest ciężkie, trudno je podnieść podczas pieczenia, więc biszkopt nie był tak wysoki, jak się spodziewałem, dość trudno było pokroić takie ciasto na trzy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lepiej podzielić ciasto na trzy części i upiec każde ciasto osobno. Piec ciasta w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut każdego ciasta. Gotowość można sprawdzić drewnianą wykałaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasta. W międzyczasie przygotuj krem do ciasta. Krem doskonale uzupełni smak biszkoptu z orzechami włoskimi i rodzynkami. W głębokiej misce wkładamy schłodzoną ciężką śmietanę (mam 30% tłuszczu), dodajemy cukier lub cukier puder i zagęszczacz do śmietany, wanilinę. Ubij składniki mikserem, aż masa stanie się gęsta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Schłodzone ciasta nasączamy cukrem lub syropem wiśniowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj schłodzonym kremem i ułóż w stos. Na wierzchu i po bokach posmaruj ciasto kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz udekorować ciasto według własnego uznania, posypałem startą gorzką czekoladą. Ciasto moczyć w lodówce przez 2-3 godziny i podawać. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy