skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z wrzącą wodą i dodaj trochę brandy do impregnacji rodzynek, pozostaw rodzynki do pęcznienia na pół godziny.
Krok 2:
Następnie spuść płyn z miski z rodzynkami, zmiel rodzynki blenderem na puree.
Krok 3:
Dodaj trochę soku z cytryny do rodzynek i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj sodę i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Zmiel orzechy włoskie blenderem lub wałkiem do ciasta na okruchy.
Krok 5:
Przejdź do przygotowania ciasta.
Krok 6:
Jajka kurze wbijamy do miski blendera, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż powstanie gęsta piana.
Krok 7:
Wlej mieszaninę jajek do dużej miski, wlej przesianą mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj składniki, aby ciasto się nie osiadło.
Krok 8:
Do ciasta Wprowadzamy masę rodzynkową i posiekane orzechy włoskie i ponownie delikatnie mieszamy, aby Dodatki równomiernie rozeszły się po całym cieście.
Krok 9:
Przykryj naczynie do pieczenia ciasta pergaminem, posmaruj olejem. Postanowiłem upiec jedno duże ciasto, a następnie pokroić je na trzy jak zwykły biszkopt. Ale takie ciasto, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, ze względu na dodatki orzechów i rodzynek, jest ciężkie, trudno je podnieść podczas pieczenia, więc biszkopt nie był tak wysoki, jak się spodziewałem, dość trudno było pokroić takie ciasto na trzy.
Krok 10:
Lepiej podzielić ciasto na trzy części i upiec każde ciasto osobno. Piec ciasta w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut każdego ciasta. Gotowość można sprawdzić drewnianą wykałaczką.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasta. W międzyczasie przygotuj krem do ciasta. Krem doskonale uzupełni smak biszkoptu z orzechami włoskimi i rodzynkami. W głębokiej misce wkładamy schłodzoną ciężką śmietanę (mam 30% tłuszczu), dodajemy cukier lub cukier puder i zagęszczacz do śmietany, wanilinę. Ubij składniki mikserem, aż masa stanie się gęsta.
Krok 12:
Zaczynamy zbierać ciasto. Schłodzone ciasta nasączamy cukrem lub syropem wiśniowym.
Krok 13:
Posmaruj schłodzonym kremem i ułóż w stos. Na wierzchu i po bokach posmaruj ciasto kremem.
Krok 14:
Możesz udekorować ciasto według własnego uznania, posypałem startą gorzką czekoladą. Ciasto moczyć w lodówce przez 2-3 godziny i podawać. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g