Pizza z salami i serem mozzarella

jasne, na cienkim cieście, jak z włoskiej pizzerii! Pizza z salami i serem jest przygotowywana na miękkim, puszystym cieście z aromatycznym sosem pomidorowym. Ma dużo soczystego i pysznego nadzienia - taka powinna być prawdziwa Pizza! Jeśli postępujesz zgodnie z przepisem, zrobienie tego jest dość proste, poradzi sobie każdy początkujący.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 44 % 17 g
214 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną pizzę z salami i serem mozzarella? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie składniki pizzy i zagnieść ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj szybko działające drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. Ten przepis wymaga drożdży, które natychmiast łączą się z mąką. Nie trzeba ich wcześniej aktywować w ciepłej cieczy. Dlatego wybierając drożdże, uważnie przeczytaj instrukcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę podgrzaną do 37-40°C i olej roślinny do mieszanki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść gładkie, miękkie, lekko lepkie ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej, ale nie spiesz się, aby wbić całe ciasto mąką, w przeciwnym razie stanie się twarde i bez smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę ciepła. Powinien dobrze rosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas wzrostu przygotuj sos i nadzienie. Sos do pizzy można zastąpić gotowym sklepem lub zwykłym keczupem lub koncentratem pomidorowym. Ale smaczniejszy, oczywiście, okaże się z domowej roboty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz pomidory. Zetrzyj miąższ na drobnej tarce. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż pomidory, posyp włoskimi ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić SOS pod przykryciem przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj nadzienie. Oliwki można zastąpić oliwkami. Salami na każdą inną kiełbasę. Najpierw wyjmij oliwki i mozzarellę z solanki i osusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w cienkie pierścienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pomidory na pół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj mozzarellę i parmezan na drobnej tarce. Mam Młody parmezan, więc nie jest tak twardy jak dojrzałe odmiany i łatwiej się ściera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe na patelni do pizzy. Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie i łatwo rozprowadza się rękami po całej formie. Nie musisz niczego smarować formy. Jeśli chcesz, aby Pizza wyszła na grubym cieście, pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby trochę wyrosło.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzch posmaruj ciasto sosem pomidorowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż całe liście bazylii i kiełbasę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie rozłóż pierścienie słodkiej papryki. Posyp oregano na wierzchu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż połówki pomidorków koktajlowych i oliwek.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp pizzę startym parmezanem i mozzarellą. Umieść obrabiany przedmiot w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp gotową pizzę listkami świeżej bazylii i pokrój na kawałki. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Salami - 568   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy