skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną pizzę z salami i serem mozzarella? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie składniki pizzy i zagnieść ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwkę.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj szybko działające drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. Ten przepis wymaga drożdży, które natychmiast łączą się z mąką. Nie trzeba ich wcześniej aktywować w ciepłej cieczy. Dlatego wybierając drożdże, uważnie przeczytaj instrukcje.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę podgrzaną do 37-40°C i olej roślinny do mieszanki mąki.
Krok 4:
Zagnieść gładkie, miękkie, lekko lepkie ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej, ale nie spiesz się, aby wbić całe ciasto mąką, w przeciwnym razie stanie się twarde i bez smaku.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę ciepła. Powinien dobrze rosnąć.
Krok 6:
Podczas wzrostu przygotuj sos i nadzienie. Sos do pizzy można zastąpić gotowym sklepem lub zwykłym keczupem lub koncentratem pomidorowym. Ale smaczniejszy, oczywiście, okaże się z domowej roboty.
Krok 7:
Obierz pomidory. Zetrzyj miąższ na drobnej tarce. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż pomidory, posyp włoskimi ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 9:
Dusić SOS pod przykryciem przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.
Krok 10:
Teraz przygotuj nadzienie. Oliwki można zastąpić oliwkami. Salami na każdą inną kiełbasę. Najpierw wyjmij oliwki i mozzarellę z solanki i osusz.
Krok 11:
Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki.
Krok 12:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w cienkie pierścienie.
Krok 13:
Pokrój pomidory na pół.
Krok 14:
Zetrzyj mozzarellę i parmezan na drobnej tarce. Mam Młody parmezan, więc nie jest tak twardy jak dojrzałe odmiany i łatwiej się ściera.
Krok 15:
Rozłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe na patelni do pizzy. Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie i łatwo rozprowadza się rękami po całej formie. Nie musisz niczego smarować formy. Jeśli chcesz, aby Pizza wyszła na grubym cieście, pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby trochę wyrosło.
Krok 16:
Na wierzch posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
Krok 17:
Ułóż całe liście bazylii i kiełbasę.
Krok 18:
Następnie rozłóż pierścienie słodkiej papryki. Posyp oregano na wierzchu.
Krok 19:
Rozłóż połówki pomidorków koktajlowych i oliwek.
Krok 20:
Posyp pizzę startym parmezanem i mozzarellą. Umieść obrabiany przedmiot w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut.
Krok 21:
Posyp gotową pizzę listkami świeżej bazylii i pokrój na kawałki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g