skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z różowego łososia w puszkach? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Zamiast kefiru możesz wziąć ryazhenka lub varenets. Wyjmij sfermentowany produkt mleczny z lodówki z wyprzedzeniem, aby nie był zimny. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego.
Krok 2:
Połącz kefir z sodą, wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, aż na powierzchni pojawią się liczne bąbelki. Jest to reakcja sody z kwasem mlekowym.
Krok 3:
Ubij jajko, aż będzie gładkie. Oddziel trochę ubitego jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu (około niepełnej łyżki stołowej).
Krok 4:
Wlej kefir z sodą, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj sól i olej roślinny, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej mąkę do powstałej masy, przesiając ją przez sito, wymieszaj.Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia. Mąka może potrzebować mniej niż określona ilość. Dlatego nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt ciasne.
Krok 7:
W razie potrzeby dodaj resztę mąki, wyrabiając ciasto rękami. Ciasto jest delikatne i miękkie. Mam go trochę przyklejony do rąk, ale nie dodałem więcej mąki, aby ciasto było delikatniejsze. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na stole na 20 minut.
Krok 8:
Podczas gdy ciasto & quot; odpoczywa & quot;, przygotuj nadzienie. Wyjmij różowego łososia ze słoika, aby nadmiar płynu był szklany.
Krok 9:
Usuń duże kości z ryb w puszkach. Rozgnieć rybę widelcem lub podziel na małe kawałki.
Krok 10:
Gotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć ryż na sito, aby szkło woda. Jeśli chcesz, aby warstwa ryżu była większa, zwiększ jej ilość.
Krok 11:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 12:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka i złocista.
Krok 13:
"wypoczęte" ciasto stanie się bardziej elastyczne, giętkie i posłuszne. Podziel go na 3 części. Większy - na podstawę ciasta, mniejszy-na górę. Zostawiłem trochę ciasta do dekoracji (jest to opcjonalne).
Krok 14:
Rozwałkuj większość ciasta na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę nieco większą niż średnica naczynia do pieczenia.
Krok 15:
Nasmaruj formę olejem roślinnym. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, rozłóż je na dnie i bokach. Mam średnicę formy 23 cm.
Krok 16:
Połóż warstwę ugotowanego ryżu na dnie.
Krok 17:
Na wierzch ułóż różowego łososia w puszkach.
Krok 18:
Rozłóż smażoną cebulę na rybie.
Krok 19:
Połącz zarezerwowane ubite jajko z 1 łyżeczką. mleko, wymieszaj.
Krok 20:
Rozwałkuj drugą część ciasta podobnie jak pierwszą, połóż ją na nadzieniu. Dobrze połącz krawędzie ciasta. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec. W razie potrzeby udekoruj ciasto różnymi figurkami z małego kawałka ciasta. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj wierzch ciasta mieszanką jajeczną.
Krok 21:
Piecz ciasto z różowego łososia w puszkach w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-40 minut, aż będzie lekko rumiane. Nie brązowiej go zbyt mocno, wtedy będzie bardziej miękki i delikatny. Jeśli wierzch ciasta zacznie się przedwcześnie rumienić,przykryj go warstwą folii. Tryb pieczenia i czas gotowania mogą być inne. Weź pod uwagę specyfikę działania piekarnika. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 22:
Pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g