Brownie z płynną czekoladą w środku

Zachwyć swoich bliskich niesamowitym deserem czekoladowym! Brownie z płynną czekoladą to niesamowite ciasto, które okazuje się bardzo smaczne, a przygotowanie jest bardzo proste. Czekolada do brownie najlepiej jest wziąć czarny gorzki 60-70%, ale jeśli nie lubisz wyraźnej goryczy z takiej czekolady, możesz wziąć czekoladę z nieco mniejszą zawartością kakao. Użyłam czekolady 56%. Takie ciasta należy podawać natychmiast po upieczeniu, ponieważ gdy ostygnie, środek zagęszcza się i nie wypływa, chociaż nawet w tej formie okazują się bardzo smaczne, o silnym aromacie czekoladowym i bardzo wilgotnej konsystencji. Gotowe brownie z płynnym środkiem najlepiej podawać z lodami lub bitą śmietaną, które można uzupełnić różnymi sosami i jagodami.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 38 % 27 g
węglowodany 52 % 37 g
420 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec brownie z płynną czekoladą w środku? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku wymieszaj drobno połamaną czekoladę i masło. Rozpuść czekoladę z masłem w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bądź ostrożny i nie przegrzewaj czekolady, w przeciwnym razie może zamienić się w ziarnistą masę. Jeśli podgrzewasz w kuchence mikrofalowej, podgrzewaj czekoladę przez 15 sekund za każdym razem, wyjmując pojemnik i mieszając masę. Jeśli podgrzewasz w łaźni parowej, upewnij się, że pojemnik z czekoladą nie styka się z wrzącą wodą. Odłóż masę czekoladową na 5 minut, aby lekko ostygła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innym pojemniku połącz jajka i cukier. Możesz wziąć trochę mniej lub trochę więcej cukru, w zależności od tego, jak gorzka czekolada będziesz używać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka przez 4-5 minut, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzoną mieszankę czekolady.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką czekoladę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mąkę z solą i przesiej, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzepaczką dokładnie, ale szybko wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Nie ugniataj ciasta przez długi czas, ponieważ gluten zacznie się wyróżniać z mąki, a ciasta okażą się gęste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ciasto na foremkach do muffinek lub na małych porcjach ceramicznych foremek. Formy przed pieczeniem lepiej posmarować olejem, nawet dobrej jakości silikon również nasmarować. Postanowiłem pominąć ten etap, ponieważ byłem pewien jakości foremek, ale ciasta są uzyskiwane z bardzo delikatną skórką, która łatwo przylega do powierzchni formy i bardzo trudno jest uzyskać takie ciasta w całości i bez szwanku(trochę ucierpiały)!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz brownie w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 8 do 10 minut. Czasy mogą się znacznie różnić w zależności od wielkości kokilek i po prostu funkcji piekarnika. Alternatywnie, aby nie przegapić odpowiedniego momentu, po 6-7 minutach możesz dostać jedno ciasto i sprawdzić środek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe brownie z piekarnika, ich środek trochę spadnie (w środku pod cienką skórką kryje się płynne nadzienie) i natychmiast podawaj z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy