skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto pszczele? Przygotuj jedzenie. Wybierz miód, jeśli to możliwe, płynny, naturalny i wysokiej jakości. Masło-bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Możesz wziąć gotowane mleko skondensowane na krem lub ugotować je samodzielnie.
Krok 2:
Rozpocznij przygotowywanie ciasta od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasta? Weź żaroodporną miskę (należy ją umieścić w łaźni parowej), wbij do niej jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier do miski z jajkami.
Krok 3:
Lekko ubij je trzepaczką.
Krok 4:
Następnie dodaj do nich miód, masło i sodę.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko trzepaczką i umieść w łaźni parowej. Jak zrobić łaźnię parową? Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze (o średnicy mniejszej niż miska z jedzeniem), zagotuj w niej wodę. Powinno być wystarczająco dużo wody, aby dno miski umieszczonej na patelni nie dotykało jej. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum.
Krok 6:
Gotuj masę w wannie, ciągle mieszając, aż masa podwoi się.
Krok 7:
Gdy to się stanie, usuń masę z pieca i wlej do niej przesianą mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 8:
Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami. Ciasto od razu będzie trochę lepkie — w porządku, trochę się położy, "odpocznie" i przestanie przyklejać się do rąk, dobrze się rozwałkuje.
Krok 9:
Przykryj ciasto folią spożywczą, odpocznij i ostudź.
Krok 10:
Gdy ciasto będzie lekko ciepłe, kontynuuj pracę.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasta. Możesz natychmiast rozwałkować na pergaminie, odkurzając go mąką. Mam silikonową matę do pieczenia, od razu na nią rzuciłem. Podziel ciasto na małe kawałki, zwiń z nich kulki.
Krok 12:
Rozwałkuj ciasta w cienkie koło, nie grubsze niż 5 mm (nadal będą rosły). Za pomocą talerza o wymaganej średnicy odetnij nadmiar ciasta. Następnie upieczemy resztki do posypania ciasta. Przenieś ciasto na papierze lub macie na blachę do pieczenia.
Krok 13:
Ciasto lekko nakłuć widelcem, aby równomiernie rosło podczas pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut na złoty kolor. Ciasta pieczą się szybko (Zobacz wszystko w swoich piekarnikach).
Krok 14:
Ułóż gotowe ciasta w stos, aby ostygły. Na samym końcu upiecz kawałki ciasta.
Krok 15:
Gdy ciasta ostygną, idź na krem.
Krok 16:
Jak zrobić krem? Połącz śmietanę, gotowane mleko skondensowane, białe mleko skondensowane i miód. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, im bardziej tłusta, tym smaczniejsza, ale bardziej kaloryczna. Jeśli twoja kwaśna śmietana jest zbyt rzadka, ugniataj ją przez noc w gazie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 17:
Ubij składniki mikserem, aż będą gładkie i puszyste.
Krok 18:
Podziel krem na 2 części. Większość jest przeznaczona na samo ciasto, a mniejsza na wierzch ciasta.
Krok 19:
Posmaruj ciasta większością kremu. Wyjmij puste ciasto do lodówki.
Krok 20:
Przygotuj krem żelatynowy, aby udekorować wierzch ciasta. Aby to zrobić, namocz żelatynę w mleku przez 10 minut, aż puchnie. Lepiej zrób to od razu na małej patelni.
Krok 21:
Gdy żelatyna pęcznieje, posiekaj upieczone skrawki, aby posypać boki ciasta. Możesz w blenderze, możesz w moździerzu lub wałku do ciasta.
Krok 22:
W międzyczasie żelatyna dobrze pęcznieje.
Krok 23:
Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadź żelatynę do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 24:
Schłodzić trochę masę żelatynową, 1-2 minuty i delikatnie mieszając włożyć do kremu, który pozostawiono na wierzch ciasta. Oto taka płynna konsystencja. Nie martw się, tak powinno być.
Krok 25:
Wypełnij wierzch i boki ciasta kremem żelatynowym, wygładź szpatułką. Następnie posyp boki pokruszonymi skrawkami.
Krok 26:
Aby utworzyć plaster miodu, potrzebujesz filmu z pryszczami.
Krok 27:
Umieść go na wierzchu ciasta, lekko naciskając na całej powierzchni, aby bąbelki wcisnęły się w krem. Umieść ciasto na całą noc w lodówce.
Krok 28:
Zrób pszczoły do dekoracji. Zmiel ciasteczka na drobne okruchy.
Krok 29:
Dodaj do niego miękkie masło, cukier, kakao w proszku. Dobrze zagnieść tę masę.
Krok 30:
Zrób z niej takie & quot; kiełbaski & quot;. Będą to ciała pszczół. Umieść je w zamrażarce na 10-15 minut. Następnie przenieś do lodówki.
Krok 31:
Włóż połówki orzechów do tułowia pszczół — będą to skrzydła. Dzięki płatkom migdałów pszczoły staną się całkiem realistyczne.
Krok 32:
Wyjmij ciasto z lodówki i bardzo ostrożnie zdejmij folię.
Krok 33:
Udekoruj ciasto według własnego uznania. Posadziłem pszczoły w pobliżu galaretkowych malin i ozdobiłem je liśćmi malin. Smacznego!
takie oryginalne ciasto miodowe docenią Twoi Goście i rodzina przy herbacie. Bardzo delikatny i każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach. A Malinki i pszczoły-dekoracje zachwycą Twoje dzieci. Wierzch w postaci "plastra miodu" sprawia, że to ciasto jest bardzo eleganckie)
aby ciasto było naprawdę eleganckie, a plaster miodu dobrze się układał, należy go parzyć przez co najmniej 7 godzin w lodówce.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g