Ciasto Pszczółka

najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Ciasto pszczele - przepis na miód z klasycznymi ciastami miodowymi i śmietaną ze śmietany i skondensowanego mleka. Jest niezwykły dzięki oryginalnemu projektowi góry w postaci plastra miodu i pszczół. Takie ciasto będzie doskonałą ozdobą każdej uczty.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 46 g
316 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto pszczele? Przygotuj jedzenie. Wybierz miód, jeśli to możliwe, płynny, naturalny i wysokiej jakości. Masło-bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Możesz wziąć gotowane mleko skondensowane na krem lub ugotować je samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij przygotowywanie ciasta od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasta? Weź żaroodporną miskę (należy ją umieścić w łaźni parowej), wbij do niej jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier do miski z jajkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij je trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj do nich miód, masło i sodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką i umieść w łaźni parowej. Jak zrobić łaźnię parową? Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze (o średnicy mniejszej niż miska z jedzeniem), zagotuj w niej wodę. Powinno być wystarczająco dużo wody, aby dno miski umieszczonej na patelni nie dotykało jej. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj masę w wannie, ciągle mieszając, aż masa podwoi się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy to się stanie, usuń masę z pieca i wlej do niej przesianą mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami. Ciasto od razu będzie trochę lepkie — w porządku, trochę się położy, "odpocznie" i przestanie przyklejać się do rąk, dobrze się rozwałkuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto folią spożywczą, odpocznij i ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto będzie lekko ciepłe, kontynuuj pracę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasta. Możesz natychmiast rozwałkować na pergaminie, odkurzając go mąką. Mam silikonową matę do pieczenia, od razu na nią rzuciłem. Podziel ciasto na małe kawałki, zwiń z nich kulki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasta w cienkie koło, nie grubsze niż 5 mm (nadal będą rosły). Za pomocą talerza o wymaganej średnicy odetnij nadmiar ciasta. Następnie upieczemy resztki do posypania ciasta. Przenieś ciasto na papierze lub macie na blachę do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto lekko nakłuć widelcem, aby równomiernie rosło podczas pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut na złoty kolor. Ciasta pieczą się szybko (Zobacz wszystko w swoich piekarnikach).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż gotowe ciasta w stos, aby ostygły. Na samym końcu upiecz kawałki ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasta ostygną, idź na krem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak zrobić krem? Połącz śmietanę, gotowane mleko skondensowane, białe mleko skondensowane i miód. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, im bardziej tłusta, tym smaczniejsza, ale bardziej kaloryczna. Jeśli twoja kwaśna śmietana jest zbyt rzadka, ugniataj ją przez noc w gazie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij składniki mikserem, aż będą gładkie i puszyste.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel krem na 2 części. Większość jest przeznaczona na samo ciasto, a mniejsza na wierzch ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj ciasta większością kremu. Wyjmij puste ciasto do lodówki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przygotuj krem żelatynowy, aby udekorować wierzch ciasta. Aby to zrobić, namocz żelatynę w mleku przez 10 minut, aż puchnie. Lepiej zrób to od razu na małej patelni.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gdy żelatyna pęcznieje, posiekaj upieczone skrawki, aby posypać boki ciasta. Możesz w blenderze, możesz w moździerzu lub wałku do ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W międzyczasie żelatyna dobrze pęcznieje.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadź żelatynę do całkowitego rozpuszczenia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Schłodzić trochę masę żelatynową, 1-2 minuty i delikatnie mieszając włożyć do kremu, który pozostawiono na wierzch ciasta. Oto taka płynna konsystencja. Nie martw się, tak powinno być.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wypełnij wierzch i boki ciasta kremem żelatynowym, wygładź szpatułką. Następnie posyp boki pokruszonymi skrawkami.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Aby utworzyć plaster miodu, potrzebujesz filmu z pryszczami.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Umieść go na wierzchu ciasta, lekko naciskając na całej powierzchni, aby bąbelki wcisnęły się w krem. Umieść ciasto na całą noc w lodówce.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zrób pszczoły do dekoracji. Zmiel ciasteczka na drobne okruchy.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dodaj do niego miękkie masło, cukier, kakao w proszku. Dobrze zagnieść tę masę.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Zrób z niej takie & quot; kiełbaski & quot;. Będą to ciała pszczół. Umieść je w zamrażarce na 10-15 minut. Następnie przenieś do lodówki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Włóż połówki orzechów do tułowia pszczół — będą to skrzydła. Dzięki płatkom migdałów pszczoły staną się całkiem realistyczne.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Wyjmij ciasto z lodówki i bardzo ostrożnie zdejmij folię.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Udekoruj ciasto według własnego uznania. Posadziłem pszczoły w pobliżu galaretkowych malin i ozdobiłem je liśćmi malin. Smacznego!

takie oryginalne ciasto miodowe docenią Twoi Goście i rodzina przy herbacie. Bardzo delikatny i każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach. A Malinki i pszczoły-dekoracje zachwycą Twoje dzieci. Wierzch w postaci "plastra miodu" sprawia, że to ciasto jest bardzo eleganckie)
aby ciasto było naprawdę eleganckie, a plaster miodu dobrze się układał, należy go parzyć przez co najmniej 7 godzin w lodówce.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy