kotlety z cukinii

zdrowe, łatwe, dietetyczne wegańskie kotlety! Kotlety z cukinii to danie, które zawiera tylko trzy składniki roślinne. Nadają się zarówno dla osób poszczących, wegan, jak i tylko dla osób monitorujących stan swojego zdrowia. I możesz podawać je jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
48 kcal
IG: 45 / 55 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z cukinii? Przygotuj jedzenie. Każda cukinia nadaje się do tego przepisu-zarówno stara, jak i młoda. Używaj młodych owoców o cienkiej skórce w całości, bez obierania. Ze starych owoców będziesz musiał go odciąć. Dobrze umyj cukinię. Odetnij skórkę, wygodnie jest to zrobić obieraczką do warzyw. Jeśli go nie ma, odetnij ostrym nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie lekko naciąć część miąższu z nasionami na obwodzie i łyżeczką usunąć. Nie będzie potrzebna. Powtarzam, że używaj młodej cukinii z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj obraną cukinię na grubej tarce. Sól i wymieszaj. Jeśli masz Robot kuchenny-znacznie przyspieszy to proces siekania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas interakcji z solą rozpocznie się proces oddzielania płynu z cukinii. Musisz się jej pozbyć. Dlatego przenieś startą cukinię do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na górze proponuję umieścić ucisk, czyli coś ciężkiego. Dzięki temu wilgoć spłynie szybciej i lepiej. Cukinię odstawić na piętnaście minut. Po tym czasie cukinię można jeszcze dodatkowo wcisnąć rękami lub wycisnąć przez kilka warstw gazy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tyle soku dała moja cukinia po piętnastu minutach ucisku. Ten sok nie będzie potrzebny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do cukinii dodaj ząbek czosnku startego na drobnej tarce. Lub cebula, Wybierz tutaj do smaku. A następnie połowę określonej ilości semoliny. Wymieszać. Następnie stopniowo wprowadzaj tyle semoliny, aby konsystencja stała się wygodna do formowania kotletów. Jego ilość może różnić się od wskazanej w przepisie, będzie to zależeć od soczystości cukinii. Pozostaw masę na dziesięć minut, aby semolina trochę puchła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj małe placki i ułóż je na blasze do pieczenia na nieprzywierającej macie lub papierze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powstanie złoty kolor, około trzydziestu minut. Podczas gotowania Odwróć kotlety, aby usmażyły się z obu stron. Usuń gotowe kotlety i natychmiast podawaj. Smacznego!

radzę wprowadzać kaszę mannę partiami po trochu. W zależności od początkowych danych cukinii i od tego, ile wilgoci udało się wycisnąć, może być wymagana inna ilość semoliny.
ważne jest, aby nie zatykać delikatnego smaku cukinii kaszą manną. Gdy tylko masa stanie się przyjemna do modelowania, lepiej przestać wprowadzać semolinę.
kotlety można smażyć na oleju słonecznikowym na patelni. Więc będą tylko smaczniejsze, ale zawartość kalorii w naczyniu będzie wyższa.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy