skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania plecionki z makiem z ciasta drożdżowego. Produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby wszystkie miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 36-38 stopni. Dodaj łyżkę cukru (od całkowitej objętości) i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw w cieple na 20 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Dodaj pozostały cukier do zmiękczonego masła i wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj. Następnie dodaj aktywowane drożdże. Wymieszać. Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę. Najpierw dodaj 250 g - to może wystarczyć do zagniecenia gładkiego i jednorodnego ciasta. Ilość mąki będzie zależeć od jakości samej mąki i wielkości jajka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt lepkie, możesz dodać kolejne 10-30 gramów mąki i ponownie zagnieść ciasto.
Krok 4:
Posmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i wyjmij na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie: wlej mak, cukier i wlej mleko do rondla. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 6:
Zmiel mak za pomocą blendera zanurzeniowego i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i uformuj rękami prostokąt 40x30 cm.
Krok 8:
Zwiń warstwę nadzieniem makowym za pomocą bułki. Ostrożnie przymocuj szew i końce rolki. Odwróć rolkę szwem w dół. A następnie pokrój rolkę wzdłuż na pół, nie docierając do samego końca.
Krok 9:
Przeplataj obie części razem i zabezpiecz, aby się nie rozwijały. Połóż wiklinę na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw do zwiększenia objętości na 20-30 minut. Następnie posmaruj plecionkę mieszanką żółtka i mleka za pomocą pędzla do gotowania.
Krok 10:
Piec drożdżową plecionkę z makiem przez 30-40 minut w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g