drożdżówka z makiem

pyszna domowa bułka z makiem dla całej rodziny. Nie ma nic bardziej przytulnego niż zapach domowych wypieków. Aby zadowolić swoją rodzinę, możesz przygotować prosty warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym. Aromatyczna, miękka bułka pasuje do herbaty lub szklanki mleka. Taka podwieczorek będzie mile widziana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 61 % 35 g
299 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania plecionki z makiem z ciasta drożdżowego. Produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby wszystkie miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do 36-38 stopni. Dodaj łyżkę cukru (od całkowitej objętości) i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw w cieple na 20 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostały cukier do zmiękczonego masła i wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj. Następnie dodaj aktywowane drożdże. Wymieszać. Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę. Najpierw dodaj 250 g - to może wystarczyć do zagniecenia gładkiego i jednorodnego ciasta. Ilość mąki będzie zależeć od jakości samej mąki i wielkości jajka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt lepkie, możesz dodać kolejne 10-30 gramów mąki i ponownie zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i wyjmij na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie: wlej mak, cukier i wlej mleko do rondla. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel mak za pomocą blendera zanurzeniowego i ostudź do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i uformuj rękami prostokąt 40x30 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń warstwę nadzieniem makowym za pomocą bułki. Ostrożnie przymocuj szew i końce rolki. Odwróć rolkę szwem w dół. A następnie pokrój rolkę wzdłuż na pół, nie docierając do samego końca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przeplataj obie części razem i zabezpiecz, aby się nie rozwijały. Połóż wiklinę na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw do zwiększenia objętości na 20-30 minut. Następnie posmaruj plecionkę mieszanką żółtka i mleka za pomocą pędzla do gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec drożdżową plecionkę z makiem przez 30-40 minut w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy