Ciasto Łakomka

delikatny, rozpływa się w ustach, z prostych potraw, na wakacje! Ciasto Lacomka to kolejna wersja klasycznego miodu pitnego. Ciasta dla niego zgodnie z tym przepisem nie są zwijane, ale rozmazywane łyżką, co znacznie skraca i upraszcza proces pieczenia. Krem jest używany krem, ciasto jest bardzo niedrogie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 65 % 37 g
306 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Lacomka? Rozpocznij gotowanie od kremu, ponieważ ostygnięcie zajmie trochę czasu. Przygotuj dla niego jedzenie. Masło weź pyszne, wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić krem? Weź patelnię z grubym dnem. Wbij do niego jajko, dodaj cukier i mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką wymieszaj jajko z cukrem i mąką, aż będzie gładkie. Następnie zacznij trochę wlewać do nich mleko. Dobrze wymieszaj mleko z masą jajeczną, wtedy nie utworzą się grudki. W ten sposób wlej całe mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu i, ciągle mieszając, zagotuj mieszaninę. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia. Masa mocno zgęstnieje. Schłodzić do ciepłego stanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj miękkie masło do bazy budyniowej. Trzepaczką dobrze wymieszaj masę. W ciepłym kremie olej szybko się rozproszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rezultatem jest gładki, błyszczący, bardzo smaczny krem. Przykryj folią & quot; w kontakcie & quot; - tak, aby leżała bezpośrednio na powierzchni kremu. Wtedy nie tworzy się na nim skorupa. Włóż krem do lodówki, ale w międzyczasie zajmij się ciastami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do ciast. Głównym składnikiem jest miód, smak całego ciasta będzie zależeć od jego jakości. Dlatego wybierz naturalny, pachnący miód, lipowy lub kwiatowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić ciasta na ciasto? Weź ognioodporną miskę i wbij do niej jajka. Trzepaczką lekko je ubij. Dodaj cukier, masło i miód do jajek. Umieść miskę na garnku z wrzącą wodą. Powinno być wystarczająco dużo wody, aby nie dotykała dna miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do gładkości. Zrób mały ogień pod patelnią-woda powinna się zagotować, ale niewiele, w przeciwnym razie jajka mogą się zsiadać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij miskę z patelni i wlej do niej sodę. Wymieszać. Masa zmieni kolor na biały i zwiększy swoją objętość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij wsypywać mąkę partiami do masy, mieszając ją najpierw trzepaczką, a następnie, gdy ciasto stanie się grubsze, łyżką. W przeciwieństwie do klasycznego ciasta, ciasto w tym nie jest grube, nie można go rozwałkować wałkiem do ciasta i należy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Łyżką wyłożyć część ciasta na papier i rozprowadzić w okrąg o średnicy nieco większej niż 20 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż blachę do pieczenia z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec do rumianego, zajmie to od 6 do 8 minut, nie dłużej. Ciasto znacznie wzrośnie podczas pieczenia. Podczas pieczenia przygotuj drugi, również rozprowadzając ciasto na papierze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe ciasto z blachy do pieczenia, natychmiast połóż na nim drugie i wyślij do piekarnika. Pokrój upieczone ciasto ostrym nożem, używając talerza jako szablonu. Nie możesz tego zrobić, ale ciasto okaże się schludniejsze. Nie wyrzucaj przycinania, pójdą na okruchy. Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta. Mam trzy kawałki, średnica po przycięciu 20 cm. możesz zrobić 4, ale wtedy będą cieńsze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj schłodzone ciasta kremem. Krem okazuje się dużo, nie możesz tego żałować, będzie smaczniejszy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wierzch i boki posmaruj również kremem. Włóż ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby ustabilizować.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Skrawki suszyć w piekarniku na blasze do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A następnie zmiel je do stanu miękiszu. Zrobiłem to wałkiem do ciasta, możesz je przebić w blenderze.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp okruchy na wierzchu i bokach ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do dekoracji blatu użyłam orzechów włoskich i czekolady. Orzechy można suszyć na suchej patelni-staną się bardziej chrupiące i aromatyczne. Każda czekolada jest odpowiednia — ciemna, Biała, mleczna, jak moja. Możesz wziąć zarówno płytki, jak i monety.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posiekaj orzechy — w moździerzu, blenderze lub nożem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp nimi wierzch ciasta.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jak zrobić lukier czekoladowy? Umieść kawałki czekolady w ciasnej torbie, wygodnie natychmiast do gotowania. Zagotuj wodę, wlej ją do rondla i ostudź do temperatury ~ 60°C. zanurz paczkę czekolady w gorącej wodzie. Od ciepła zacznie się topić. Pomóż mu rękami, ugniatając palcami.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, wyjmij torebkę z wody, odetnij końcówkę i nałóż lukier na wierzch ciasta.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ciasto jest gotowe, podawaj do stołu. Smacznego!

pyszne ciasto! Piekłam dużo miodu, ten jeden z najlepszych. Ciasta są miękkie jak biszkopty, pachnące, ale nie mdłe. Polecam!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy