skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Lacomka? Rozpocznij gotowanie od kremu, ponieważ ostygnięcie zajmie trochę czasu. Przygotuj dla niego jedzenie. Masło weź pyszne, wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł.
Krok 2:
Jak zrobić krem? Weź patelnię z grubym dnem. Wbij do niego jajko, dodaj cukier i mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Trzepaczką wymieszaj jajko z cukrem i mąką, aż będzie gładkie. Następnie zacznij trochę wlewać do nich mleko. Dobrze wymieszaj mleko z masą jajeczną, wtedy nie utworzą się grudki. W ten sposób wlej całe mleko.
Krok 4:
Umieść patelnię na małym ogniu i, ciągle mieszając, zagotuj mieszaninę. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia. Masa mocno zgęstnieje. Schłodzić do ciepłego stanu.
Krok 5:
Następnie dodaj miękkie masło do bazy budyniowej. Trzepaczką dobrze wymieszaj masę. W ciepłym kremie olej szybko się rozproszy.
Krok 6:
Rezultatem jest gładki, błyszczący, bardzo smaczny krem. Przykryj folią & quot; w kontakcie & quot; - tak, aby leżała bezpośrednio na powierzchni kremu. Wtedy nie tworzy się na nim skorupa. Włóż krem do lodówki, ale w międzyczasie zajmij się ciastami.
Krok 7:
Przygotuj produkty do ciast. Głównym składnikiem jest miód, smak całego ciasta będzie zależeć od jego jakości. Dlatego wybierz naturalny, pachnący miód, lipowy lub kwiatowy.
Krok 8:
Jak zrobić ciasta na ciasto? Weź ognioodporną miskę i wbij do niej jajka. Trzepaczką lekko je ubij. Dodaj cukier, masło i miód do jajek. Umieść miskę na garnku z wrzącą wodą. Powinno być wystarczająco dużo wody, aby nie dotykała dna miski.
Krok 9:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do gładkości. Zrób mały ogień pod patelnią-woda powinna się zagotować, ale niewiele, w przeciwnym razie jajka mogą się zsiadać.
Krok 10:
Wyjmij miskę z patelni i wlej do niej sodę. Wymieszać. Masa zmieni kolor na biały i zwiększy swoją objętość.
Krok 11:
Zacznij wsypywać mąkę partiami do masy, mieszając ją najpierw trzepaczką, a następnie, gdy ciasto stanie się grubsze, łyżką. W przeciwieństwie do klasycznego ciasta, ciasto w tym nie jest grube, nie można go rozwałkować wałkiem do ciasta i należy.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Łyżką wyłożyć część ciasta na papier i rozprowadzić w okrąg o średnicy nieco większej niż 20 cm.
Krok 13:
Włóż blachę do pieczenia z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec do rumianego, zajmie to od 6 do 8 minut, nie dłużej. Ciasto znacznie wzrośnie podczas pieczenia. Podczas pieczenia przygotuj drugi, również rozprowadzając ciasto na papierze.
Krok 14:
Wyjmij gotowe ciasto z blachy do pieczenia, natychmiast połóż na nim drugie i wyślij do piekarnika. Pokrój upieczone ciasto ostrym nożem, używając talerza jako szablonu. Nie możesz tego zrobić, ale ciasto okaże się schludniejsze. Nie wyrzucaj przycinania, pójdą na okruchy. Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta. Mam trzy kawałki, średnica po przycięciu 20 cm. możesz zrobić 4, ale wtedy będą cieńsze.
Krok 15:
Posmaruj schłodzone ciasta kremem. Krem okazuje się dużo, nie możesz tego żałować, będzie smaczniejszy.
Krok 16:
Wierzch i boki posmaruj również kremem. Włóż ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby ustabilizować.
Krok 17:
Skrawki suszyć w piekarniku na blasze do pieczenia.
Krok 18:
A następnie zmiel je do stanu miękiszu. Zrobiłem to wałkiem do ciasta, możesz je przebić w blenderze.
Krok 19:
Posyp okruchy na wierzchu i bokach ciasta.
Krok 20:
Do dekoracji blatu użyłam orzechów włoskich i czekolady. Orzechy można suszyć na suchej patelni-staną się bardziej chrupiące i aromatyczne. Każda czekolada jest odpowiednia — ciemna, Biała, mleczna, jak moja. Możesz wziąć zarówno płytki, jak i monety.
Krok 21:
Posiekaj orzechy — w moździerzu, blenderze lub nożem.
Krok 22:
Posyp nimi wierzch ciasta.
Krok 23:
Jak zrobić lukier czekoladowy? Umieść kawałki czekolady w ciasnej torbie, wygodnie natychmiast do gotowania. Zagotuj wodę, wlej ją do rondla i ostudź do temperatury ~ 60°C. zanurz paczkę czekolady w gorącej wodzie. Od ciepła zacznie się topić. Pomóż mu rękami, ugniatając palcami.
Krok 24:
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, wyjmij torebkę z wody, odetnij końcówkę i nałóż lukier na wierzch ciasta.
Krok 25:
Ciasto jest gotowe, podawaj do stołu. Smacznego!
pyszne ciasto! Piekłam dużo miodu, ten jeden z najlepszych. Ciasta są miękkie jak biszkopty, pachnące, ale nie mdłe. Polecam!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g