tortille na solance

szybki, smaczny i zdrowy. Lecą po prostu z hukiem! Proponuję Ci placki na solance.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 65 % 31 g
247 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki: mąka, olej słonecznikowy, solanka, cukier,soda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz olej roślinny i mąkę w jednej misce. Posyp sodą, cukrem i zalej solanką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podzielone przez liczbę tortilli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć tortille na oleju roślinnym, aż będą pokryte piękną skórką. Obserwujemy, odwracamy. Nic skomplikowanego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tortille są gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasta solankowe dobrze komponują się ze śmietaną lub po prostu same na codzienną herbatę.


 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy