tortille na solance
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: mąka, olej słonecznikowy, solanka, cukier,soda.
Krok 2:
Połącz olej roślinny i mąkę w jednej misce. Posyp sodą, cukrem i zalej solanką.
Krok 3:
Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Podzielone przez liczbę tortilli.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto.
Krok 6:
Smażyć tortille na oleju roślinnym, aż będą pokryte piękną skórką. Obserwujemy, odwracamy. Nic skomplikowanego.
Krok 7:
Tortille są gotowe.
Krok 8:
Gotowe ciasta solankowe dobrze komponują się ze śmietaną lub po prostu same na codzienną herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g