skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim ubij jajka na ciasto i stopniowo dodawaj cały cukier.
Krok 2:
Ubijaj, aż masa zwiększy swoją objętość 3 razy. Porcjami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Krok 3:
Po mące Wprowadzamy mak, mieszamy.
Krok 4:
Po jagodach makowych. Nie dodajemy dużo jagód, aby ciasto nie przeszkadzało w wzroście.
Krok 5:
Wlej ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 6:
Możesz umieścić więcej jagód na wierzchu.
Krok 7:
Wyrównaj krawędzie ciasta.
Krok 8:
Piec biszkopt przez 30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Gotowy biszkopt wkładamy do ostygnięcia.
Krok 9:
Gdy ostygnie, przeciąć na pół i każdą połowę wzdłuż na dwie części. Tylko cztery ciasta.
Krok 10:
Ubij krem ze skondensowanego mleka i masła.
Krok 11:
Posmaruj dolną warstwę ciasta kremem.
Krok 12:
Pokrój w krążki kiwi i rozłóż na śmietanie.
Krok 13:
Drugie ciasto pokrywamy kremem z jednej strony i z tej strony kładziemy na warstwie kiwi i kremu.
Krok 14:
Następnie posmaruj kremem na wierzchu, pokrój banany i rozłóż warstwę owocową. I pokrywamy wszystko trzecim nasmarowanym ciastem.
Krok 15:
Na wierzchu posmaruj kremem i rozłóż owoce na przemian z rzędami kiwi i bananów.
Krok 16:
Przykryj ostatnim, posmarowanym kremem ciastem. Lekko dociśnij ciasto na wierzch i włóż do lodówki na 2 godziny.
Krok 17:
Przed pokryciem ciasta kremówką pod mastyksem należy zaokrąglić rogi.
Krok 18:
Gotowanie krówki-rozpuść czekoladę z masło.
Krok 19:
Stopić do jednorodnej masy, mieszając w procesie.
Krok 20:
Posmaruj ciasto kremówką czekoladową ze wszystkich stron. Umieść w zimnym miejscu, aż czekolada stwardnieje.
Krok 21:
W międzyczasie przygotowujemy mastyks - w łaźni parowej topimy Marshmallow z masłem.
Krok 22:
Dodaj porcje cukru pudru do stopionej masy i wymieszaj.
Krok 23:
W ten sposób ugniatamy mastyk do jednorodnej lepkiej masy, po czym zaczniemy ugniatać rękami.
Krok 24:
Część mastyksu do dekoracji należy pomalować na brązowo, część na Żółto i pozostawić trochę białego mastyksu. W roli barwników używamy kurkumy i kakao. Poprawimy to w następujący sposób: przed ugniataniem mastyksu rękami, wymieszaj cukier puder i proszek kakaowy na stole.
Krok 25:
W tej mieszance i zagniataj mastyks, aż będzie całkowicie gotowy i wymagany kolor. W ten sam sposób zagnieść i zabarwić kurkumę żółtym mastyksem.
Krok 26:
Rozwałkuj żółty mastyk w cienki naleśnik o takiej wielkości,aby przykrył 2/3 ciasta. Owijamy naleśnik wokół wałka do ciasta.
Krok 27:
Teraz rozłóż naleśnik z wałka do ciasta, pokrywając nim 2/3 ciasta.
Krok 28:
Odetnij nadmiar mastyksu, zmiksuj krawędź pod ciastem.
Krok 29:
1/3 części ciasta w ten sam sposób pokrywamy brązowym mastyksem.
Krok 30:
Wytnij i ugniataj krawędź brązowego mastyksu.
Krok 31:
Z brązowego mastyksu wycinamy i przyklejamy kieszeń na swoim miejscu. Łyżką wykonujemy nacięcia na mastyksie, imitując szwy.
Krok 32:
Wytnij i przyklej szelki. Zarysowujemy szew.
Krok 33:
Przyklej wstępnie przygotowane białe oczy, usta, okulary z brązowymi źrenicami. Za pomocą koralików cukierniczych możesz nadać źrenicom połysk.
Krok 34:
Ostatnim akcentem wykonujemy włosy z mastyksu i smarując ich podstawę wodą, wkładamy je do zamierzonych szczelin.
Krok 35:
W razie potrzeby wykonujemy cyfrę z mastyksu i przyklejamy do kieszeni. Teraz kolorowe oryginalne ciasto jest gotowe zadowolić swoich zjadaczy-podawaj i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g