ciasto Mignon czekoladowe ciastko z mastyksu

Oryginalne i łatwe do zrobienia i udekorowania ciasto Mignon! Próbować)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 73 % 43 g
288 kcal
IG: 2 / 11 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim ubij jajka na ciasto i stopniowo dodawaj cały cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubijaj, aż masa zwiększy swoją objętość 3 razy. Porcjami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po mące Wprowadzamy mak, mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po jagodach makowych. Nie dodajemy dużo jagód, aby ciasto nie przeszkadzało w wzroście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz umieścić więcej jagód na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyrównaj krawędzie ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt przez 30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Gotowy biszkopt wkładamy do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ostygnie, przeciąć na pół i każdą połowę wzdłuż na dwie części. Tylko cztery ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij krem ze skondensowanego mleka i masła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj dolną warstwę ciasta kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój w krążki kiwi i rozłóż na śmietanie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drugie ciasto pokrywamy kremem z jednej strony i z tej strony kładziemy na warstwie kiwi i kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie posmaruj kremem na wierzchu, pokrój banany i rozłóż warstwę owocową. I pokrywamy wszystko trzecim nasmarowanym ciastem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzchu posmaruj kremem i rozłóż owoce na przemian z rzędami kiwi i bananów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj ostatnim, posmarowanym kremem ciastem. Lekko dociśnij ciasto na wierzch i włóż do lodówki na 2 godziny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed pokryciem ciasta kremówką pod mastyksem należy zaokrąglić rogi.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie krówki-rozpuść czekoladę z masło.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Stopić do jednorodnej masy, mieszając w procesie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj ciasto kremówką czekoladową ze wszystkich stron. Umieść w zimnym miejscu, aż czekolada stwardnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W międzyczasie przygotowujemy mastyks - w łaźni parowej topimy Marshmallow z masłem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj porcje cukru pudru do stopionej masy i wymieszaj.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W ten sposób ugniatamy mastyk do jednorodnej lepkiej masy, po czym zaczniemy ugniatać rękami.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Część mastyksu do dekoracji należy pomalować na brązowo, część na Żółto i pozostawić trochę białego mastyksu. W roli barwników używamy kurkumy i kakao. Poprawimy to w następujący sposób: przed ugniataniem mastyksu rękami, wymieszaj cukier puder i proszek kakaowy na stole.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W tej mieszance i zagniataj mastyks, aż będzie całkowicie gotowy i wymagany kolor. W ten sam sposób zagnieść i zabarwić kurkumę żółtym mastyksem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozwałkuj żółty mastyk w cienki naleśnik o takiej wielkości,aby przykrył 2/3 ciasta. Owijamy naleśnik wokół wałka do ciasta.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Teraz rozłóż naleśnik z wałka do ciasta, pokrywając nim 2/3 ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Odetnij nadmiar mastyksu, zmiksuj krawędź pod ciastem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    1/3 części ciasta w ten sam sposób pokrywamy brązowym mastyksem.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Wytnij i ugniataj krawędź brązowego mastyksu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Z brązowego mastyksu wycinamy i przyklejamy kieszeń na swoim miejscu. Łyżką wykonujemy nacięcia na mastyksie, imitując szwy.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Wytnij i przyklej szelki. Zarysowujemy szew.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Przyklej wstępnie przygotowane białe oczy, usta, okulary z brązowymi źrenicami. Za pomocą koralików cukierniczych możesz nadać źrenicom połysk.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Ostatnim akcentem wykonujemy włosy z mastyksu i smarując ich podstawę wodą, wkładamy je do zamierzonych szczelin.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    W razie potrzeby wykonujemy cyfrę z mastyksu i przyklejamy do kieszeni. Teraz kolorowe oryginalne ciasto jest gotowe zadowolić swoich zjadaczy-podawaj i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy