skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj składniki ciasta. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wcześniej wyjąć z lodówki. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej zgodny z GOST. To samo dotyczy czekolady-weź czekoladę z naturalnym masłem kakaowym, a nie tabliczkę. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, weź ciemną lub mleczną.
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla i rozpuść, mieszając, na małym ogniu lub w łaźni wodnej. Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź czekoladę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest kuchenka mikrofalowa, możesz włożyć czekoladę do filiżanki i stopić w niej (ale musisz wyjmować i mieszać masę co 15-20 sekund, aby się nie zagotowała).
Krok 3:
Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste. Ważne jest, aby masło było całkowicie miękkie, a następnie dobrze połączy się z cukrem. Nawiasem mówiąc, możesz dodać trochę więcej cukru (100 g), wtedy ciasteczka będą słodkie. Z 80 g cukru są umiarkowanie słodkie, ale biorąc pod uwagę słodkie skondensowane mleko, okazało się w sam raz. W przypadku ciastek bez skondensowanego mleka lepiej zwiększyć cukier lub zastąpić gorzką czekoladę ciemną-jest słodszy.
Krok 4:
Dodaj żółtko do oleju i ponownie ubij masę, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej rozpuszczoną czekoladę do masła. Jeśli używasz ciemnej czekolady zamiast gorzkiej czekolady, lepiej dodać do ciasta kolejne 1-2 łyżki. l proszek kakaowy.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, elastyczne, jednolite ciasto.
Krok 8:
Gotowe ciasto zwiń w kulkę, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 9:
Z schłodzonego ciasta zwiń małe kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Dostałem 11 kulek, a te to średniej wielkości ciasteczka. Przenieś powstałe kulki na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem, aby ciasteczka nie przykleiły się do blachy do pieczenia i nie przypaliły się od dołu.
Krok 10:
Na górze kulek zrób wgniecenia. Zrobiłem to za pomocą pióra z sokowirówki. Jeśli nie ma nic podobnego, możesz zrobić wgłębienia rękami. Umieść ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 160°c na około 15 minut. Podczas pieczenia wcześniej wykonane wgłębienia mogą się wyprostować. Dlatego, jeśli to konieczne, ponownie zrób wgniecenia. Moje ciasteczka zachowały swój pierwotny kształt. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i całkowicie ostudź.
Krok 11:
Do nadzienia możesz użyć skondensowanego mleka sklepowego lub samodzielnie ugotowanego. Ale powinien być gęsty, nie płynny i schłodzony, w przeciwnym razie mleko skondensowane namoczy Wszystkie Ciasteczka i zamieni się w owsiankę. Orzeszki ziemne można stosować solone(radzę!) i niesolone.
Krok 12:
Aby ciasteczka były piękne, radzę ozdobić je skondensowanym mlekiem z torby cukierniczej. Mam dyszę & quot; zamkniętą gwiazdę & quot; średnią. Możesz oczywiście po prostu rozprowadzić skondensowane mleko na ciasteczkach łyżeczką.
Krok 13:
Drobno posiekaj solone orzeszki ziemne nożem lub posiekaj w blenderze. Zmieliłem w blenderze.
Krok 14:
Przed podaniem wypełnij wgłębienia w ciasteczkach zimnym gotowanym skondensowanym mlekiem.
Krok 15:
Posyp ciasteczka solonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj. Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g