ciasteczka czekoladowe ze skondensowanym mlekiem

pyszne, oryginalny design, wakacje każdego dnia! Ciasteczka czekoladowe ze skondensowanym mlekiem są nie tylko niesamowicie smaczne, ale także bardzo piękne. Jego przygotowanie zamienia się w prawdziwy proces twórczy i daje dużo zabawy. Nawiasem mówiąc, takie ciasteczka są bardzo dobre do zrobienia z dziećmi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 60 % 49 g
447 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka czekoladowe ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj składniki ciasta. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wcześniej wyjąć z lodówki. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej zgodny z GOST. To samo dotyczy czekolady-weź czekoladę z naturalnym masłem kakaowym, a nie tabliczkę. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, weź ciemną lub mleczną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla i rozpuść, mieszając, na małym ogniu lub w łaźni wodnej. Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź czekoladę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest kuchenka mikrofalowa, możesz włożyć czekoladę do filiżanki i stopić w niej (ale musisz wyjmować i mieszać masę co 15-20 sekund, aby się nie zagotowała).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste. Ważne jest, aby masło było całkowicie miękkie, a następnie dobrze połączy się z cukrem. Nawiasem mówiąc, możesz dodać trochę więcej cukru (100 g), wtedy ciasteczka będą słodkie. Z 80 g cukru są umiarkowanie słodkie, ale biorąc pod uwagę słodkie skondensowane mleko, okazało się w sam raz. W przypadku ciastek bez skondensowanego mleka lepiej zwiększyć cukier lub zastąpić gorzką czekoladę ciemną-jest słodszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko do oleju i ponownie ubij masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej rozpuszczoną czekoladę do masła. Jeśli używasz ciemnej czekolady zamiast gorzkiej czekolady, lepiej dodać do ciasta kolejne 1-2 łyżki. l proszek kakaowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, jednolite ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto zwiń w kulkę, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z schłodzonego ciasta zwiń małe kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Dostałem 11 kulek, a te to średniej wielkości ciasteczka. Przenieś powstałe kulki na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem, aby ciasteczka nie przykleiły się do blachy do pieczenia i nie przypaliły się od dołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na górze kulek zrób wgniecenia. Zrobiłem to za pomocą pióra z sokowirówki. Jeśli nie ma nic podobnego, możesz zrobić wgłębienia rękami. Umieść ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 160°c na około 15 minut. Podczas pieczenia wcześniej wykonane wgłębienia mogą się wyprostować. Dlatego, jeśli to konieczne, ponownie zrób wgniecenia. Moje ciasteczka zachowały swój pierwotny kształt. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i całkowicie ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia możesz użyć skondensowanego mleka sklepowego lub samodzielnie ugotowanego. Ale powinien być gęsty, nie płynny i schłodzony, w przeciwnym razie mleko skondensowane namoczy Wszystkie Ciasteczka i zamieni się w owsiankę. Orzeszki ziemne można stosować solone(radzę!) i niesolone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby ciasteczka były piękne, radzę ozdobić je skondensowanym mlekiem z torby cukierniczej. Mam dyszę & quot; zamkniętą gwiazdę & quot; średnią. Możesz oczywiście po prostu rozprowadzić skondensowane mleko na ciasteczkach łyżeczką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj solone orzeszki ziemne nożem lub posiekaj w blenderze. Zmieliłem w blenderze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem wypełnij wgłębienia w ciasteczkach zimnym gotowanym skondensowanym mlekiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp ciasteczka solonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy