skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z ananasem i orzechami włoskimi. Orzechy smażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
Do miski wsyp mąkę pszenną, kakao w proszku i proszek do pieczenia, wymieszaj. Najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości lub specjalną mąkę cukierniczą.
Krok 3:
W głębokiej misce rozbij dwa jajka. Pozostałe dwa jajka podzielić na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żaden gram żółtka nie dostał się do białek, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie ich dalej ubić. Usuń białka, będziemy ich potrzebować później i dodaj żółtka do miski z jajkami. Dodaj cukier i ubij z dużą prędkością, aż będzie puszysty.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez drobne sito do miski z ubitymi jajkami. To nasyci mąkę powietrzem, co w przyszłości sprawi, że biszkopt będzie bardziej bujny.
Krok 5:
Przenieś białka do wysokiej miski, dodaj odrobinę soli i ubij mikserem z dużą prędkością, aż będą puszyste i gęste.
Krok 6:
Dodaj połowę ubitego białka do miski z ubitymi jajkami i mąką. Delikatnie mieszaj, aż będzie gładka. Wprowadź pozostałe białka i ponownie delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia o średnicy 20 centymetrów, posmaruj olejem roślinnym i włóż tam ciasto. Wziąłem jednorazowy formularz, ale możesz wziąć dowolną odpowiednią średnicę. Dzielona forma jest idealna, ciasto nie wypłynie.
Krok 8:
Włóż formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz biszkopt przez 45 minut, aż będzie gotowy. Jeśli przekłujesz biszkopt drewnianym patyczkiem i wyjmiesz go, powinien być suchy. Przez pierwsze 15 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł i nie stał się gęsty. Wyjmij formę z biszkoptem i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij biszkopt i ostudź na ruszcie. A co najlepsze, po ostygnięciu owinąć biszkopt folią i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Krok 9:
Odetnij dno herbatnika o grubości 1 centymetra, a resztę pokrój w średnią kostkę.
Krok 10:
W przypadku śmietany umieść śmietanę w wysokiej misce, dodaj cukier puder i ubij z dużą prędkością, aż będzie puszysta. Najlepiej jest wziąć naturalną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu. Aby śmietana nie rozleciała się po bokach podczas ubijania, przykryj miskę czystą szmatką.
Krok 11:
Na talerzu połóż odcięty spód biszkoptu i dokładnie posmaruj go kremem.
Krok 12:
Zanurz kostki biszkoptu w śmietanie i ułóż szczelnie w jednej warstwie na bazie biszkoptu.
Krok 13:
Z ananasów w puszkach odcedź syrop i rozłóż je na powierzchni biszkoptów.
Krok 14:
Posyp wierzch ananasów orzechami włoskimi.
Krok 15:
Ponownie włóż warstwę kostek biszkoptu do śmietany, ananasów i orzechów. Naprzemiennie warstwy, aż wszystko się skończy, tworząc kopułę. Posyp wierzch pozostałymi orzechami.
Krok 16:
Wypełnij górę i boki pozostałą śmietaną. Wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 17:
Wlej śmietanę do rondla i zagotuj, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Nigdy nie wkładaj czekolady podczas gdy śmietana jest w ogniu, może się przypalić i zepsuć smak. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i lekko ostudź.
Krok 18:
Wyjmij ciasto z lodówki i przykryj je całkowicie lukrem.
Krok 19:
Udekoruj ciasto, posypałam startą czekoladą, wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny do namoczenia.
Krok 20:
Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g