ciasto ananasowo-orzechowe

Jeśli chcesz rozpieszczać krewnych, zrób im to ciasto! Wykonany jest w formie Kupala i ukrywa wewnątrz pod polewą czekoladową kawałki biszkoptu w śmietanie, orzechy i kawałki ananasa. Okazuje się, że jest miękki i soczysty, a jego niezwykły wygląd z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich wokół niego.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 56 % 29 g
292 kcal
IG: 10 / 3 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z ananasem i orzechami włoskimi. Orzechy smażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp mąkę pszenną, kakao w proszku i proszek do pieczenia, wymieszaj. Najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości lub specjalną mąkę cukierniczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce rozbij dwa jajka. Pozostałe dwa jajka podzielić na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żaden gram żółtka nie dostał się do białek, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie ich dalej ubić. Usuń białka, będziemy ich potrzebować później i dodaj żółtka do miski z jajkami. Dodaj cukier i ubij z dużą prędkością, aż będzie puszysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez drobne sito do miski z ubitymi jajkami. To nasyci mąkę powietrzem, co w przyszłości sprawi, że biszkopt będzie bardziej bujny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś białka do wysokiej miski, dodaj odrobinę soli i ubij mikserem z dużą prędkością, aż będą puszyste i gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj połowę ubitego białka do miski z ubitymi jajkami i mąką. Delikatnie mieszaj, aż będzie gładka. Wprowadź pozostałe białka i ponownie delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź naczynie do pieczenia o średnicy 20 centymetrów, posmaruj olejem roślinnym i włóż tam ciasto. Wziąłem jednorazowy formularz, ale możesz wziąć dowolną odpowiednią średnicę. Dzielona forma jest idealna, ciasto nie wypłynie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz biszkopt przez 45 minut, aż będzie gotowy. Jeśli przekłujesz biszkopt drewnianym patyczkiem i wyjmiesz go, powinien być suchy. Przez pierwsze 15 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł i nie stał się gęsty. Wyjmij formę z biszkoptem i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij biszkopt i ostudź na ruszcie. A co najlepsze, po ostygnięciu owinąć biszkopt folią i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odetnij dno herbatnika o grubości 1 centymetra, a resztę pokrój w średnią kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku śmietany umieść śmietanę w wysokiej misce, dodaj cukier puder i ubij z dużą prędkością, aż będzie puszysta. Najlepiej jest wziąć naturalną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu. Aby śmietana nie rozleciała się po bokach podczas ubijania, przykryj miskę czystą szmatką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na talerzu połóż odcięty spód biszkoptu i dokładnie posmaruj go kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zanurz kostki biszkoptu w śmietanie i ułóż szczelnie w jednej warstwie na bazie biszkoptu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z ananasów w puszkach odcedź syrop i rozłóż je na powierzchni biszkoptów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp wierzch ananasów orzechami włoskimi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie włóż warstwę kostek biszkoptu do śmietany, ananasów i orzechów. Naprzemiennie warstwy, aż wszystko się skończy, tworząc kopułę. Posyp wierzch pozostałymi orzechami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij górę i boki pozostałą śmietaną. Wstaw do lodówki na godzinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej śmietanę do rondla i zagotuj, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Nigdy nie wkładaj czekolady podczas gdy śmietana jest w ogniu, może się przypalić i zepsuć smak. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i lekko ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ciasto z lodówki i przykryj je całkowicie lukrem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj ciasto, posypałam startą czekoladą, wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny do namoczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy