skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajko po szkocku? Przygotuj jedzenie. Możesz sam ugotować mięso mielone lub wziąć gotowe. Przygotowałem go wcześniej z fileta z kurczaka. Umyj i osusz warzywa. Umyj jajka.
Krok 2:
Posiekaj koperek i szczypiorek. Wyślij warzywa do mięsa mielonego. Sól, pieprz. Jeśli używasz zielonej cebuli, dodaj trochę startej cebuli. W jednym jajku oddziel białko od żółtka. Żółtko będzie potrzebne nieco później, wyślij białko do mięsa mielonego. Wymieszać.
Krok 3:
Dwa pozostałe jajka gotuj przez 9 minut, a następnie zalej je lodowatą wodą. Pozostaw na kilka minut, a następnie spuść wodę. Obierz jajka ze skorupy, bardzo łatwo odejdzie od różnicy temperatur.
Krok 4:
Podziel mięso mielone na 2 części. Z jednej części uformuj tortillę i włóż jajko do środka. Uformuj kotlet, oblepiając jajko mielonym mięsem ze wszystkich stron.
Krok 5:
Zrób to samo z drugim jajkiem i pozostałym mięsem mielonym. Wyślij kotlety do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Dodaj musztardę, sól i pieprz do odstawionego żółtka. Ubij trzepaczką.
Krok 7:
Najpierw zanurz każdy kotlet w jajku.
Krok 8:
Następnie w bułce tartej. Najsmaczniejsze będzie jajko w bułce tartej, przygotowane samodzielnie w domu.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia posyp bułką tartą i włóż do niego kotlety. Gotuj je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Kotlety będą musiały być pokryte złotą skórką.
Krok 10:
Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podać je jako przystawkę, pozwól kotletom ostygnąć i pokrój na pół. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g