jajko po szkocku

Oryginalny, apetyczny, pyszny i sycący na obiad! Jajko w stylu szkockim to kompletne gorące danie, które jest kotletem z całym gotowanym jajkiem w środku. Okazuje się nie tylko smaczny, z chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem, ale także piękny na plasterku.
SiyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 49 % 20 g
170 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajko po szkocku? Przygotuj jedzenie. Możesz sam ugotować mięso mielone lub wziąć gotowe. Przygotowałem go wcześniej z fileta z kurczaka. Umyj i osusz warzywa. Umyj jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj koperek i szczypiorek. Wyślij warzywa do mięsa mielonego. Sól, pieprz. Jeśli używasz zielonej cebuli, dodaj trochę startej cebuli. W jednym jajku oddziel białko od żółtka. Żółtko będzie potrzebne nieco później, wyślij białko do mięsa mielonego. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dwa pozostałe jajka gotuj przez 9 minut, a następnie zalej je lodowatą wodą. Pozostaw na kilka minut, a następnie spuść wodę. Obierz jajka ze skorupy, bardzo łatwo odejdzie od różnicy temperatur.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel mięso mielone na 2 części. Z jednej części uformuj tortillę i włóż jajko do środka. Uformuj kotlet, oblepiając jajko mielonym mięsem ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo z drugim jajkiem i pozostałym mięsem mielonym. Wyślij kotlety do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj musztardę, sól i pieprz do odstawionego żółtka. Ubij trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw zanurz każdy kotlet w jajku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie w bułce tartej. Najsmaczniejsze będzie jajko w bułce tartej, przygotowane samodzielnie w domu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia posyp bułką tartą i włóż do niego kotlety. Gotuj je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Kotlety będą musiały być pokryte złotą skórką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podać je jako przystawkę, pozwól kotletom ostygnąć i pokrój na pół. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy