ciasto Kalinowe bez drożdży

pyszne ciasto na herbatę z delikatnym ciastem i słodko-kwaśnym nadzieniem! Ciasto z kaliną nie jest zbyt popularne w kuchni rosyjskiej, ale jest częstym gościem na stole w tatarskiej. A tak przy okazji, nie bez powodu. Bardzo smaczne wypieki uzyskuje się z tą zdrową jagodą. Oczywiście ma szczególny smak, a wielu uważa Kalinę za gorzką i niesmaczną. Ale głównym sekretem przygotowania pysznego przysmaku z kaliny jest prawidłowe zbieranie i przygotowanie jagód do spożycia. Ciasto na ciasto Kalinowe można przygotować dowolne, ale najszybsze i Najłatwiejsze ciasto uzyskuje się z ciasta kruchego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 71 % 44 g
319 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Smak ciasta zależy oczywiście od nadzienia. Dlatego lepiej jest używać kaliny ze swojej strony, zebranej po pierwszych przymrozkach, kiedy gorycz zniknie z jagód i stanie się słodka. Dobrze myjemy jagody, usuwamy gałązki, liście, wkładamy do ogniotrwałego pojemnika z wysokimi bokami, napełniamy wodą, aby przykryła jagody o kilka centymetrów i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Gotuj jagody w temperaturze 100 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalina powinna stać się konsystencją jak dżem. W międzyczasie przygotuj ciasto kruche. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, sodę gaszoną octem. Mieszać. Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałki. Zmiel ciasto na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A następnie wlej lodowatą czystą wodę, szybko zagniataj elastyczne ciasto rękami. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twardy, co jest niedopuszczalne w przypadku tego ciasta. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmujemy gotowe ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części, jedną większą – na spód ciasta, drugą mniejszą - na górę. Większość ciasta rozwałkowujemy na równą okrągłą warstwę o grubości około 0,5 centymetra. Ciasto rozprowadzamy w natłuszczonej i posypanej mąką formie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z drugiej warstwy ciasta wykonujemy siatkę specjalnym nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na ciasto kładziemy przygotowaną Kalinę, po przetworzeniu w piekarniku stała się jak dżem. Po obróbce cieplnej należy pozostawić do ostygnięcia. Kalina stanie się miękka i słodko-kwaśna w smaku. Nasiona jagód można usunąć z dżemu. Posyp nadzienie cukrem na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drugą warstwą ciasta zamykamy nadzienie, delikatnie ściskając brzegi ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut. Wyjmij ciasto, gdy stanie się rumiane. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy