babeczka czekoladowo-bananowa

do ciasta można dodać 1-2 łyżeczki.koniak. Jeśli używasz ciemnej czekolady, musisz wziąć jedną trzecią mniej cukru. Ponieważ banany i ciemna czekolada są już bogate w węglowodany. Ciasto jest bardzo giętkie, dzięki czemu można z niego tworzyć dowolne kształty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 65 % 37 g
297 kcal
IG: 3 / 16 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić babeczkę czekoladowo-bananową, potrzebujemy: dojrzałe banany; mąka; jajka; gorzka czekolada; cukier; kakao; miękkie masło; proszek do pieczenia i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z cukrem. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem dokładnie ubijając masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa masa powinna wzrosnąć 2-3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz banany i pokrój na kawałki. Dokładnie ugniataj miąższ widelcem, starając się, aby w gotowej masie nie było dużych grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Schłodzić do temperatury pokojowej. Podczas topienia możesz dodać 2-3 łyżki. l mleko lub śmietana. Nie wpływa to na konsystencję ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozgniecione banany do bitej mieszanki masła i jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W kawałkach wlej mieszankę mąki do ciasta. Ubij masę mikserem na niskich obrotach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś ciasto czekoladowo-bananowe do formy do ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć babeczkę na półmisek i wyjmij z formy. Lekko ostudzić i posypać kakao. Smacznego!

ta babeczka miała być zrobiona dawno temu. Zatrzymało mnie tylko to, że nie lubię wypieków z bananami. Jest pyszny na swój sposób,ale nadal wolę świeże banany niż pieczone. Postanowiłem jednak spróbować upiec tę babeczkę i jedyną rzeczą, której żałowałem , było to, że wcześniej jej nie robiłem. Okazuje się, że banan doskonale "przyjaźni się" z ciastem czekoladowym. Albo tym razem udało mi się znaleźć banany, albo chodzi o sam test, ale zrobiłem ciasto z bananami na zwykłym cieście i wydawało mi się to trochę mdłe-bananowe. A tutaj smak bananów jest bardzo dobrze zabarwiony gorzką czekoladą i kakao. Rezultatem był lekki i dyskretny aromat bananowy i jasny czekoladowy smak. Moim zdaniem to po prostu idealne połączenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy