skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić babeczkę czekoladowo-bananową, potrzebujemy: dojrzałe banany; mąka; jajka; gorzka czekolada; cukier; kakao; miękkie masło; proszek do pieczenia i sól.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 3:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem dokładnie ubijając masę.
Krok 4:
Gotowa masa powinna wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 5:
Obierz banany i pokrój na kawałki. Dokładnie ugniataj miąższ widelcem, starając się, aby w gotowej masie nie było dużych grudek.
Krok 6:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Schłodzić do temperatury pokojowej. Podczas topienia możesz dodać 2-3 łyżki. l mleko lub śmietana. Nie wpływa to na konsystencję ciasta.
Krok 7:
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozgniecione banany do bitej mieszanki masła i jajek.
Krok 8:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 10:
W kawałkach wlej mieszankę mąki do ciasta. Ubij masę mikserem na niskich obrotach.
Krok 11:
Przenieś ciasto czekoladowo-bananowe do formy do ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Krok 12:
Odwróć babeczkę na półmisek i wyjmij z formy. Lekko ostudzić i posypać kakao. Smacznego!
ta babeczka miała być zrobiona dawno temu. Zatrzymało mnie tylko to, że nie lubię wypieków z bananami. Jest pyszny na swój sposób,ale nadal wolę świeże banany niż pieczone. Postanowiłem jednak spróbować upiec tę babeczkę i jedyną rzeczą, której żałowałem , było to, że wcześniej jej nie robiłem. Okazuje się, że banan doskonale "przyjaźni się" z ciastem czekoladowym. Albo tym razem udało mi się znaleźć banany, albo chodzi o sam test, ale zrobiłem ciasto z bananami na zwykłym cieście i wydawało mi się to trochę mdłe-bananowe. A tutaj smak bananów jest bardzo dobrze zabarwiony gorzką czekoladą i kakao. Rezultatem był lekki i dyskretny aromat bananowy i jasny czekoladowy smak. Moim zdaniem to po prostu idealne połączenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g