ciasto czekoladowe na kefirze

Ciasto czekoladowe na kefirze-delikatne ciasta i pyszny krem! Istnieje wiele przepisów na ciasta czekoladowe na kefirze, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Jeden z prostych przepisów łączy wilgotne ciasta pieczone na kefirze z kremem maślanym na skondensowanym mleku, takie ciasto okazuje się bardzo smaczne i zawsze rozchodzi się na każdym świątecznym stole w ciągu kilku minut.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 8-15 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 60 % 43 g
385 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij dwa duże jajka do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i kakao do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie ubij trzepaczką lub mikserem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir do mieszanki (lepiej użyć zimnego, bezpośrednio z lodówki). Wymieszaj trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej słonecznikowy, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sodę gaszoną octem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mąkę w częściach, przesianą kilka razy przez sito, aby wzbogacić ją tlenem i delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odstawiamy ciasto na około 20 minut, aby ciasto było dobrze wzbogacone dwutlenkiem węgla, licząc reakcję kefiru i sody gaszonej octem. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią, posmaruj olejem słonecznikowym i wlej do niej ciasto. Piec około 20 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je. Pozwól mu trochę ostygnąć, pokrój go wzdłuż na dwa. Krawędzie są cięte, potrzebujemy ich do posypania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem. Ubij skondensowane mleko blenderem z masłem i szczyptą waniliny. Kto lubi słodszy, może dodać cukier puder.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Suszone morele, suszone śliwki i orzechy są dokładnie myte, krojone na małe kawałki. Zbieramy ciasto. Posmaruj jedno ciasto kremem, posyp suszonymi śliwkami, suszonymi morelami i orzechami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj czekoladę na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj drugim ciastem. Posmaruj wierzch kremem. Posyp wierzch i boki pokruszonymi okruchami i startą czekoladą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj cukierkami (makowymi kwiatami)lub dowolnymi innymi. Ciasto zostawiamy na noc w lodówce do impregnacji. Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy