skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Wbij dwa duże jajka do miski.
Krok 3:
Dodaj cukier i kakao do jajek.
Krok 4:
Dokładnie ubij trzepaczką lub mikserem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 5:
Wlej kefir do mieszanki (lepiej użyć zimnego, bezpośrednio z lodówki). Wymieszaj trzepaczką.
Krok 6:
Wlej olej słonecznikowy, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj sodę gaszoną octem.
Krok 8:
Wlej mąkę w częściach, przesianą kilka razy przez sito, aby wzbogacić ją tlenem i delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Odstawiamy ciasto na około 20 minut, aby ciasto było dobrze wzbogacone dwutlenkiem węgla, licząc reakcję kefiru i sody gaszonej octem. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 10:
Przykryj formę folią, posmaruj olejem słonecznikowym i wlej do niej ciasto. Piec około 20 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.
Krok 11:
Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je. Pozwól mu trochę ostygnąć, pokrój go wzdłuż na dwa. Krawędzie są cięte, potrzebujemy ich do posypania.
Krok 12:
Przygotuj krem. Ubij skondensowane mleko blenderem z masłem i szczyptą waniliny. Kto lubi słodszy, może dodać cukier puder.
Krok 13:
Suszone morele, suszone śliwki i orzechy są dokładnie myte, krojone na małe kawałki. Zbieramy ciasto. Posmaruj jedno ciasto kremem, posyp suszonymi śliwkami, suszonymi morelami i orzechami.
Krok 14:
Zetrzyj czekoladę na grubej tarce.
Krok 15:
Przykryj drugim ciastem. Posmaruj wierzch kremem. Posyp wierzch i boki pokruszonymi okruchami i startą czekoladą.
Krok 16:
Udekoruj cukierkami (makowymi kwiatami)lub dowolnymi innymi. Ciasto zostawiamy na noc w lodówce do impregnacji. Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g