czekoladowa manna na kefirze

aromatyczny, bogaty, ze zwykłych potraw! Czekoladowa manna na kefirze to bardzo smaczne, łatwe i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Mannik spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto nadaje się zarówno na herbatę w dni powszednie, jak i na przyjęcie dla dzieci.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 81 % 42 g
224 kcal
IG: 7 / 43 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czekoladową mannę na kefirze? Przygotuj niezbędne produkty. Najpierw przesiej kakao. Kefir i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź bezwonny olej roślinny, rafinowany, aby nie był wyczuwalny w gotowym produkcie. W tym przepisie nie zaleca się zastępowania proszku do pieczenia sodą. Zamiast cukru możesz wziąć cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek wlej wszystkie suche produkty do osobnego głębokiego pojemnika: kasza manna, kakao, cukier lub cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej suchą mieszankę do miski z kefirem, wymieszaj, aby nie było grudek. Okazuje się gęstą, pastowatą masę. Odstaw na 20 minut, możesz na 30, Aby semolina dobrze puchła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce widelcem dobrze wstrząśnij jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej je do miski z ciastem. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny do ciasta, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie posmaruj wnętrze naczynia do pieczenia olejem roślinnym: zarówno dno, jak i ściany. Należy to zrobić, w przeciwnym razie mannik może przylgnąć do formy i trudno będzie go z niej usunąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do formy i włóż do piekarnika. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejsz ciepło do 180 stopni i gotuj do miękkości przez 35-40 minut (Czas pieczenia zależy od właściwości piekarnika i wielkości formy). Prawie gotowa manna zaczyna już oddzielać się od formy na krawędziach w piekarniku. Najważniejsze jest, aby upiec środek ciasta, aż będzie całkowicie gotowy. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotową mannę. Jeszcze ciepły posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem. Możesz to zrobić bezpośrednio w formie, jeśli nie jest rozłączna. Pokrój mannę na porcje i wyjmij z formy. Podawaj do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto okazuje się bardzo smaczne, z przyjemnym czekoladowym aromatem. Ci, którzy go jedli, nawet nie zdawali sobie sprawy, że jest na kaszy manny. Smacznego!

ciasto można również posmarować ulubionym gęstym dżemem. Bardzo smaczna ta czekoladowa manna łączy się z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym.
z podanej ilości produktów uzyskuje się całkiem przyzwoite ciasto pod względem wielkości i wysokości. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy