skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzej mleko do 35-40 stopni, wlej do miski.
2. Włóż drożdże do mleka, wymieszaj.
3. Dodaj cukier i sól do mieszanki, ponownie wymieszaj.
4. Roztop masło, wymieszaj ze śmietaną, umieść na pozostałych składnikach.
5. Rozbij jajko, ubij trzepaczką, dodaj do miski. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Przesiej mąkę, stopniowo dodając ją do innych składników, zagnieść ciasto. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem, pozostaw na pół godziny w cieple.
7. Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem.
8. Jabłka umyć, osuszyć ręcznikiem, przeciąć na pół i wyciąć rdzenie. Pokrój połówki jabłek na mniejsze kliny-około 4 części.
9. Zwiń każdy plasterek jabłka w mieszance cukru i cynamonu.
10. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,7 cm, wytnij z niego koła. Możesz zrobić je w różnych rozmiarach-mniejszych i większych.
11. Umieść plasterek jabłka na środku każdego koła, ściśnij krawędzie.
12. Gotowe małe placki włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia. Umieść małe na środku, duże w zewnętrznym okręgu.
13. Pozostaw blachę do pieczenia w cieple na 15 minut, aby ciasto pasowało. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
14. Umieść ciasto do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 20-25 minut (do zrumienienia).
gotowe ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g