Szarlotka odrywana

zamiast zwykłych ciast z jabłkami upiecz oryginalny odrywany! Bardzo smaczne, pachnące, soczyste, delikatne i przewiewne ciasto. Ponadto dość niezwykłe - kiedy piekłem po raz pierwszy, krewni byli zaskoczeni, zwłaszcza dzieci. Wygląda pięknie - nie wstydzi się podawać gościom herbaty. Ogólnie polecam)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 35 g
217 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Podgrzej mleko do 35-40 stopni, wlej do miski.
2. Włóż drożdże do mleka, wymieszaj.
3. Dodaj cukier i sól do mieszanki, ponownie wymieszaj.
4. Roztop masło, wymieszaj ze śmietaną, umieść na pozostałych składnikach.
5. Rozbij jajko, ubij trzepaczką, dodaj do miski. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Przesiej mąkę, stopniowo dodając ją do innych składników, zagnieść ciasto. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem, pozostaw na pół godziny w cieple.
7. Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem.
8. Jabłka umyć, osuszyć ręcznikiem, przeciąć na pół i wyciąć rdzenie. Pokrój połówki jabłek na mniejsze kliny-około 4 części.
9. Zwiń każdy plasterek jabłka w mieszance cukru i cynamonu.
10. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,7 cm, wytnij z niego koła. Możesz zrobić je w różnych rozmiarach-mniejszych i większych.
11. Umieść plasterek jabłka na środku każdego koła, ściśnij krawędzie.
12. Gotowe małe placki włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia. Umieść małe na środku, duże w zewnętrznym okręgu.
13. Pozostaw blachę do pieczenia w cieple na 15 minut, aby ciasto pasowało. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
14. Umieść ciasto do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 20-25 minut (do zrumienienia).

gotowe ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy