skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie bułeczki ślimakowe z cukrem cynamonowym? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Masło wybierz najlepszą jakość, bez dodatków roślinnych, zgodną z GOST. Wyjmij jajko z lodówki z wyprzedzeniem, powinno się ogrzać. Jeśli nie masz na to czasu, trzymaj go trochę w ciepłej wodzie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, drożdże-szybko działające.
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Nie dodawaj wszystkiego na raz, zacznij od 2/3 całej objętości, resztę dodasz, gdy w razie potrzeby wyrabiasz ciasto.
Krok 3:
Dodaj cukier i drożdże do mąki. Ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wymieszaj produkty. Podgrzej mleko do temperatury około 40 stopni, nie więcej — gorące medium zabije żywe drożdże. Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób i wstaw do lodówki, aż będzie ciepłe.
Krok 4:
Stopniowo wlewając ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto. Po mleku wlej stopione masło do miski. Kontynuuj ugniatanie rękami. Dzięki dodaniu oleju ciasto bardzo szybko stanie się jednorodne i zbierze się w grudkę. Jeśli jest zbyt lepki, dodaj więcej mąki. Nie musiałem dodawać, zajęło to tylko około 500 g. przykryj miskę z ciastem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny, aby się wyprostować.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj produkty do nadzienia. Weź również najlepsze i wysokiej jakości masło, rozpuść je w dowolny sposób. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Cukier możesz wziąć zarówno biały, jak i brązowy, jak chcesz. Mam trzcinowy. Dostosuj również ilość cynamonu do swoich upodobań.
Krok 6:
Wymieszaj cynamon z cukrem.
Krok 7:
Ciasto powinno podwoić się w ciągu półtorej godziny. Podziel go na dwie części, więc wygodniej będzie z nim pracować.
Krok 8:
Każdą część rozwałkuj na prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 9:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto roztopionym masłem. Posyp równomiernie mieszanką cukru cynamonowego.
Krok 10:
Przekręć warstwę w ciasną rolkę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój go na identyczne kawałki o szerokości 3-4 cm, z każdej połowy zrobiłem 12 sztuk.
Krok 11:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej puste bułki. Pozostaw odległość między nimi, ponieważ bułki będą rosły. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i odstaw na 30 minut, aby się wyprostowała.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. piecz bułki przez 12-15 minut, aż się zrumienią. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Skoncentruj się na swojej technice. Wyjmij gotowe bułki i ostudź trochę.
Krok 13:
Przygotuj impregnat twarogowy. Możesz wziąć dla niej miękki twaróg lub dowolny ser twarogowy. Użyłam ricotty.
Krok 14:
Wymieszaj ser (lub twaróg) z cukrem pudrem i wanilią. Włóż trochę waniliny, na czubku noża, w dużej ilości wanilina zaczyna gorzko.
Krok 15:
Posmaruj ciepłe bułeczki impregnatem twarogowym. Możesz zrobić bułki bez niego, jak chcesz.
Krok 16:
Podawaj bułki do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g