ciasto kefirowe z kurczakiem

w pośpiechu, z prostych i niedrogich produktów! Ciasto kefirowe z kurczakiem jest dobre, ponieważ można je łatwo i szybko przygotować z produktów, które są prawdopodobnie w każdej lodówce. Bujne ciasto, soczyste nadzienie i minimalny wysiłek to udana formuła tego przepisu.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 38 % 12 g
163 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kefirowe z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka możesz wziąć z dowolnej części kurczaka, mam filet z piersi. Z schłodzonego mięsa nadzienie będzie bardziej soczyste. Wstępnie rozmrozić zamrożony filet. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, lepiej, jeśli ma temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj filety i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go losowo, pokroiłem w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny do smażenia. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj filety z kurczaka na patelnię i smaż je, mieszając, z cebulą, aż płyn odparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I pieprz. Możesz również użyć dowolnych przypraw do smaku. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę, wlej do niej kefir, dodaj sodę. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj jajko, sól, wszystko ponownie wymieszaj. Następnie w małych porcjach wprowadź przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno wyjść jak gęsta śmietana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Dno przykryć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej połowę ciasta do formy i rozprowadź równomiernie na dnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż warstwę nadzienia na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Ciasto wyrośnie i zarumieni się na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić i uwolnić z formy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy