skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto kefirowe z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka możesz wziąć z dowolnej części kurczaka, mam filet z piersi. Z schłodzonego mięsa nadzienie będzie bardziej soczyste. Wstępnie rozmrozić zamrożony filet. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, lepiej, jeśli ma temperaturę pokojową.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra.
Krok 3:
Umyj filety i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go losowo, pokroiłem w paski.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny do smażenia. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj filety z kurczaka na patelnię i smaż je, mieszając, z cebulą, aż płyn odparuje.
Krok 6:
Dodaj sól.
Krok 7:
I pieprz. Możesz również użyć dowolnych przypraw do smaku. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Teraz przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę, wlej do niej kefir, dodaj sodę. Wymieszać.
Krok 9:
Następnie dodaj jajko, sól, wszystko ponownie wymieszaj. Następnie w małych porcjach wprowadź przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 10:
Ciasto powinno wyjść jak gęsta śmietana.
Krok 11:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Dno przykryć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką.
Krok 12:
Wlej połowę ciasta do formy i rozprowadź równomiernie na dnie.
Krok 13:
Połóż warstwę nadzienia na cieście.
Krok 14:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem.
Krok 15:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Ciasto wyrośnie i zarumieni się na wierzchu.
Krok 16:
Gotowe ciasto lekko ostudzić i uwolnić z formy.
Krok 17:
Podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g