skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić babeczki dyniowe z dyni, potrzebujesz trochę dyni (każda zrobi), dobrej jakości masła, naturalnego, granulowanego cukru, najwyższej jakości mąki pszennej, naturalnego świeżego mleka, odrobiny sody, soli i ewentualnie słodkich przypraw do smaku. Opcjonalnie możesz również użyć cukru pudru do dekoracji gotowych babeczek dyniowych.
Krok 2:
Opłucz dynię, pokrój na kawałki, usuń rdzeń z nasionami, ostrożnie odetnij skórę. Jeśli miąższ jest duży, pokrój go na mniejsze kawałki. Połóż przygotowaną dynię na arkuszu folii i zawiń. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż miąższ dyni będzie miękki. Czas gotowania dyni zależy od odmiany, ale zajmie to 30-60 minut.
Krok 3:
Schłodzić gotową miękką dynię i za pomocą blendera (zanurzonego lub miski) zmielić na delikatne jednorodne puree. Odłóż na chwilę gotowe puree z dyni.
Krok 4:
W przestronnej misce ubij zmiękczone masło z połową cukru i drobną solą.
Krok 5:
Dodaj puree z dyni do oleju. Następnie dodaj ciepłe mleko zmieszane z pozostałą połową cukru, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 6:
Dodaj mąkę przesianą sodą. Dodaj przyprawy do smaku i według uznania (np. cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia). Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 7:
Wypełnij metalowe formy papierem, wypełnij je ciastem.
Krok 8:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz przez około 20 minut.
Krok 9:
Gotowe babeczki należy wyjąć, ostudzić i przy podawaniu w razie potrzeby udekorować cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g