babeczki dyniowe

przepyszne domowe babeczki z kolorową dynią! Babeczki dyniowe z dyni są jasne bez dodatku barwników i kurkumy ze względu na jasny kolor samego puree z dyni. Z podanej liczby produktów mam 16 średniej wielkości babeczek. Struktura babeczek jest miękka, sprężysta, umiarkowanie wilgotna. Aby nadać babeczkom ciekawą & quot; skórkę & quot; Dodaj do ciasta czyste rodzynki, małe plasterki suszonych lub suszonych owoców, jagody, krople czekolady, posiekane miękkie orzechy (najlepiej włoskie).
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 63 % 32 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić babeczki dyniowe z dyni, potrzebujesz trochę dyni (każda zrobi), dobrej jakości masła, naturalnego, granulowanego cukru, najwyższej jakości mąki pszennej, naturalnego świeżego mleka, odrobiny sody, soli i ewentualnie słodkich przypraw do smaku. Opcjonalnie możesz również użyć cukru pudru do dekoracji gotowych babeczek dyniowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz dynię, pokrój na kawałki, usuń rdzeń z nasionami, ostrożnie odetnij skórę. Jeśli miąższ jest duży, pokrój go na mniejsze kawałki. Połóż przygotowaną dynię na arkuszu folii i zawiń. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż miąższ dyni będzie miękki. Czas gotowania dyni zależy od odmiany, ale zajmie to 30-60 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotową miękką dynię i za pomocą blendera (zanurzonego lub miski) zmielić na delikatne jednorodne puree. Odłóż na chwilę gotowe puree z dyni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przestronnej misce ubij zmiękczone masło z połową cukru i drobną solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj puree z dyni do oleju. Następnie dodaj ciepłe mleko zmieszane z pozostałą połową cukru, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę przesianą sodą. Dodaj przyprawy do smaku i według uznania (np. cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia). Zagnieść gładkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij metalowe formy papierem, wypełnij je ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe babeczki należy wyjąć, ostudzić i przy podawaniu w razie potrzeby udekorować cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy