skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Shoti? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę, to nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także nasyci tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej miękkie i przewiewne. Oprócz składników z klasycznej receptury nadal będzie to opcjonalne: cukier i mak do posypania, zamiast maku możesz wziąć sezam.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Dodaj drożdże i cukier do ciepłej przegotowanej wody, wymieszaj. Temperatura wody powinna wynosić 37-38 stopni, nie wyższa. W gorącej wodzie drożdże, które są żywymi organizmami, umrą. W wygodnej, lekko ciepłej temperaturze drożdże aktywują się i będą gotowe do pracy.
Krok 3:
Dodaj trochę mąki do wody z drożdżami, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Na powierzchni będą musiały pojawić się bąbelki — oznacza to, że ciasto ożyło. Jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że drożdże są zepsute, będziesz musiał wziąć inne.
Krok 4:
Dodaj resztę mąki do ciasta i zagnieść ciasto. Nie wlewaj całej mąki na raz, dodawaj ją stopniowo i obserwuj konsystencję. Ciasto powinno stać się jednorodne i miękkie, zbyt strome daje twardy chleb. W takim przypadku mąka może wymagać zarówno większej, jak i mniejszej ilości zadeklarowanej w przepisie. Rozwałkuj ciasto w kulkę i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny, aby wyrosło. W tym czasie przytnij go raz.
Krok 5:
Ciasto powinno podwoić się — wtedy będzie gotowe.
Krok 6:
Podziel ciasto na 12 części. Rozwałkuj każdy kawałek w owalne tortille o długości około 20 cm i szerokości 8 cm, o grubości około 2 cm.
Krok 7:
Tortille nakłuć widelcem i posypać makiem (lub sezamem). Ułóż półfabrykaty Shoti na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8:
Piecz Shoti w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 8-10 minut na złoty kolor. Schłodzić gotowe shoty na ruszcie.
Krok 9:
Pachnący, bąbelkowy na złamaniu lub cięciu Shoti jest gotowy! Smacznego!
prawdziwy Shoti jest pieczony w tandoor, jego kształt jest inny: od dużych wydłużonych taśm ciasta po porcje, otwór w środku jest obowiązkowy, aby ciasto nie bulgotało w tandoor. W piekarniku Shoti jest częściej owalny lub prostokątny, często z wydłużonymi narożnikami.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g