Shoti

miękki, puszysty, apetyczny, ze zwykłych potraw. Shoti to najprostszy chleb kuchni gruzińskiej. Idealnie jest pieczony w tandoor, ale w domu, w piekarniku, okaże się bardzo dobry. Czasami Shoti jest uważany za rodzaj chleba pita.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 41 g
205 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Shoti? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę, to nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także nasyci tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej miękkie i przewiewne. Oprócz składników z klasycznej receptury nadal będzie to opcjonalne: cukier i mak do posypania, zamiast maku możesz wziąć sezam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Dodaj drożdże i cukier do ciepłej przegotowanej wody, wymieszaj. Temperatura wody powinna wynosić 37-38 stopni, nie wyższa. W gorącej wodzie drożdże, które są żywymi organizmami, umrą. W wygodnej, lekko ciepłej temperaturze drożdże aktywują się i będą gotowe do pracy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę mąki do wody z drożdżami, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Na powierzchni będą musiały pojawić się bąbelki — oznacza to, że ciasto ożyło. Jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że drożdże są zepsute, będziesz musiał wziąć inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę mąki do ciasta i zagnieść ciasto. Nie wlewaj całej mąki na raz, dodawaj ją stopniowo i obserwuj konsystencję. Ciasto powinno stać się jednorodne i miękkie, zbyt strome daje twardy chleb. W takim przypadku mąka może wymagać zarówno większej, jak i mniejszej ilości zadeklarowanej w przepisie. Rozwałkuj ciasto w kulkę i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny, aby wyrosło. W tym czasie przytnij go raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno podwoić się — wtedy będzie gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 12 części. Rozwałkuj każdy kawałek w owalne tortille o długości około 20 cm i szerokości 8 cm, o grubości około 2 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tortille nakłuć widelcem i posypać makiem (lub sezamem). Ułóż półfabrykaty Shoti na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz Shoti w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 8-10 minut na złoty kolor. Schłodzić gotowe shoty na ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pachnący, bąbelkowy na złamaniu lub cięciu Shoti jest gotowy! Smacznego!

prawdziwy Shoti jest pieczony w tandoor, jego kształt jest inny: od dużych wydłużonych taśm ciasta po porcje, otwór w środku jest obowiązkowy, aby ciasto nie bulgotało w tandoor. W piekarniku Shoti jest częściej owalny lub prostokątny, często z wydłużonymi narożnikami.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy