skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania zakwasu bierzemy chleb żytni i pszenny, cukier, drożdże, wodę i słoik. W tym przypadku objętość puszki wynosi 0,7 l.
Krok 2:
Chleb kroimy na małe kawałki, 3x3 cm i suszymy trochę w piekarniku.
Krok 3:
Wypełnij 2/3 objętości puszki bułką tartą i dodaj cukier. Pozostałe krakersy można wykorzystać do karmienia zakwasu i gotowania kwasu chlebowego. Musisz przechowywać krakersy w torbie.
Krok 4:
Stopniowo, aby słoik nie pękł, zalej bułkę tartą wrzącą wodą. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
Krok 5:
Podczas chłodzenia krakersy wchłoną wodę. Dlatego podczas chłodzenia konieczne jest dodanie wody, utrzymując papkowatą konsystencję zakwasu.
Krok 6:
Gdy zakwas ostygnie do temperatury nieco wyższej niż temperatura pokojowa, dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj, przykryj słoik szmatką i pozostaw do fermentacji na trzy dni. Czas fermentacji może się różnić w zależności od temperatury fermentacji. Upewnij się, że zakwas nie zakwasza! Z gotowego zakwasu można zrobić kwas chlebowy w stosunku 0,7 zakwasu na 3 litry kwasu chlebowego. I nie możesz użyć wszystkiego na raz, nakarmić bułką tartą i ponownie użyć do przygotowania kwasu chlebowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g