zakwas na kwas chlebowy na drożdżach

lubisz kwas chlebowy? Zrób swój na zakwasie z chleba żytnio-pszennego! Szybko i łatwo
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
43 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania zakwasu bierzemy chleb żytni i pszenny, cukier, drożdże, wodę i słoik. W tym przypadku objętość puszki wynosi 0,7 l.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb kroimy na małe kawałki, 3x3 cm i suszymy trochę w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypełnij 2/3 objętości puszki bułką tartą i dodaj cukier. Pozostałe krakersy można wykorzystać do karmienia zakwasu i gotowania kwasu chlebowego. Musisz przechowywać krakersy w torbie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo, aby słoik nie pękł, zalej bułkę tartą wrzącą wodą. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas chłodzenia krakersy wchłoną wodę. Dlatego podczas chłodzenia konieczne jest dodanie wody, utrzymując papkowatą konsystencję zakwasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy zakwas ostygnie do temperatury nieco wyższej niż temperatura pokojowa, dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj, przykryj słoik szmatką i pozostaw do fermentacji na trzy dni. Czas fermentacji może się różnić w zależności od temperatury fermentacji. Upewnij się, że zakwas nie zakwasza! Z gotowego zakwasu można zrobić kwas chlebowy w stosunku 0,7 zakwasu na 3 litry kwasu chlebowego. I nie możesz użyć wszystkiego na raz, nakarmić bułką tartą i ponownie użyć do przygotowania kwasu chlebowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy