pyszna szarlotka delikatna

pyszne, oryginalne, rozpływające się w ustach, święto każdego dnia! Szarlotka przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo smaczna i delikatna. Łączy w sobie najcieńsze chrupiące ciasto, marszczone nadzienie jabłkowe i lekką, przewiewną bezę. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, wszystkie produkty są proste i niedrogie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 67 % 26 g
207 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną delikatną szarlotkę? Przygotuj jedzenie. Masło do ciasta powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Do tego ciasta lepiej jest używać jabłek odmian kwaśnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Umyj i osusz jajka. Podziel je na żółtka i białka. Odłóż białka na bok, trafią do nadzienia. Złóż żółtka do miski. Dodaj do nich miękkie masło. Ubij żółtka olejem, aż będą gładkie. Możesz użyć widelca, możesz użyć silikonowej szpatułki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajeczno-maślanej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Zagnieść ciasto. Najpierw wygodnie będzie to zrobić łopatką, a następnie rękami. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż wskazano w przepisie. Spójrz na konsystencję ciasta. Powinien stać się jednolity i nie powinien przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy to się stanie, natychmiast przestań ugniatać-kruche ciasto może stać się sztywne po długim ugniataniu. Podziel ciasto na dwie części - jedną większą, jedną mniejszą. Zawiń je w folię lub torby. Włóż dużą Do lodówki, mniejszą do zamrażarki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj i osusz jabłka. Pokrój je na ćwiartki, usuń rdzeń, odetnij skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj jabłka na grubej tarce, złóż je na patelni. Dodaj 50 gramów cukru i soku z cytryny do jabłek, wymieszaj i umieść na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj jabłka przez około 15 minut, mieszając, aż płyn wyparuje. Następnie schłodzić nadzienie. Możesz dodać do smaku cynamon, wanilię, orzechy, czekoladę, skórkę z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznij ubijać białka mikserem. Gdy wbijają się w lekką pianę, zacznij wsypywać porcjami cukier. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie białek, aż uzyskasz gładką, błyszczącą masę i stabilne szczyty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż ciasto. Weź formę do pieczenia, dla danej liczby produktów odpowiednia jest mała forma, d 18 cm. Wyjmij większość ciasta z lodówki. Odcinając od niego cienkie talerze, połóż je na dnie i bokach formy, tworząc podstawę ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż nadzienie jabłkowe na kruchej podstawie, spłaszcz łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki. Zetrzyj połowę tego kawałka na grubej tarce na wierzchu nadzienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch ubić białka. Przetrzyj na nich pozostałą połowę ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz ciasto przez 30-45 minut, w zależności od funkcji piekarnika i jego wielkości. Ciasto na wierzchu powinno się zrumienić, a beza ma kremowy kolor. Najpierw gwałtownie wzrośnie, ale potem spadnie. Gotowe ciasto pozostawić na 30 minut w schłodzonym piekarniku z uchylonymi drzwiami, a dopiero potem wyjąć i całkowicie ostudzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas serwowania możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy