placki z dżemem

Pulchne, smaczne i aromatyczne słodkie placki z dżemem! Każdy, kto w dzieciństwie odwiedzał babcię, zna smak i wspaniały aromat świeżo upieczonych ciast drożdżowych z dżemem jagodowym lub owocowym. Są szczególnie smaczne tylko, jak mówią, "z upałem z upałem" z zimnym mlekiem lub kompotem. Możesz użyć do nich dowolnego dżemu, który jest dostępny lub który lubi Dom. Takie ciasta można nazwać budżetowym ciastem na herbatę. Wystarczy trochę majstrować przy cieście drożdżowym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 68 % 42 g
314 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przygotuj ciasto na cieście. Aby to zrobić, podgrzej mleko w szklance do 30 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. W mleku rozpuszczamy suche drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy, aż będzie gładkie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki i piana.
w międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej.
wsyp przesianą mąkę do miski, dodaj sól, pozostały cukier, wbij jajko, wlej stopione masło (pozostaw część masła do smarowania gotowego produktu) i ciasto. Wszystko wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto, lekko przyklejone do rąk.
przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.
Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, uformuj opaskę uciskową i pokrój na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę. Zwiń kulkę w małe ciasto. Połóż trochę dżemu na środku każdego z nich łyżką, aby nie rozerwał ciasta i nie spłynął na blachę do pieczenia. Ściśnij krawędzie, tworząc ciasto.
rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między nimi.
jeśli pieczesz dużo ciast, możesz je ułożyć gęstiej, a następnie podczas pieczenia połączą się, tworząc rodzaj "składanego" dużego ciasta składającego się z małych. Takie są szczególnie lubiane przez dzieci. Odstawiamy ciasta na blachę do pieczenia w ciepłym miejscu, podgrzewając piekarnik do 180 stopni.
smarujemy placki roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 30 minut, koncentrując się na pracy piekarnika.
wyjmujemy, smarujemy roztopionym masłem, pozwalamy pasztecikom trochę ostygnąć, ponieważ można przypalić gorącym dżemem – nadzieniem i podawać.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy