skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto na cieście. Aby to zrobić, podgrzej mleko w szklance do 30 stopni, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. W mleku rozpuszczamy suche drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy, aż będzie gładkie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki i piana.
w międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej.
wsyp przesianą mąkę do miski, dodaj sól, pozostały cukier, wbij jajko, wlej stopione masło (pozostaw część masła do smarowania gotowego produktu) i ciasto. Wszystko wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto, lekko przyklejone do rąk.
przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.
Dopasuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, uformuj opaskę uciskową i pokrój na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę. Zwiń kulkę w małe ciasto. Połóż trochę dżemu na środku każdego z nich łyżką, aby nie rozerwał ciasta i nie spłynął na blachę do pieczenia. Ściśnij krawędzie, tworząc ciasto.
rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między nimi.
jeśli pieczesz dużo ciast, możesz je ułożyć gęstiej, a następnie podczas pieczenia połączą się, tworząc rodzaj "składanego" dużego ciasta składającego się z małych. Takie są szczególnie lubiane przez dzieci. Odstawiamy ciasta na blachę do pieczenia w ciepłym miejscu, podgrzewając piekarnik do 180 stopni.
smarujemy placki roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 30 minut, koncentrując się na pracy piekarnika.
wyjmujemy, smarujemy roztopionym masłem, pozwalamy pasztecikom trochę ostygnąć, ponieważ można przypalić gorącym dżemem – nadzieniem i podawać.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

