makrela w sosie musztardowym zapiekana

pachnące, pikantne, apetyczne, smaczne i zdrowe! Makrela pieczona w sosie musztardowym to przepis na niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale urozmaica twoje menu. Marynata z musztardą sprawia, że smak ryby jest jasny i niezapomniany.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 15 % 5 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę w sosie musztardowym? Przygotuj jedzenie. Zwróć szczególną uwagę na wybór ryby-powinna mieć jednolitą srebrną skórkę, świeży rybny zapach, bez duszności. Oczy czyste, nie mętne. Jeśli kupiłeś mrożoną rybę, rozmrażaj ją stopniowo, lepiej w lodówce, w żadnym wypadku nie w wodzie, ryba straci swoje zdrowe i smakowe właściwości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowę i ogon ryby, a następnie odetnij brzuch, uwolnij od wnętrzności i czarnego filmu-jest gorzki. Pokrój tuszę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż kawałki ryby w głębokiej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos musztardowy. Jak zrobić sos? Wymieszaj musztardę, majonez, sos sojowy, nie musisz dodawać soli — jest wystarczająco zawarta w składnikach. Weź musztardę niezbyt ostrą, smaczną, w przeciwnym razie zmniejsz jej ilość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rezultatem jest sos o jednolitej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i sos musztardowy do makreli, wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania przez 20-30 minut (możesz dłużej).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś rybę wraz z sosem i cebulą do naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz naczynie w 180 stopniach przez 20-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gorącą rybę do stołu z przystawką lub jako samodzielne danie. Makrela dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem. Jest również smaczny na zimno. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy