skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę w sosie musztardowym? Przygotuj jedzenie. Zwróć szczególną uwagę na wybór ryby-powinna mieć jednolitą srebrną skórkę, świeży rybny zapach, bez duszności. Oczy czyste, nie mętne. Jeśli kupiłeś mrożoną rybę, rozmrażaj ją stopniowo, lepiej w lodówce, w żadnym wypadku nie w wodzie, ryba straci swoje zdrowe i smakowe właściwości.
Krok 2:
Odetnij głowę i ogon ryby, a następnie odetnij brzuch, uwolnij od wnętrzności i czarnego filmu-jest gorzki. Pokrój tuszę na porcje.
Krok 3:
Ułóż kawałki ryby w głębokiej misce.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Przygotuj sos musztardowy. Jak zrobić sos? Wymieszaj musztardę, majonez, sos sojowy, nie musisz dodawać soli — jest wystarczająco zawarta w składnikach. Weź musztardę niezbyt ostrą, smaczną, w przeciwnym razie zmniejsz jej ilość.
Krok 6:
Rezultatem jest sos o jednolitej konsystencji.
Krok 7:
Dodaj cebulę i sos musztardowy do makreli, wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania przez 20-30 minut (możesz dłużej).
Krok 8:
Przenieś rybę wraz z sosem i cebulą do naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Piecz naczynie w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Krok 10:
Podawaj gorącą rybę do stołu z przystawką lub jako samodzielne danie. Makrela dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem. Jest również smaczny na zimno. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g