skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki; zimne masło; cukier i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę. W misce blendera włóż mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kostki masła.
Krok 3:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.
Krok 4:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: twarożek; jajka; cukier i wanilina.
Krok 5:
W misce blendera włóż twaróg, cukier, jajka, wanilinę i proszek do pieczenia.
Krok 6:
Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.
Krok 7:
W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia ułóż większość okruchów.
Krok 8:
Na wierzchu równomiernie rozprowadź nadzienie twarogowe.
Krok 9:
Posyp pozostałą kruszonką na wierzchu. Piec sernik Francuski przez około 40 minut w 180°C.
Krok 10:
Wyjmij Sernik z piekarnika, lekko ostudź i pokrój na kawałki. Sernik jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Krok 11:
11
jeden z popularnych wśród ludzi ciast, pulchny rosyjski sernik, zawsze wygląda nie tylko apetycznie, ale także zmysłowo. Okrągły, otwarty od góry i ściśnięty tylko z krawędzi placek jest wypełniony z reguły twarogiem, a rzadziej dżemem lub dżemem.
nazwa tego ciasta pochodzi od słowa "Vatra" - paleniska, ognia, które ma to samo znaczenie w większości języków słowiańskich: ukraińskim, polskim, czeskim, serbskim, chorwackim. Najprawdopodobniej ten starosłowiański produkt z mąki maślanej nieprzypadkowo ma kształt koła i wygląda tak jak słońce.
zwłaszcza, że prawdziwy sernik z pewnością musi być duży - zwykle był dzielony na kawałki i spożywany przy świątecznym stole. Serniki są wykonane z mieszanki mąki pszennej i żytniej lub najczęściej z najwyższej jakości mąki pszennej. W pierwszym przypadku są zwykle niesłodzone - do twarogu dodaje się niewielką ilość smażonej cebuli. W drugim-słodkie, podawane z herbatą.
klasyczne ciasto na serniki-drożdżowe, maślane lub francuskie. Nasz przepis wykorzystuje ciasto kruche.
przepis pokrewny francuskiemu sernikowi to ciasto Lacomca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g