sernik francuski z twarogiem

inną nazwą tego wypieku jest sernik Królewski. Dlaczego ten przepis jest powszechnie określany jako & quot; sernik Francuski" i co ma wspólnego z Francją-pozostaje tajemnicą. A sam sernik nie przypomina nam zwykłych bułek z twarogiem. To raczej zwykłe zamknięte ciasto twarogowe z kruchego ciasta. 
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 57 % 31 g
279 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki; zimne masło; cukier i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę. W misce blendera włóż mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kostki masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: twarożek; jajka; cukier i wanilina.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce blendera włóż twaróg, cukier, jajka, wanilinę i proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia ułóż większość okruchów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu równomiernie rozprowadź nadzienie twarogowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp pozostałą kruszonką na wierzchu. Piec sernik Francuski przez około 40 minut w 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij Sernik z piekarnika, lekko ostudź i pokrój na kawałki. Sernik jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11

jeden z popularnych wśród ludzi ciast, pulchny rosyjski sernik, zawsze wygląda nie tylko apetycznie, ale także zmysłowo. Okrągły, otwarty od góry i ściśnięty tylko z krawędzi placek jest wypełniony z reguły twarogiem, a rzadziej dżemem lub dżemem.

nazwa tego ciasta pochodzi od słowa "Vatra" - paleniska, ognia, które ma to samo znaczenie w większości języków słowiańskich: ukraińskim, polskim, czeskim, serbskim, chorwackim. Najprawdopodobniej ten starosłowiański produkt z mąki maślanej nieprzypadkowo ma kształt koła i wygląda tak jak słońce.
zwłaszcza, że prawdziwy sernik z pewnością musi być duży - zwykle był dzielony na kawałki i spożywany przy świątecznym stole. Serniki są wykonane z mieszanki mąki pszennej i żytniej lub najczęściej z najwyższej jakości mąki pszennej. W pierwszym przypadku są zwykle niesłodzone - do twarogu dodaje się niewielką ilość smażonej cebuli. W drugim-słodkie, podawane z herbatą.
klasyczne ciasto na serniki-drożdżowe, maślane lub francuskie. Nasz przepis wykorzystuje ciasto kruche.
przepis pokrewny francuskiemu sernikowi to ciasto Lacomca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy