tortille Gruzińskie z serem

niezrównane danie kuchni gruzińskiej! Spróbuj! Jedzą ciasta z serem, jak mówią, z upałem i ciepłem, a jeśli ostygną, można je ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, smarując olejem. Smak gorących gruzińskich ciast z nadzieniem serowym w środku jest niemożliwy do przekazania słowami, musisz spróbować.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 37 % 18 g
węglowodany 39 % 19 g
283 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko do około 40 stopni, dodaj suche drożdże i szczyptę cukru, dodaj 2-3 łyżki. l olej słonecznikowy, posyp mąką i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny. Gdy drożdże się rozproszą, wlej je do dużej miski, dodaj cukier, sól, jajko, maczoni, wlej prawie całą mąkę i wymieszaj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokryj grudkę ciasta olejem słonecznikowym wlanym w dłoń. Stopniowo dodawaj resztę mąki z masłem. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne. Zagniataj ciasto przez 20 minut, aż będzie całkowicie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posmaruj dużą miskę olejem słonecznikowym i włóż do niej ciasto zwinięte w kulkę. Umieść miskę w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie ugniatamy ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I ponownie umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Ciasto wystarczy około 3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przystępujemy do przygotowania nadzienia, do którego bierzemy 1 kg suluguni, pocieramy ser na grubej tarce, dodajemy 50 g zmiękczonego masła i 2 jajka. Zagnieść nadzienie ręką i zwinąć 5 kulek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto według liczby ciast (w tym przypadku na 5 części) i zwiń każdą część w kulkę. Zwinięte kulki przykrywamy ręcznikiem i czekamy 10 minut, aż odpoczną i wzrosną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłe ciasto, rozłóż nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łączymy wolne krawędzie w torbę i dobrze ściskamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć ciasto i rozwałkuj wałkiem do grubości 1 cm, przebij ciasto widelcem w kilku miejscach i wykręć dziurę w środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś tortillę na blachę do pieczenia lub formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Ubij jajko i jedną łyżkę kwaśnej śmietany i posmaruj nim ciasto. Dajemy odległość przez kolejne pół godziny. Piec w temperaturze 200°C przez 20 min.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby ser trochę się związał i nie wyciekł po pokrojeniu, odczekaj 10 minut, aż tortille ostygną. Następnie możesz podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy