skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko do około 40 stopni, dodaj suche drożdże i szczyptę cukru, dodaj 2-3 łyżki. l olej słonecznikowy, posyp mąką i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny. Gdy drożdże się rozproszą, wlej je do dużej miski, dodaj cukier, sól, jajko, maczoni, wlej prawie całą mąkę i wymieszaj ciasto.
Krok 2:
Pokryj grudkę ciasta olejem słonecznikowym wlanym w dłoń. Stopniowo dodawaj resztę mąki z masłem. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne. Zagniataj ciasto przez 20 minut, aż będzie całkowicie gładkie.
Krok 3:
Następnie posmaruj dużą miskę olejem słonecznikowym i włóż do niej ciasto zwinięte w kulkę. Umieść miskę w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie ugniatamy ciasto.
Krok 4:
I ponownie umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Ciasto wystarczy około 3 razy.
Krok 5:
Przystępujemy do przygotowania nadzienia, do którego bierzemy 1 kg suluguni, pocieramy ser na grubej tarce, dodajemy 50 g zmiękczonego masła i 2 jajka. Zagnieść nadzienie ręką i zwinąć 5 kulek.
Krok 6:
Podziel ciasto według liczby ciast (w tym przypadku na 5 części) i zwiń każdą część w kulkę. Zwinięte kulki przykrywamy ręcznikiem i czekamy 10 minut, aż odpoczną i wzrosną.
Krok 7:
Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłe ciasto, rozłóż nadzienie.
Krok 8:
Łączymy wolne krawędzie w torbę i dobrze ściskamy.
Krok 9:
Odwróć ciasto i rozwałkuj wałkiem do grubości 1 cm, przebij ciasto widelcem w kilku miejscach i wykręć dziurę w środku.
Krok 10:
Przenieś tortillę na blachę do pieczenia lub formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Ubij jajko i jedną łyżkę kwaśnej śmietany i posmaruj nim ciasto. Dajemy odległość przez kolejne pół godziny. Piec w temperaturze 200°C przez 20 min.
Krok 11:
Aby ser trochę się związał i nie wyciekł po pokrojeniu, odczekaj 10 minut, aż tortille ostygną. Następnie możesz podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g