Mutaki Baku
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
W misce przesiej mąkę i pokrój zimne masło. Zmiel produkty na okruchy widelcem.
Krok 3:
Podziel jajko na żółtko i białko. Dodaj żółtko i sól do ciasta, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6:
Zmiel orzechy włoskie blenderem.
Krok 7:
Dodaj cukier i kardamon, wymieszaj.
Krok 8:
Wlej białko jaja i mieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 mm i pokrój w trójkąty. Połóż nadzienie na krawędzi.
Krok 10:
Rzuć bajgle. Posmaruj papier olejem i rozłóż bajgle.
Krok 11:
Mutaki piecze się w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Umieść gorące bajgle na desce i podawaj na ciepło z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal / 100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g