Mutaki Baku

kruche i aromatyczne wypieki na herbatę. Mutaki są bardzo smaczne z przyjemnym nadzieniem orzechowym. Ze względu na białko jaja nadzienie jest mocowane wewnątrz bajgla i nie wypływa.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 44 % 31 g
węglowodany 45 % 32 g
429 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiej mąkę i pokrój zimne masło. Zmiel produkty na okruchy widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajko na żółtko i białko. Dodaj żółtko i sól do ciasta, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel orzechy włoskie blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i kardamon, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej białko jaja i mieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 mm i pokrój w trójkąty. Połóż nadzienie na krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzuć bajgle. Posmaruj papier olejem i rozłóż bajgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mutaki piecze się w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Umieść gorące bajgle na desce i podawaj na ciepło z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal / 100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy