bułeczki serca z cukrem

Jak miło jest czasem upiec coś z pięknej odległej przeszłości. Na przykład wszystkie znane bułeczki z czasów radzieckich - są smaczne i proste, a dzieci bardzo je kochają, które po raz pierwszy spróbują często poproszą o ponowne ugotowanie. A kształt serc wyrazi miłość do krewnych i przyjaciół. W domu bułeczki można rozłożyć wieloma inrgedientami, ale ostatnio bardzo polubiłem smak gałki muszkatołowej, która jest doskonałym antydepresantem i afrodyzjakiem, a ponadto ma wiele pozytywnych cech, o których można się dowiedzieć osobno. A w tym przepisie będą najsmaczniejsze bułeczki z jego aromatem i smakiem.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 79 % 46 g
246 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

z wyglądu tych bułeczek chcę wlać orzeźwiającą herbatę, dodać świeże liście mięty i łyżkę miodu i pozwolić całemu światu czekać!

zaczynamy:

1. Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, zrób zagłębienie i wymieszaj jajko i ciepłe mleko.

2. Zagnieść ciasto bez dodawania mąki, ale jeśli mocno się klei, możesz nasmarować ręce olejem i ugniatać, aż przestanie się kleić.

3. Masę umieszczamy w ciepłym miejscu lub na samym dole lodówki do jutra, a tam wzrośnie kilka razy.

4. Gotowe ciasto zwijamy w długą kiełbasę i jednocześnie podgrzewamy ciepłymi uchwytami. Następnie dzielimy na jednolite porcje, które możesz sam określić, licząc na co najmniej dwukrotny wzrost.

5. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na kwadrat o grubości około 4-5 milimetrów. Teraz muszą być dobrze nasmarowane olejem roślinnym (może być kremowy) i obficie posypane cukrem granulowanym, a następnie możesz dodać swoje ulubione słodkie smaki, mam gałkę muszkatołową, którą trzymam w całości i tylko w ostatniej chwili przepuszczam przez najmniejszą tarkę, wystarczy pół nakrętki. Zapach jest niesamowity!

6. Ciasto zwijamy w rolkę i szczypamy krawędzie.

7. Teraz tworzymy przyszłe bułeczki serca z cukrem. Złóż rolkę na pół, szwem do wewnątrz. Spłaszcz trochę i połącz krawędzie cienkimi szczypcami. Trzymając te krawędzie, przecinamy rolkę wzdłuż i odwracamy dwie boczne warstwowe strony na zewnątrz.

8. Rozgrzej piekarnik, a po 10-15 minutach możesz nasmarować blachę do pieczenia i włożyć bułkę do piekarnika. Możesz także położyć papier pergaminowy lub folię (również nasmarować olejem).

9. Podczas pieczenia bułek musisz zrobić słodką wodę. Tutaj możesz rozcieńczyć ilość cukru i wody według własnego uznania, chcesz - grubszą i słodszą lub lekko słodzoną.

10. Po 15-25 minutach, gdy wypieki są lekko solone, posmaruj je słodkim syropem i wróć do piekarnika. Ta czynność sprawi, że skórka będzie szczególnie smaczna, błyszcząca i apetyczna. Piec kolejne 10 minut, a jeśli podoba Ci się kolor, bułki są gotowe.

daj im czas na odpoczynek i przytomność, przykrywając serwetką, ponieważ, jak wiadomo, ciasto z upałem nie jest zbyt dobre dla żołądka, a dopiero potem możesz zorganizować pachnącą herbatę i zaprosić wszystkich na piękne serdeczne bułeczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy