skład / składniki
metoda gotowania
z wyglądu tych bułeczek chcę wlać orzeźwiającą herbatę, dodać świeże liście mięty i łyżkę miodu i pozwolić całemu światu czekać!
zaczynamy:
1. Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, zrób zagłębienie i wymieszaj jajko i ciepłe mleko.
2. Zagnieść ciasto bez dodawania mąki, ale jeśli mocno się klei, możesz nasmarować ręce olejem i ugniatać, aż przestanie się kleić.
3. Masę umieszczamy w ciepłym miejscu lub na samym dole lodówki do jutra, a tam wzrośnie kilka razy.
4. Gotowe ciasto zwijamy w długą kiełbasę i jednocześnie podgrzewamy ciepłymi uchwytami. Następnie dzielimy na jednolite porcje, które możesz sam określić, licząc na co najmniej dwukrotny wzrost.
5. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na kwadrat o grubości około 4-5 milimetrów. Teraz muszą być dobrze nasmarowane olejem roślinnym (może być kremowy) i obficie posypane cukrem granulowanym, a następnie możesz dodać swoje ulubione słodkie smaki, mam gałkę muszkatołową, którą trzymam w całości i tylko w ostatniej chwili przepuszczam przez najmniejszą tarkę, wystarczy pół nakrętki. Zapach jest niesamowity!
6. Ciasto zwijamy w rolkę i szczypamy krawędzie.
7. Teraz tworzymy przyszłe bułeczki serca z cukrem. Złóż rolkę na pół, szwem do wewnątrz. Spłaszcz trochę i połącz krawędzie cienkimi szczypcami. Trzymając te krawędzie, przecinamy rolkę wzdłuż i odwracamy dwie boczne warstwowe strony na zewnątrz.
8. Rozgrzej piekarnik, a po 10-15 minutach możesz nasmarować blachę do pieczenia i włożyć bułkę do piekarnika. Możesz także położyć papier pergaminowy lub folię (również nasmarować olejem).
9. Podczas pieczenia bułek musisz zrobić słodką wodę. Tutaj możesz rozcieńczyć ilość cukru i wody według własnego uznania, chcesz - grubszą i słodszą lub lekko słodzoną.
10. Po 15-25 minutach, gdy wypieki są lekko solone, posmaruj je słodkim syropem i wróć do piekarnika. Ta czynność sprawi, że skórka będzie szczególnie smaczna, błyszcząca i apetyczna. Piec kolejne 10 minut, a jeśli podoba Ci się kolor, bułki są gotowe.
daj im czas na odpoczynek i przytomność, przykrywając serwetką, ponieważ, jak wiadomo, ciasto z upałem nie jest zbyt dobre dla żołądka, a dopiero potem możesz zorganizować pachnącą herbatę i zaprosić wszystkich na piękne serdeczne bułeczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g