skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić strudel z wiśni z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Opłucz mrożone wiśnie zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Bezpośrednio w durszlaku pozostaw do rozmrożenia. Ciasto również wstępnie rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki do lodówki. Mrożone wiśnie są zwykle sprzedawane bez pestek, jeśli gotujesz ze świeżych, usuń nasiona. Masło będzie potrzebne miękkie, w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Zmiel orzechy w blenderze, ale nie na mąkę, ale na średnie kawałki. Możesz je po prostu posiekać nożem. Orzechy są odpowiednie, weź je według ich obecności i smaku. Jeśli orzechy są już obrane, najpierw je opłucz, a następnie osusz ręcznikiem i lekko usmaż na suchej patelni.
Krok 3:
Wlej posiekaną bułkę tartą do głębokiej miski (zwykle sam gotuję je z bułek maślanych, lepiej nie brać gotowych do panierowania, są drożdże i sól, ale nie są potrzebne). Dodaj posiekane orzechy, cukier i cukier waniliowy, dobrze wymieszaj suchą mieszankę. Cukier może trzeba będzie wziąć trochę więcej lub mniej, spróbuj wiśni, nie miałem zbyt kwaśnego.
Krok 4:
Lekko odkurz stół, ciasto i wałek do ciasta mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 0,2-0,3 cm. Delikatnie posmaruj go miękkim masłem za pomocą pędzla lub palców, nie musisz go topić, będzie smaczniejszy. (W cieście francuskim jest dużo oleju, ale ta cienka warstwa jest konieczna, lepiej utrzyma suchą mieszankę).
Krok 5:
Cofając się o kilka centymetrów od krawędzi, równomiernie wlej połowę suchej mieszanki na ciasto, a następnie warstwę wiśni. Miałem dwie warstwy ciasta, podziel nadzienie według liczby płytek. Następnie podwiń krawędzie przeciwległych stron i delikatnie zwiń rolkę, uważając, aby nie pozostawić powietrza. Ściśnij szew i przenieś bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, szwem w dół. Podobnie przygotuj drugą bułkę.
Krok 6:
Poluzuj żółtko z 1 łyżką mleka i posmaruj wierzch bułek tą mieszanką. Piecz strudlew w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180°C przez około 25-30 minut, aż będą złote. Czasy mogą się różnić w zależności od funkcji piekarnika.
Krok 7:
Bułka jest początkowo chrupiąca, ale szybko staje się miękka. Podawaj na stole posypanym cukrem pudrem. Tradycyjnie strudel podaje się na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
jeśli nie zgadłeś z ilością wiśni (jej waga po rozmrożeniu jest bardzo różna od oczekiwanej), możesz dodać jabłko, rodzynki lub inne słodsze niż wiśnie, owoce lub jagody.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g