Strudel z wiśni z ciasta francuskiego

pyszne, oryginalne, ze zwykłych produktów! Strudel z wiśni z ciasta francuskiego to przepis na proste i szybkie wypieki na przytulne domowe przyjęcie herbaciane. Jest to bułka z gotowego ciasta z aromatycznym i soczystym nadzieniem z jagód i orzechów. Przygotowanie go nie będzie trudne.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 63 % 27 g
223 kcal
IG: 22 / 37 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić strudel z wiśni z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Opłucz mrożone wiśnie zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Bezpośrednio w durszlaku pozostaw do rozmrożenia. Ciasto również wstępnie rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki do lodówki. Mrożone wiśnie są zwykle sprzedawane bez pestek, jeśli gotujesz ze świeżych, usuń nasiona. Masło będzie potrzebne miękkie, w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel orzechy w blenderze, ale nie na mąkę, ale na średnie kawałki. Możesz je po prostu posiekać nożem. Orzechy są odpowiednie, weź je według ich obecności i smaku. Jeśli orzechy są już obrane, najpierw je opłucz, a następnie osusz ręcznikiem i lekko usmaż na suchej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej posiekaną bułkę tartą do głębokiej miski (zwykle sam gotuję je z bułek maślanych, lepiej nie brać gotowych do panierowania, są drożdże i sól, ale nie są potrzebne). Dodaj posiekane orzechy, cukier i cukier waniliowy, dobrze wymieszaj suchą mieszankę. Cukier może trzeba będzie wziąć trochę więcej lub mniej, spróbuj wiśni, nie miałem zbyt kwaśnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko odkurz stół, ciasto i wałek do ciasta mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 0,2-0,3 cm. Delikatnie posmaruj go miękkim masłem za pomocą pędzla lub palców, nie musisz go topić, będzie smaczniejszy. (W cieście francuskim jest dużo oleju, ale ta cienka warstwa jest konieczna, lepiej utrzyma suchą mieszankę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cofając się o kilka centymetrów od krawędzi, równomiernie wlej połowę suchej mieszanki na ciasto, a następnie warstwę wiśni. Miałem dwie warstwy ciasta, podziel nadzienie według liczby płytek. Następnie podwiń krawędzie przeciwległych stron i delikatnie zwiń rolkę, uważając, aby nie pozostawić powietrza. Ściśnij szew i przenieś bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, szwem w dół. Podobnie przygotuj drugą bułkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Poluzuj żółtko z 1 łyżką mleka i posmaruj wierzch bułek tą mieszanką. Piecz strudlew w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180°C przez około 25-30 minut, aż będą złote. Czasy mogą się różnić w zależności od funkcji piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bułka jest początkowo chrupiąca, ale szybko staje się miękka. Podawaj na stole posypanym cukrem pudrem. Tradycyjnie strudel podaje się na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

jeśli nie zgadłeś z ilością wiśni (jej waga po rozmrożeniu jest bardzo różna od oczekiwanej), możesz dodać jabłko, rodzynki lub inne słodsze niż wiśnie, owoce lub jagody.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy