skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić balish z mięsem? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Olej rafinowany, bezwonny. Przesiej mąkę — dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? W głębokiej misce wymieszaj mleko i olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj sól.
Krok 4:
Porcjami wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto, powinno być dość strome. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zostaw go, a na razie przygotuj nadzienie.
Krok 5:
Przygotuj produkty do nadzienia. Zamiast wołowiny możesz wziąć jagnięcinę, kurczaka lub indyka. Umyj i obierz warzywa.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Umyj mięso i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Drobno pokrój go w kostkę — im drobniejszy, tym lepiej. Lepiej, jeśli mięso ma warstwy tłuszczu-nadzienie okaże się bardziej soczyste.
Krok 7:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 9:
Połącz mięso, cebulę i ziemniaki w jednej misce, dodaj paprykę.
Krok 10:
Sól.
Krok 11:
Wymieszaj nadzienie.
Krok 12:
Ciasto w międzyczasie jest już gotowe-w czasie & quot; odpoczynku & quot; stanie się znacznie bardziej elastyczne i wygodniejsze w pracy. Podziel go na 3 części — jedną dużą i 2 małe.
Krok 13:
Rozwałkuj największy kawałek w okrąg o grubości kilku milimetrów.
Krok 14:
Połóż warstwę ciasta na papierze do pieczenia w okrągłym dużym kształcie lub po prostu na blasze do pieczenia, ostrożnie umieść nadzienie na środku.
Krok 15:
W kółko ściśnij brzegi ciasta, nadając ciastu kształt "rondla", pozostawiając duży otwór.
Krok 16:
Posyp kawałkami masła. Weź olej naturalny, wysokiej jakości, smaczny, bez dodatków roślinnych.
Krok 17:
Rozwałkuj jedną z pozostałych części ciasta cienko i przykryj ciasto.
Krok 18:
Delikatnie ściśnij krawędzie, aby ciasto było całkowicie zamknięte.
Krok 19:
W zasadzie możesz zatrzymać się na poprzednim etapie, ale możesz zrobić ciasto nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo piękne. Rozwałkuj ostatnią część ciasta cienko i wykonaj nacięcia w segmentach, jak na zdjęciu.
Krok 20:
Połącz końce segmentów, tworząc ciekawy wzór.
Krok 21:
Ściśnij krawędzie ciasta warkoczem lub wsuń do środka.
Krok 22:
Zrób dziurę w środku.
Krok 23:
Zamknij otwór kawałkiem ciasta, aby ciasto było całkowicie zamknięte i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Jeśli wierzch jest mocno zrumieniony, możesz nieco zmniejszyć temperaturę.
Krok 24:
Wyjmij balish z piekarnika, ostrożnie wlej bulion mięsny do otworu i ponownie Wyślij do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni, na kolejne 30 minut.
Krok 25:
Po upływie czasu balish z mięsem jest gotowy.
Krok 26:
Podawaj go do stołu bez cięcia.
Krok 27:
Podczas serwowania zdejmij wierzch balish i ułóż nadzienie porcjami na talerzu jako drugie danie. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g