Balisz z mięsem

Piękny, efektowny, satysfakcjonujący, na świątecznym stole! Balisz z mięsem to tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Bardziej poprawne byłoby nazwanie go obfitym daniem głównym, które można nakarmić dużą rodzinę. Okazuje się, że przystawka, mięso i cudowna skórka chleba nasączona sokiem.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 54 % 19 g
181 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić balish z mięsem? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Olej rafinowany, bezwonny. Przesiej mąkę — dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? W głębokiej misce wymieszaj mleko i olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Porcjami wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto, powinno być dość strome. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zostaw go, a na razie przygotuj nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Zamiast wołowiny możesz wziąć jagnięcinę, kurczaka lub indyka. Umyj i obierz warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Umyj mięso i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Drobno pokrój go w kostkę — im drobniejszy, tym lepiej. Lepiej, jeśli mięso ma warstwy tłuszczu-nadzienie okaże się bardziej soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz mięso, cebulę i ziemniaki w jednej misce, dodaj paprykę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto w międzyczasie jest już gotowe-w czasie & quot; odpoczynku & quot; stanie się znacznie bardziej elastyczne i wygodniejsze w pracy. Podziel go na 3 części — jedną dużą i 2 małe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj największy kawałek w okrąg o grubości kilku milimetrów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż warstwę ciasta na papierze do pieczenia w okrągłym dużym kształcie lub po prostu na blasze do pieczenia, ostrożnie umieść nadzienie na środku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W kółko ściśnij brzegi ciasta, nadając ciastu kształt "rondla", pozostawiając duży otwór.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp kawałkami masła. Weź olej naturalny, wysokiej jakości, smaczny, bez dodatków roślinnych.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj jedną z pozostałych części ciasta cienko i przykryj ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie ściśnij krawędzie, aby ciasto było całkowicie zamknięte.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W zasadzie możesz zatrzymać się na poprzednim etapie, ale możesz zrobić ciasto nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo piękne. Rozwałkuj ostatnią część ciasta cienko i wykonaj nacięcia w segmentach, jak na zdjęciu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połącz końce segmentów, tworząc ciekawy wzór.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ściśnij krawędzie ciasta warkoczem lub wsuń do środka.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zrób dziurę w środku.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zamknij otwór kawałkiem ciasta, aby ciasto było całkowicie zamknięte i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Jeśli wierzch jest mocno zrumieniony, możesz nieco zmniejszyć temperaturę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmij balish z piekarnika, ostrożnie wlej bulion mięsny do otworu i ponownie Wyślij do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni, na kolejne 30 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po upływie czasu balish z mięsem jest gotowy.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Podawaj go do stołu bez cięcia.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Podczas serwowania zdejmij wierzch balish i ułóż nadzienie porcjami na talerzu jako drugie danie. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy