klasyczne ciasto miodowe z kwaśną śmietaną

proste, ze zwykłych produktów, najsmaczniejsze! Klasyczne ciasto miodowe jest zawsze przygotowywane z kwaśną śmietaną. Okazuje się niezwykle delikatny, pachnący i przytulny w domu. To ciasto ma dość dużą wagę, około półtora kilograma, może nakarmić dużą firmę!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 73 % 43 g
296 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto miodowe z kwaśną śmietaną? Przygotuj produkty do ciast. Wybierz naturalny, pachnący miód, smak ciasta będzie zależeć od jego smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasta? Przenieś miód do rondla i umieść go na małym ogniu. Poczekaj, aż miód całkowicie się stopi i podgrzej go, aż będzie bardzo gorący. Ale nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij patelnię z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę do gorącego miodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać bujną i gęstą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i dodaj wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj. Masa się uspokoi, piana opadnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu. Podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając, aż cukier rozpuści się tak bardzo, jak to możliwe. Mieszanka ponownie zamieni się w bujną pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie, ciągle mieszając, zagotuj mieszaninę miodu i cukru do karmelowego koloru. Zajmie to bardzo mało czasu, dosłownie 4-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw masę miodową na 10-15 minut, aby trochę ostygła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnym pojemniku rozbij jajka i lekko wstrząśnij widelcem. Gdy mieszanina wystarczająco ostygnie, dodaj do niej jajka i natychmiast aktywnie i szybko wymieszaj wszystko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W częściach zacznij wprowadzać przesianą mąkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, przejdź do stołu roboczego i wymieszaj z pozostałą mąką. Gotowe ciasto na ciasto miodowe powinno być bardzo delikatne, miękkie i lekko lepkie. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie i rozłoży się na powierzchni roboczej, dodaj trochę więcej mąki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel gotowe ciasto na 8-10 części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie zwiń każdą część ciasta w kulkę, ułóż je wszystkie na talerzu, przykryj folią i wyślij do lodówki na 40 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij jedną kulkę z lodówki. Ciasto rozwałkować natychmiast na papierze do pieczenia. Jeśli mocno przylega, Papier i wałek do ciasta można lekko odkurzyć mąką. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 2-3 mm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wytnij okrąg o żądanej średnicy z formacji. Zrobiłem ciasta o średnicy 20 cm za pomocą zwykłego talerza. Zbierz kawałki z ciast i ponownie rozwałkuj (zebrałem je z połowy ciastek i dostałem z nich dodatkowe 3 ciasta, a upiekłem je z drugiej połowy ciastek i poszły mi posypać ciasto). Grubo nakłuj powierzchnię ciasta widelcem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś arkusz ciasta na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz ciasta w rozgrzanym do 180°C przez około 5 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie rozpraszaj się! Ostrożnie usuń gotowe ciasta jeszcze gorące z papieru i przenieś na płaską powierzchnię do ostygnięcia. W ten sposób upiecz wszystkie ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mam taki stos ciast. W sumie jest ich 11 sztuk o średnicy 20 cm plus więcej przycinania do posypywania.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przygotuj krem. W przypadku kremu bardzo ważne jest, aby wziąć tłustą śmietanę, im bardziej tłusta, tym lepiej. Jeśli nie masz możliwości wzięcia kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 30%, możesz dodać zagęszczacz lub wstępnie ugniatać śmietanę w gazie, aby odciągnąć nadmiar płynu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jak zrobić krem? Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w misce.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Mieszaj trzepaczką lub nawet zwykłą łyżką, aż cukier się rozpuści. To wszystko, krem do ciasta miodowego jest gotowy. Nie radzę ubijać go mikserem, z tego krem może stać się płynny.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zrób okruchy do posypania ciasta. Do tego przycinania zmiel do stanu drobnego okruchu. Użyłem do tego robota kuchennego.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Złóż ciasto, naprzemiennie ciasta z kremem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Boki ciasta posmaruj również kremem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowe ciasto ostrożnie posyp okruchami ze wszystkich stron. Wyślij go do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej 5-6 godzin) w celu impregnacji.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    To wszystko. Nasze pyszne i delikatne ciasto miodowe z kwaśną śmietaną jest gotowe.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy