skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto miodowe z kwaśną śmietaną? Przygotuj produkty do ciast. Wybierz naturalny, pachnący miód, smak ciasta będzie zależeć od jego smaku.
Krok 2:
Jak zrobić ciasta? Przenieś miód do rondla i umieść go na małym ogniu. Poczekaj, aż miód całkowicie się stopi i podgrzej go, aż będzie bardzo gorący. Ale nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3:
Dodaj sodę do gorącego miodu.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać bujną i gęstą pianę.
Krok 5:
Dodaj cukier i dodaj wodę.
Krok 6:
Wymieszaj. Masa się uspokoi, piana opadnie.
Krok 7:
Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu. Podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając, aż cukier rozpuści się tak bardzo, jak to możliwe. Mieszanka ponownie zamieni się w bujną pianę.
Krok 8:
Następnie, ciągle mieszając, zagotuj mieszaninę miodu i cukru do karmelowego koloru. Zajmie to bardzo mało czasu, dosłownie 4-5 minut.
Krok 9:
Zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw masę miodową na 10-15 minut, aby trochę ostygła.
Krok 10:
W osobnym pojemniku rozbij jajka i lekko wstrząśnij widelcem. Gdy mieszanina wystarczająco ostygnie, dodaj do niej jajka i natychmiast aktywnie i szybko wymieszaj wszystko.
Krok 11:
W częściach zacznij wprowadzać przesianą mąkę.
Krok 12:
I zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 13:
A gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, przejdź do stołu roboczego i wymieszaj z pozostałą mąką. Gotowe ciasto na ciasto miodowe powinno być bardzo delikatne, miękkie i lekko lepkie. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie i rozłoży się na powierzchni roboczej, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 14:
Podziel gotowe ciasto na 8-10 części.
Krok 15:
Ostrożnie zwiń każdą część ciasta w kulkę, ułóż je wszystkie na talerzu, przykryj folią i wyślij do lodówki na 40 minut.
Krok 16:
Wyjmij jedną kulkę z lodówki. Ciasto rozwałkować natychmiast na papierze do pieczenia. Jeśli mocno przylega, Papier i wałek do ciasta można lekko odkurzyć mąką. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 2-3 mm.
Krok 17:
Wytnij okrąg o żądanej średnicy z formacji. Zrobiłem ciasta o średnicy 20 cm za pomocą zwykłego talerza. Zbierz kawałki z ciast i ponownie rozwałkuj (zebrałem je z połowy ciastek i dostałem z nich dodatkowe 3 ciasta, a upiekłem je z drugiej połowy ciastek i poszły mi posypać ciasto). Grubo nakłuj powierzchnię ciasta widelcem.
Krok 18:
Przenieś arkusz ciasta na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika.
Krok 19:
Piecz ciasta w rozgrzanym do 180°C przez około 5 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie rozpraszaj się! Ostrożnie usuń gotowe ciasta jeszcze gorące z papieru i przenieś na płaską powierzchnię do ostygnięcia. W ten sposób upiecz wszystkie ciasta.
Krok 20:
Mam taki stos ciast. W sumie jest ich 11 sztuk o średnicy 20 cm plus więcej przycinania do posypywania.
Krok 21:
Przygotuj krem. W przypadku kremu bardzo ważne jest, aby wziąć tłustą śmietanę, im bardziej tłusta, tym lepiej. Jeśli nie masz możliwości wzięcia kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 30%, możesz dodać zagęszczacz lub wstępnie ugniatać śmietanę w gazie, aby odciągnąć nadmiar płynu.
Krok 22:
Jak zrobić krem? Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w misce.
Krok 23:
Mieszaj trzepaczką lub nawet zwykłą łyżką, aż cukier się rozpuści. To wszystko, krem do ciasta miodowego jest gotowy. Nie radzę ubijać go mikserem, z tego krem może stać się płynny.
Krok 24:
Zrób okruchy do posypania ciasta. Do tego przycinania zmiel do stanu drobnego okruchu. Użyłem do tego robota kuchennego.
Krok 25:
Złóż ciasto, naprzemiennie ciasta z kremem.
Krok 26:
Boki ciasta posmaruj również kremem.
Krok 27:
Gotowe ciasto ostrożnie posyp okruchami ze wszystkich stron. Wyślij go do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej 5-6 godzin) w celu impregnacji.
Krok 28:
To wszystko. Nasze pyszne i delikatne ciasto miodowe z kwaśną śmietaną jest gotowe.
Krok 29:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g