skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierścienie piasku z orzechami według GOST? Najpierw przygotuj mąkę. Przesiej go do osobnej miski, aby pozbyć się ewentualnych śmieci i nasycić tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste. Wymieszaj mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia. W oryginalnym przepisie GOST idzie soda, wybierz, co chcesz.
Krok 2:
Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Jeśli nie masz na to czasu, zmiękcz go przy małej mocy w kuchence mikrofalowej. Nie musisz go topić, umieść go tylko na kilka sekund. Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj do niego sól, cukier waniliowy i jajko.
Krok 3:
Dodaj całą mąkę i wymieszaj ciasto w 15 sekund przy najniższych obrotach miksera. Otrzymasz okruchy piasku.
Krok 4:
Z powstałego okruchu zagnieść jednorodne ciasto rękami. Nie ugniataj przez długi czas - Ciasto kruche z długiego ugniatania staje się twarde w gotowych produktach.
Krok 5:
Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Krok 6:
Smażyć orzeszki ziemne w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°-170°. Aby to zrobić, wlej go na blachę do pieczenia pokrytą papierem. W tym procesie kilka razy wymieszaj orzechy.
Krok 7:
Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę do grubości 6-7 mm. aby się nie przykleiło, posyp stół i wałek mąką. Wytnij z niego kółka za pomocą kształtu lub pierścienia.
Krok 8:
Wewnątrz koła Wytnij otwory, aby utworzyć pierścienie. Jeśli nie masz specjalnego wycięcia, weź korek do butelki.
Krok 9:
Posmaruj pierścienie ubitym żółtkiem i posyp orzechami. Ułóż pierścienie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do zamrażarki na 15-20 minut.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz pierścienie przez 12-15 minut. Nie musisz ich brązowieć. Przy długim pieczeniu ciasto kruche staje się twardsze. Schłodzić gotowe pierścienie i podawać. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal / 100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g