pierścienie piasku z orzechami według GOST

Oryginalne, ze zwykłych produktów, najsmaczniejsze! Kruche pierścienie z orzechami według GOST to słynne ciasta" ze szkolnego bufetu " pochodzące z ZSRR. Przygotowywane są z najprostszych i najtańszych składników według sprawdzonej technologii, dzięki czemu zawsze są wysokiej jakości i smaczne.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 34 % 27 g
węglowodany 55 % 44 g
444 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierścienie piasku z orzechami według GOST? Najpierw przygotuj mąkę. Przesiej go do osobnej miski, aby pozbyć się ewentualnych śmieci i nasycić tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste. Wymieszaj mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia. W oryginalnym przepisie GOST idzie soda, wybierz, co chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Jeśli nie masz na to czasu, zmiękcz go przy małej mocy w kuchence mikrofalowej. Nie musisz go topić, umieść go tylko na kilka sekund. Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj do niego sól, cukier waniliowy i jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj całą mąkę i wymieszaj ciasto w 15 sekund przy najniższych obrotach miksera. Otrzymasz okruchy piasku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałego okruchu zagnieść jednorodne ciasto rękami. Nie ugniataj przez długi czas - Ciasto kruche z długiego ugniatania staje się twarde w gotowych produktach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć orzeszki ziemne w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°-170°. Aby to zrobić, wlej go na blachę do pieczenia pokrytą papierem. W tym procesie kilka razy wymieszaj orzechy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę do grubości 6-7 mm. aby się nie przykleiło, posyp stół i wałek mąką. Wytnij z niego kółka za pomocą kształtu lub pierścienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wewnątrz koła Wytnij otwory, aby utworzyć pierścienie. Jeśli nie masz specjalnego wycięcia, weź korek do butelki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj pierścienie ubitym żółtkiem i posyp orzechami. Ułóż pierścienie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do zamrażarki na 15-20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz pierścienie przez 12-15 minut. Nie musisz ich brązowieć. Przy długim pieczeniu ciasto kruche staje się twardsze. Schłodzić gotowe pierścienie i podawać. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal / 100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy